Δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές βασικών αγαθών, όπως τα σιτηρά, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί εν μέρει, με τις τιμές να έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά.
Και η αγορά διαβλέπει συνέχιση της πτωτικής τάσης και μάλιστα ποντάρει σε αυτό: οι traders βασικών εμπορευμάτων έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους για την πτώση των τιμών των σιτηρών, καθώς οι καλές συγκομιδές οδηγούν σε αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας.
Σύμφωνα μάλιστα, με τα τελευταία στοιχεία από την Επιτροπή Συναλλαγών Συμβάσεων Συμβάσεων Εμπορευμάτων των ΗΠΑ, τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και άλλοι κερδοσκόποι έχουν συσσωρεύσει μια καθαρή αρνητική θέση 546.000 συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις τρεις καλλιέργειες, το μεγαλύτερο αρνητικό στοίχημα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
Σιτηρά Vs Κλιματική αλλαγή – Τι θα κρίνει το μέλλον της παραγωγής
Το μέγεθος των στοιχημάτων έχει αυξηθεί καθώς οι τιμές έχουν πέσει λόγω της αυξανόμενης παραγωγής σε γεωργικές μονάδες παραγωγής ισχύος, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου υποχώρησαν έως και 4,22 δολάρια ανά μπουσέλ και το σιτάρι κάτω από 5,72 δολάρια ανά μπουσέλ την Τρίτη, μειωμένα κατά περίπου 50% από τα υψηλά που έφτασαν τον Μάιο του 2022. Η σόγια έπεσε έως και 11,46 δολάρια ανά μπουσέλ, από περισσότερα από $17 τον ίδιο μήνα.
«Μια τέτοια μακροχρόνια αρνητική τάση προσελκύει τους short sellers», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank. «Όσο η αγορά παραμένει σε πτωτική τάση, το short θα διατηρηθεί και ενδεχομένως ακόμη και να ενισχυθεί», υποστήριξε.
Αναστροφή της τάσης
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η τρέχουσα πτώση των τιμών σηματοδοτεί μια απότομη αναστροφή από το 2022, όταν οι τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Αυτό πυροδότησε μια κρίση πείνας σε φτωχότερα μέρη του κόσμου και ανέβασε το κόστος των τροφίμων για τους καταναλωτές σε πλούσιες χώρες.
Ωστόσο, οι υψηλές τιμές ενθάρρυναν τους αγρότες σιτηρών να αυξήσουν την έκταση των καλλιεργειών τους. Η Βραζιλία παρήγαγε μια σημαντική παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας πέρυσι, ενώ η Ρωσία εξήγαγε ποσότητα ρεκόρ σιταριού. Η Ουκρανία κατάφερε να συνεχίσει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς της, παρά τον αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία.
«Οι τιμές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων βρίσκονται σε ένα είδος κούρσας προς τα κάτω», δήλωσε ο Michael Magdovitz, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank, προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε τελικά πτώση των τιμών των αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Αυξάνουν θέσεις
Σύμφωνα με τους FT, ενώ τα hedge funds αυξάνουν το στοίχημά τους σε πτώση των τιμών, οι εμπορικοί παίκτες, που αγοράζουν φυσικά σιτηρά και όχι μόνο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, έχουν αυξήσει τις καθαρές τους θέσεις αγοράς – τα στοιχήματα στην αύξηση των τιμών – σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι αγρότες είναι συνήθως short στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, επειδή κλειδώνουν τις τιμές για μελλοντικές καλλιέργειες για να αντισταθμίσουν τις πτώσεις των τιμών. Τώρα, όμως, κρατούν τα σιτηρά και στοιχηματίζουν στην αύξηση των τιμών, «επειδή η τιμή είναι απολύτως χάλια, οπότε κανείς δεν πουλάει, και αν κανείς δεν πουλάει, κανείς δεν φυτεύει», είπε ο Magdovitz.
Αυτή η έλλειψη φύτευσης ήταν πιθανό να οδηγήσει σε ενδεχόμενη ανάκαμψη των τιμών, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η καθαρή θετική θέση μεταξύ των παραγωγών τροφίμων είχε στο παρελθόν πάντα προηγηθεί ενός ράλι.
Οι παραγωγοί στις ΗΠΑ έχουν μειώσει την έκταση του καλαμποκιού τους κατά 4% και την έκταση του σιταριού κατά 5% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Ο λιγότερο προβλέψιμος καιρός λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς και της γεωπολιτικής σημαίνει ότι οι τρέχουσες τάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα, σύμφωνα με αναλυτές.
Η εξέλιξη των τιμών
Η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν μπορεί να διατηρήσει τις τιμές των τροφίμων σε διαρκή άνοδο. Το κόστος έχει αρχίσει να υποχωρεί στην παγκόσμια αγορά, καθώς και σε αρκετές προηγμένες οικονομίες. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, σε μεγάλο βαθμό λόγω των εσωτερικών προκλήσεων που υπερβαίνουν τη ρωσική εισβολή.
Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο χρόνο της, οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης συνεχίζουν να βαθαίνουν. Αν και οι παρεμβάσεις του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (UN-WFP) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν επιτύχει να ωθήσουν τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνολικά προς τα κάτω, οι επιπτώσεις επιμένουν σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλά έθνη, ιδιαίτερα οι οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στην επισιτιστική κρίση που επισπεύδεται από τη σύγκρουση.
Η Ουκρανία, η οποία συχνά αναφέρεται ως το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης, είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών και του ηλιελαίου. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων πολλών εθνών.
Με την παρατεταμένη διακοπή της γεωργικής παραγωγής, των δικτύων διανομής και των εμπορικών οδών, η συνεχιζόμενη σύγκρουση σε μια από τις πιο γόνιμες χώρες στον κόσμο έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες προκλήσεις και δημιούργησε νέα εμπόδια για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε τρόφιμα και τη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής ευημερίας για εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πόνος των μαχών εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Ποια είναι η κατάσταση των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία και τη Ρωσία;
Σύμφωνα με το Economics Observatory οι ελλείψεις παραμένουν, δύο χρόνια μετά τον πόλεμο. Αρκετές περιοχές που εξαρτώνται από γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μειωμένες εισαγωγές για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα, καθώς και αυξανόμενους λογαριασμούς εισαγωγών τροφίμων. Για παράδειγμα, εκτός από την ΕΕ, οι περισσότερες περιφέρειες παρουσίασαν πτώση στις εισαγωγές σίτου από το 2021/22 έως το 2022/23. Όσον αφορά τους αριθμούς, η Νοτιοανατολική Ασία – ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στις εισαγωγές σιταριού από την Ουκρανία.
Η ιστορία είναι διαφορετική με τις εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία. Φαίνεται ότι ορισμένες περιοχές αναζητούν στη Ρωσία περισσότερο σιτάρι για να ταΐσουν τους ανθρώπους τους. Εκτός από την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αφρική, άλλες περιοχές για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία γνώρισαν έκρηξη του ρωσικού σίτου. Για παράδειγμα, η περιοχή της Ανατολικής Ασίας (όπου οι εισαγωγές σιταριού από την Ουκρανία μειώθηκαν κατά περίπου 66%) αύξησε τις εισαγωγές της από τη Ρωσία κατά 49%.
Πώς έχουν αλλάξει οι τιμές των τροφίμων;
Η αστάθεια στις ουκρανικές γεωργικές αγορές εκδηλώνεται και στις διακυμάνσεις των τιμών των τροφίμων. Αν και οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων έχουν υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα κατά την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση. Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2023, οι τιμές των τροφίμων και των σιτηρών εξακολουθούν να είναι περίπου 12-13% πάνω από τα επίπεδά τους του Δεκεμβρίου 2020.
Η αστάθεια των τιμών επηρεάζει τις χώρες εισαγωγής, ιδιαίτερα εκείνες με ευάλωτο πληθυσμό ή περιορισμένους οικονομικούς πόρους για να απορροφήσουν τις ξαφνικές αυξήσεις στους λογαριασμούς των τροφίμων.
Latest News
Κοντά σε ρεκόρ 50 ετών η τιμή του καφέ - Θα πάρει χρόνια για να πέσει, λένε οι ειδικοί
Η τελευταία φορά που η τιμή των κόκκων Arabica διαμορφώθηκε τόσο υψηλά ήταν το 1977 όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις φυτειών της Βραζιλίας
Πτωτικά λόγω κατοχύρωσης κερδών ο χρυσός
Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 6 Νοεμβρίου νωρίτερα στη συνεδρίαση
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ενισχύουν τις τιμές πετρελαίου
H Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων με στόχο τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του καφέ
Ανησυχητικά μηνύματα από τις κορυφαίες χώρες που παράγουν καφέ - Τα καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν την παραγωγή
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα σε Συρία και Κίνα
Αν και η ίδια η Συρία δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν
Σε... Συμπληγάδες το πετρέλαιο - Πώς αλλάζει το τοπίο η Συρία
Με τα μάτια στη Συρία οι αγορές - Οι εκτιμήσεις για τις τιμές στο πετρέλαιο - Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Σε υψηλό επταμήνου οι τιμές του κακάο
Οι καιρικές συνθήκες τους επόμενους τρεις μήνες θα καθορίσουν εάν θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις τιμές του κακάο