Η Klarna Bank AB, η σουηδική fintech που κάποτε ήταν η πιο πολύτιμη startup της Ευρώπης, προχωράει με σχέδια για μια πιθανή εισαγωγή στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγές φέτος.

Η εταιρεία με έδρα την Στοκχόλμη που «αγοράζει τώρα-πληρώνει αργότερα» έχει αρχίσει πρόσφατα να έχει λεπτομερείς συζητήσεις με επενδυτικές τράπεζες για να εργαστεί για μια αρχική δημόσια προσφορά που θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το τρίτο τρίμηνο, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg. Η Klarna εξετάζει το ενδεχόμενο να επιδιώξει μια αποτίμηση της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι πηγές του δημοσίευματος.

Πώς να αποφύγετε διαδικτυακές απάτες κατά τις χειμερινές εκπτώσεις

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και οι λεπτομέρειες της προσφοράς, όπως η αποτίμηση και το χρονοδιάγραμμα, θα μπορούσαν να αλλάξουν, αναφέρουν οι πηγές του δημοσιεύματος. Εκπρόσωπος της Klarna αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα μπορούσε ενδεχομένως να γυρίσει σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο για την επιχείρηση, η οποία έχει δει συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της και υποχώρηση από μια εντυπωσιακή αποτίμηση της εποχής της πανδημίας.

Η Sequoia Capital, ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της Klarna, ενεπλάκη σε μια διαμάχη στο διοικητικό συμβούλιο που είχε τις ρίζες της σε προηγούμενη διαμάχη μεταξύ δύο συνιδρυτών της. Η Sequoia ζητούσε την παραίτηση του προέδρου της εταιρείας, Μάικλ Μόριτζ, αλλά λίγες ημέρες αργότερα, η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων άλλαξε πορεία και αντικατέστησε αντ’ αυτού τον δικό της εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο.

Η αποτίμηση της Klarna έφθασε στο εντυπωσιακό ποσό των 45,6 δισ. δολαρίων σε έναν γύρο του 2021, προτού πέσει στα 6,7 δισ. δολάρια το επόμενο έτος, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ανάγκασε τους επενδυτές να επανεξετάσουν την υποστήριξη διαδικτυακών πλατφορμών δανεισμού.

Μεγαλύτερη αγορά

Ο διευθύνων σύμβουλος Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι δήλωσε στο Bloomberg τον Ιανουάριο ότι μια δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ είναι πιθανό να γίνει «αρκετά σύντομα», σημειώνοντας ότι η χώρα είναι η μεγαλύτερη αγορά της Klarna βάσει εσόδων, με πάνω από 37 εκατομμύρια πελάτες.

Τα σχόλια έγιναν αφού η εταιρεία σημείωσε το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο συνολικά, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ζημιών. Η Klarna ήταν κερδοφόρα στις ΗΠΑ για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.

Οι εικασίες ότι η Klarna θα μπορούσε επίσης να δραστηριοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην αγορά της πατρίδας της, της Σουηδίας, ήταν έντονες. Τον Νοέμβριο, η εταιρεία δημιούργησε μια νέα εταιρεία χαρτοφυλακίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θεωρήθηκε ως προπαρασκευαστικό έργο για μια ενδεχόμενη εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Klarna, που ιδρύθηκε το 2005, προσφέρει πίστωση σε περίπου 150 εκατομμύρια αγοραστές παγκοσμίως που επιθυμούν να κατανείμουν το κόστος των διαδικτυακών αγορών σε πολλές εβδομάδες. Διαχειρίζεται περίπου 2 εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα σε 45 χώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή