Αποζημίωση απαιτεί η αεροπορική εταιρεία Ryanair από την Boeing για την επιδείνωση των καθυστερήσεων παράδοσης αεροσκαφών που ανάγκασαν τον ιρλανδικό αερομεταφορέα να μειώσει τις προβλέψεις της για τον αριθμό των επιβατών που θα μεταφέρει εντός του 2024 και να προειδοποιήσει ότι βρίσκεται στο κατώφλι της ακύρωσης ορισμένων πτήσεων αυτό το καλοκαίρι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, δήλωσε ότι «πραγματικά δεν είναι σίγουρος» πόσα αεροσκάφη 737 Max θα παραδώσει η Boeing εγκαίρως για τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, σημειώνοντας ότι η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία βυθίστηκε σε ένα κατασκευαστικό «σόου» μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε άτρακτο πτήσης της Alaska Airlines τον περασσμένο Ιανουάριο.

Ryanair: Περιορίζει τις καλοκαιρινές πτήσεις λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις αεροσκαφών από τη Boeing

Η Boeing αντιμετώπισε έντονο έλεγχο για το περιστατικό και η αμερικανική ρυθμιστική αρχή της αεροπορίας την εμπόδισε να επεκτείνει την παραγωγή του 737 Max, του πιο δημοφιλούς αεροπλάνου της.

Η Alaska Airlines και η Copa Airlines του Παναμά ζήτησαν από την Boeing να πληρώσει αποζημιώσεις για τις απώλειες που προκλήθηκαν από το ατύχημα και την επακόλουθη καθήλωση στο έδαφος των αεροπλάνων. Τα σχόλια του Ο’ Λίρι δείχνουν ότι η Boeing θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερες αξιώσεις αποζημίωσης για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία παραγωγής της.

Συζητούν για αποζημίωση

«Υπάρχει μια συζήτηση με την Boeing για το αν δικαιούμαστε κάποια αποζημίωση για αυτές τις καθυστερημένες παραδόσεις», δήλωσε ο CEO της Ryanair σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Όπως είπε, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο εάν τα ζητήματα παραγωγής συνιστούσαν «δικαιολογημένες καθυστερήσεις», οι οποίες δεν θα υπόκεινται σε αποζημίωση, όπως ορίζεται στη σύμβαση με την Boeing.

«Είμαστε πολύ σταθεροί με την άποψη ότι είναι ασυγχώρητο», είπε. «Η ανάπτυξή μας έχει περιοριστεί γιατί αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα αεροσκάφη πρόκειται να πάρουμε». . . υπάρχει άθλιο σόου στο Σιάτλ [σ.σ. στην κύρια γραμμή παραγωγής της Boeing]».

Η Ryanair ανέμενε να παραλάβει 57 αεροσκάφη 737 Max-8 έως τον Ιούνιο για να δρομολογηθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, αλλά αναθεωρούσε τακτικά τις εκτιμήσεις της καθώς τα κατασκευαστικά προβλήματα ταλανίζουν εδώ και καιρό την Boeing.

«Η Boeing θα προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι είναι δικαιολογημένες οι καθυστερήσεις. Νομίζω ότι θα λάβουμε κάποια μέτρια αποζημίωση από την Boeing. Αλλά η εστίασή μας δεν είναι να πάρουμε αποζημίωση από την Boeing, η εστίασή μας είναι να πάρουμε τα…αναθεματισμένα αεροπλάνα από αυτούς», είπε σε οργισμένο ύφος ο O’Λίρι.

Ο επικεφαλής της Ryanair δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία θα λάβει πιθανώς μεταξύ 40 και 45 αεροσκαφών, αν και ο αριθμός θα μπορούσε να πέσει κάτω από 40. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της αεροπορικής εταιρείας για το 2024 βασίζεται στην παραλαβή τουλάχιστον 50 αεροσκαφών από την Boeing και ο O’Λίρι είπε ότι η Ryanair θα πρέπει να ανακοινώσει «μικρές περικοπές δρομολογίων». μέχρι το τέλος Μαρτίου, αν έφτασαν μόνο 40 μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το σχέδιο είναι η Ryanair να περικόψει πτήσεις από δρομολόγια με πολλαπλές καθημερινές πτήσεις ώστε να αποφευχθεί η αναστάτωση στους πελάτες. «Θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους επηρεαζόμενους πελάτες εναλλακτικές πτήσεις την ίδια ημέρα ή άλλες ημέρες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή