Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προετοιμάζονται για αριθμούς επιβατών ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι άνθρωποι σπεύδουν να κάνουν κράτηση πτήσεων παρά την οικονομική δυσφορία και τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων.

Η Ryanair, η easyJet και η Wizz Air, οι τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους της περιοχής, υπογράμμισαν τις πρώτες ενδείξεις έντονης καλοκαιρινής ζήτησης, καθώς και την αύξηση των ναύλων, στα πιο πρόσφατα αποτελέσματά τους.

Οι αερομεταφορείς περιμένουν κέρδη ρεκόρ φέτος – Ποιος θα τα πληρώσει;

Οι ενδείξεις ότι οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια ώθησαν τις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τις πτήσεις το καλοκαίρι: οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα έχουν 817,5 εκατομμύρια θέσεις διαθέσιμες μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί.

«Η ζήτηση παραμένει πολύ ισχυρή σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wizz Air, Γιόζεφ Βάραντι στους Financial Times.

Οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε τροχιά ανόδου για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, αφού ανέφεραν υγιή κέρδη χάρη στους υψηλούς ναύλους πέρυσι.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για τους έξι μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς αναμένεται να φτάσουν τα 10,5 δισ. ευρώ το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet, από 9,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η EasyJet είπε ότι γέμιζε δύο αεροπλάνα το λεπτό κατά τις περιόδους κράτησης με τις περισσότερες κρατήσεις από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ η Ryanair είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι κρατήσεις ήταν περίπου 5% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι και οι τιμές αυξήθηκαν «κατά ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό».

Η EasyJet είπε ότι οι τιμές ήταν «πολύ μπροστά» σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η Wizz Air επεσήμανε επίσης τους ισχυρούς ναύλους.

Γενικευμένη αισιοδοξία

Η αισιοδοξία του κλάδου εκτείνεται πέρα ​​από τις αεροπορικές εταιρείες. Η Saga δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει ότι ο αριθμός των επιβατών στις ταξιδιωτικές της δραστηριότητες θα αυξηθεί κατά 20% φέτος, ενώ η εταιρεία οργανωμένων διακοπών On the Beach δήλωσε ότι η αξία των κρατήσεων στην περίοδο αιχμής του Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 27 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Ο Ιανουάριος είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους κρατήσεων για διακοπές, παρέχοντας πληροφορίες για τις συναλλαγές για τον υπόλοιπο χρόνο.

«Βλέπουμε θετική δυναμική κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2024 με τα ταξίδια να παραμένουν προτεραιότητα για τους καταναλωτές», δήλωσε ο επικεφαλής της easyJet, Γιόχαν Λούντγκρεν.

Οι μέσες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων σε όλη την Ευρώπη ήταν μεταξύ 20 και 30% υψηλότεροι το καλοκαίρι του 2023 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο.

«Πολύ μεγαλύτερη ζήτηση»

Η ζήτηση για ταξίδια έχει εκτοξευθεί μετά τη λήξη των περιορισμών της πανδημίας, αλλά η προμήθεια αεροσκαφών παραμένει περιορισμένη λόγω προβλημάτων, όπως καθυστερημένες παραδόσεις από την Boeing και η προσγείωση ορισμένων αεροπλάνων της Airbus για ελέγχους στους κινητήρες τους.

Ενώ η Ryanair και η Wizz Air έχουν επεκταθεί και οι δύο επιθετικά από το 2019, άλλες αεροπορικές εταιρείες διατηρούν τα δρομολόγιά τους κοντά ή ακόμη και κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

«Είναι απολύτως η προσφορά έναντι της ζήτησης. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδεύουν και – παρά τις προκλήσεις του κόστους ζωής – οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες», δήλωσε στους Financial Times ο Άντριου Λομπενμπεργκ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας μεταφορών στη Barclays.

Οι αναλυτές της Bernstein δήλωσαν σε πρόσφατο σημείωμα ότι η τρέχουσα χωρητικότητα των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών είναι «πολύ κάτω από την πορεία ανάπτυξης πριν από την πανδημία», προβλέποντας έλλειμμα 15 έως 20 τοις εκατό σε θέσεις σε σύγκριση με τη ζήτηση.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από αυτή που μπορούμε να προσφέρουμε», δήλωσε ο Βάραντι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή