Σε νέα αναστολή των εξαγωγών βενζίνης για έξι μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, προχωρά η Ρωσία προκειμένου να διασφαλίσει την προσφορά στην εγχώρια αγορά κατά την περίοδο αιχμής της ζήτησης.

Οι πληροφορίες προέρχονται από ανώνυμη πηγή κοντά στην κυβέρνηση που μίλησε στο RBC. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ζήτησε προσωρινή αναστολή των εξαγωγών βενζίνης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ρωσία: Παρά τις κυρώσεις, εισάγει τεχνολογία όπλων από την ΕΕ

Αυτή θα είναι η δεύτερη απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης που επιβάλλει η Ρωσία σε λιγότερο από έξι μήνες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση ανέστειλε επίσης τις πωλήσεις βενζίνης στο εξωτερικό λόγω μιας πίεσης στον εφοδιασμό στο εσωτερικό της χώρας, καθώς πολλά διυλιστήρια εισήλθαν σε εκτεταμένη περίοδο συντήρησης.

Η απαγόρευση άρθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση να αναφέρει πλεόνασμα προσφοράς 2 μετρικών τόνων εκείνη την εποχή. Τώρα, με τη γεωργική δραστηριότητα να αυξάνεται καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και εισερχόμαστε στην άνοιξη, η εγχώρια ζήτηση για καύσιμα θα αυξηθεί εκ νέου, ενώ αναμένεται άλλη μια περίοδος συντήρησης για τα διυλιστήρια, η οποία θα περιορίσει την προσφορά, όπως επισημαίνει ο Nόβακ στην επιστολή της 21ης Φεβρουαρίου.

Για να διασφαλίσει επαρκή προσφορά και τιμές για το ντίζελ —το καύσιμο που χρησιμοποιείται στη γεωργία— ο Νόβακ πρότεινε επίσης την αύξηση της ποσότητας αυτού του καυσίμου που διατίθεται προς πώληση στο τοπικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Να σημειωθεί πως δεν έχουν αναφερθεί σχέδια για απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ.

Φόβοι για περιορισμό της παγκόσμιας ροσφοράς ντίζελ

Όταν η Ρωσία ανέστειλε πέρυσι τις εξαγωγές, η αναστολή περιλάμβανε και το ντίζελ, πυροδοτώντας φόβους για έλλειμμα εφοδιασμού σε βασικές αγορές, ιδίως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παγκόσμια προσφορά ντίζελ είναι περιορισμένη εδώ και μερικά χρόνια και μόνο η ασθενής οικονομική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες έχει εμποδίσει την κατάσταση να μετατραπεί σε πλήρη έλλειψη, σύμφωνα με αναλυτές.

Αυτός ο φόβος αναζωπυρώθηκε πρόσφατα από σημάδια ότι η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να επιταχύνει, προκαλώντας μια πρόβλεψη του John Kemp στο Reuters ότι η έλλειψη ντίζελ επανέρχεται στον ορίζοντα καθώς τα αποθέματα αυτού του καυσίμου στη χώρα παραμένουν κάτω από τους εποχιακούς μέσους όρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια