Νέα… «προειδοποίηση» εκτόξευσε ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνοντας την προεκλογική του εκστρατεία την προσπάθεια διασποράς πανικού. Απείλησε ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι καταδικασμένη εάν δεν επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Και δεν μιλάει απλώς για μια κατάρρευση, όπως τάχα προέβλεπε το 2020 όταν και έπεσε έξω, αλλά για το κραχ… των κραχ!

Τότε, το 2020, μόνο από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2020, ο Τραμπ ανήρτησε έξι tweets λέγοντας ότι η αγορά θα «κατρακυλούσε» εάν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγόταν πρόεδρος.

Όταν ο «Τραμπ της Αργεντινής» συνάντησε τον… ορίτζιναλ – Η θερμή αγκαλιά και οι κολακείες

Ωστόσο, ο Dow αυξήθηκε σχεδόν κατά 12% τον Νοέμβριο του 2020, τον καλύτερο μήνα του από τον Ιανουάριο του 1987. Και επί των ημερών Μπάιντεν, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έχει σκαρφαλώσει 34% στα υψηλά όλων των εποχών.

«Συντριβή»

«Αν χάσουμε, θα έχετε μια συντριβή που δεν θα πιστεύετε», είπε σε προεκλογική συγκέντρωση την Παρασκευή και πρόσθεσε ότι μια εκλογική ήττα για τον ίδιο θα πυροδοτούσε «το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ που είχαμε ποτέ».

Ωστόσο, τα στοιχεία καθόλου δεν συνηγορούν σε μια τέτοια «πρόβλεψη», όπως διαπιστώνει το CNN που μίλησε με βετεράνους της αγοράς

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουν περάσει τη ζωή τους μέσα στα χρηματιστήρια, γέλασαν στο άκουσμα των όσων είπε ο διεκδικητής της προεδρίας των ΗΠΑ σχολιάζοντας απαξιωτικά ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατακτήσει… το ακαταλόγιστο να λέει αερολογίες, τονίζοντας ότι η κούρσα του 2024 για τον Λευκό Οίκο έχει ελάχιστο –αν όχι καθόλου- στην τροφοδότηση της άνθησης της αγοράς.

«Αυτή είναι η ατάκα του Τραμπ στην οποία απλά δεν δίνω και πολλή σημασία», δήλωσε ο Μπράιαν Γκάρντνερ, επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής της Ουάσιγκτον στη Stifel. «Δεν πρόκειται να υπάρξει τεράστιο ξεπούλημα αν ο Τραμπ χάσει [στις εκλογές]. Ανεξάρτητα από το ποιος θα νικήσει, μετά τις εκλογές ενδέχεται να δούμε μια συγκέντρωση — τροφοδοτούμενη από την ανακούφιση ότι τελείωσε».

Ο Ντέιβιντ Κέλι, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management, είπε ότι δεν πιστεύει ισχυρισμούς ότι μπορεί να σφυγμομετρήσει την αγορά, ούτε εκείνους αφιερώνουν ολόκληρη τη σταδιοδρομία τους προσπαθώντας να κάνουν ακριβώς αυτό.

«Πρόκειται απλώς για μια επανάληψη των όσων είπε την προηγούμενη φορά», δήλωσε ο Αρτ Χόγκαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Financial. «Α, και παρεμπιπτόντως, είμαστε σημαντικά υψηλότερα. Δεν περάσαμε από μαζικές εκπτώσεις και σίγουρα δεν περάσαμε ύφεση», πρόσθεσε με νόημα.

Ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην CFRA Research, υποβάθμισε την καταστροφολογία Τραμπ ως απλώς μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή και ίσως να παρακινήσει τους ψηφοφόρους προκαλώντας φόβο.

Στην ίδια ομιλία, ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό των τελευταίων εβδομάδων ότι «το μόνο πράγμα που πάει καλά είναι το χρηματιστήριο και αυτό γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κερδίζουμε με μεγάλη διαφορά».

«Γελοίο»

Οι γνώστες της αγοράς τον διαψεύδουν.

«Είναι απλά γελοίο», είπε ο Χόγκαν, της B. Riley Financial. «Όποτε ένας πρόεδρος προσπαθεί να επηρεάσει την αγορά, είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Γίνεται ακόμη πιο αστείο όταν αυτό το κάνει ένας πρώην πρόεδρος».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο τους τελευταίους μήνες.

Ο πραγματικός λόγος, όμως, για αυτό το ράλι δεν έχει καμία σχέση με τη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας, σύμφωνα με τους βετεράνους της αγοράς.

Αντίθετα, λένε ότι τα ορόσημα της αγοράς τροφοδοτούνται από την ενίσχυση της οικονομίας, τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη, το γεγονός ότι η Fed έχει σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια και την ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με τα καλύτερα δεδομένα για την οικονομία», είπε ο Κέλι της JPMorgan.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρηματιστήριο εξετάζει άλλα πράγματα εκτός από το ποιος είναι πρόεδρος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γκάρντερ της Stifel, είπε ότι πιστεύει πως μια πιθανή νίκη Τραμπ μπορεί να παίξει κάποιον υποστηρικτικό ρόλο στην πορεία της αγοράς.

Είναι ισχυρή η άποψη ότι ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει, σχολίασε, πρόσθεσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός καθοριστικός παράγοντας.

Παρόλο που πολλοί υποθέτουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι καλύτεροι για την οικονομία και τις αγορές, η ιστορία δείχνει ότι η αγορά μπορεί να ευδοκιμήσει κάτω από οποιοδήποτε κόμμα.

«Νομίζω ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να διώξει τον Τζερόμ Πάουελ. Και η εκκίνηση του Πάουελ δεν θα ήταν καλά αποδεκτή από τις αγορές», δήλωσε ο Γκρεγκ Βαλιέρ, επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ στην AGF Investments, ο οποίος εκτιμά ότι «υπάρχει επιφυλακτικότητα στις αγορές για την αστάθεια που μπορεί να συνοδεύει την επανεκλογή του Τραμπ», είπε ο Βαλιέ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση