
Στο Βουκουρέστι βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania.
Υδρογονάνθρακες: Πώς ξεκλείδωσαν οι νέες έρευνες της ExxonMobil για τα κοιτάσματα στην Κρήτη
Ο κ. Στάσσης τόσο στη διάρκεια συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Marcel Ciolacu όσο και συνέντευξης που παραχώρησε στο πλαίσιο του Ziarul Financiar Power Summit 24 τόνισε πως «η τοποθέτηση της ΔΕΗ στη Ρουμανία αποτελεί στρατηγική επιλογή».
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας
Κατά τη συνάντηση του με τον κ. Ciolacu, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ παρουσίασε τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η PPC Romania (ΔΕΗ Ρουμανίας).
Δεσμεύτηκε για την υλοποίηση τους και για το στόχο τους που είναι η παραγωγή καθαρής και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας αλλά και η ανάπτυξη και ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η Ρουμανία είναι πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή, κι ενισχύει τις προσπάθειες μας για απανθρακοποίηση και ψηφιοποίηση του τομέα ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ενεργειακός διάδρομος είναι ένα βασικό κλειδί για την επιτυχία μας», δήλωσε ο Έλληνας πρόεδρος και CEO μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας.
Οι επενδύσεις της PPC Romania στα επόμενα τρία χρόνια θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα αφορούν στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ 1,5 GW καθώς στην ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής.

O πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Marcel Ciolacu
Ισχυρός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη
Ο κ. Στάσσης μιλώντας σε ενεργειακό summit στο Βουκουρέστι αφηγήθηκε το όραμα της ΔΕΗ για τη γειτονική χώρα αλλά και συνολικά για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Όπως είπε «αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς να γίνουμε περιφερειακός παίκτης στην ενέργεια. Η Ρουμανία αποτελεί σημαντική αγορά για εμάς ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου».
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι «επενδύοντας στη Ρουμανία θα μπορέσουμε αξιοποιώντας το trading ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στη χώρα, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για καθαρότερη ενέργεια και σε ανταγωνιστικές τιμές. Όταν η ισχύς των ανέμων στην Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη ένταση σε σχέση στη Ρουμανία ή το αντίστροφο δημιουργούνται προϋποθέσεις win – win για τις δύο χώρες».
Οι ΑΠΕ και οι εξαγορές
Ο κ. Στάσσης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΗ σε ΑΠΕ και στα δίκτυα. «Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας και εμείς επενδύουμε σε αυτές όπως και στα δίκτυα προκειμένου να μεταφερθούν τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας καθώς και των ανταγωνιστικών τιμών στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε», εξήγησε.
Μάλιστα ρωτήθηκε για το αν στα σχέδια της ΔΕΗ είναι και οι εξαγορές: «Σχεδιάζουμε και εξαγορές αλλά και ανάπτυξη του δικού μας χαρτοφυλακίου ΑΠΕ», απάντησε ο πρόεδρος και CEO στη διάρκεια του ενεργειακού summit.
Εκτίμησε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία ότι η ζήτηση ενέργειας θα ανακάμψει μετά την ύφεση που σημείωσε στη διάρκεια της κρίσης καθώς προχωρά η ενεργειακή μετάβαση με την ένταξη ΑΠΕ στο σύστημα και συνολικά ο εξηλεκτρισμός για τη χρήση για παράδειγμα ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης από τη συμμετοχή του σε ενεργειακό summit στο Βουκουρέστι
Ο καταναλωτής του μέλλοντος
Στη συζήτηση στη διάρκεια του ενεργειακού summit ο κ. Στάσσης είχε την ευκαιρία να περιγράψει και το πώς βλέπει το μέλλον της ενέργειας αλλά και τον καταναλωτή του μέλλοντος στο τέλος της διαδρομής της πράσινης μετάβασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από τεχνολογίες ΑΠΕ μέσα στις πόλεις και όχι εκτός πόλεων, όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με τη λειτουργία μεγάλων εργοστασίων θερμικής παραγωγής: «Οι καταναλωτές θα έχουν το δικό του φωτοβολταϊκό στη στέγη θα παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται και θα την αποθηκεύουν στην μπαταρία του ηλεκτρικού τους οχήματος».
Ο ίδιος θεωρεί πως οι επενδύσεις του μέλλοντος στην ενέργεια θα είναι στο υδρογόνο αλλά και σε τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης και διαχείρισης. «Η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία για επενδύσεις για παράδειγμα σε πανελ φωτοβολταϊκών αλλά το μέλλον είναι οι νέες τεχνολογίες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης», κατέληξε.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ