Καθηγήτρια επί μακρόν του τμήματος παιδιατρικής της ιατρικής σχολής του Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Μπρονξ και χήρα ενός από τους κορυφαίους επενδυτές και επί 60 χρόνια φίλου του Γουόρεν Μπάφετ. Αυτή είναι η καλή νεράιδα των μελλοντικών φοιτητών του κολλεγίου, η Ρουθ Γκότεσμαν η οποία δώρισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο κολλέγιο με τον όρο ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να καλυφθούν τα δίδακτρα όλων των μελλοντικών φοιτητών.

Το ποσό που δώρισε προέρχεται από την περιουσία που δημιούργησε ο σύζυγός της, Ντέιβιντ Γκότεσμαν, γνωστός ως Σάντι, ο οποίος ήταν προστατευόμενος του Γουόρεν Μπάφετ και είχε κάνει μια επένδυση στο Berkshire Hathaway, τον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που συνέστησε ο Μπάφετ.

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί στέκεται πάνω σε ένα «βουνό» μετρητά – Οι επενδυτικές προοπτικές

Πέθανε στα 96 του το 2022 και υπήρξε στενός φίλος του δισεκατομμυριούχου «μάντη της Όμαχα». Οι πρώτες του επενδύσεις στην Berkshire Hathaway του απέφεραν καθαρή περιουσία σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα μέσα του 2022, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

«Αυτό το δώρο έχει σκοπό να προσελκύσει μια ταλαντούχα και ποικιλόμορφη ομάδα ατόμων που διαφορετικά μπορεί να μην έχουν τα μέσα να ακολουθήσουν ιατρικές σπουδές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κολλεγίου.

«Είμαι πολύ ευγνώμων στον αείμνηστο σύζυγό μου, Σάντι, που άφησε αυτά τα χρήματα στη διάθεσή μου και νιώθω ευλογημένη που μου δόθηκε το μεγάλο προνόμιο να κάνω αυτό το δώρο σε έναν τόσο άξιο σκοπό», δήλωσε η Ρουθ Γκότεσμαν.

Ο Ντέιβιντ Γκότεσμαν, διηύθυνε την επενδυτική εταιρεία First Manhattan και ήταν πρόεδρος του ΔΣ του Πανεπιστημίου Yeshiva (YU). Το Αϊνστάιν είναι η ιατρική σχολή που συνδέεται με το YU.

Μια παλαιότερη δωρεά του ζευγαριού συνέδραμε στη δημιουργία του Ινστιτούτου Ruth L. and David S. Gottesman for Stem Cell Research and Regenerative Medicine.

Χρέη βουνό για τους φοιτητές ιατρικής

Οι ιατρικές σχολές είναι διαβόητα ακριβές, και συχνά επιβαρύνουν τους γιατρούς μετά την αποφοίτησή τους με υπέρογκα φοιτητικά δάνεια. Σχεδόν οι μισοί σπουδαστές της συγκεκριμένης σχολής χρωστούν περισσότερα από 200.000 δολάρια μετά την αποφοίτησή τους, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι σε άλλες ιατρικές σχολές της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι έκαναν γνωστή τη δωρεά.

Είναι κατανοητό, λοιπόν, γιατί στο βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε σπουδαστές του κολλεγίου κυριολεκτικά να πετάγονται όρθιοι μέσα στο αμφιθέατρο, να αγκαλιάζονται και να σκουπίζουν τα δάκρυα συγκίνησης, στο άκουσμα της είδησης ότι από τον επόμενο Αύγουστο δεν θα πληρώνουν δίδακτρα.

Τα υψηλά δίδακτρα σε ιδιωτικές ιατρικές σχολές δημιουργούν εύλογο προβληματισμό ότι οι φοιτητές θα επιλέξουν προσοδοφόρες ειδικότητες, ενώ οι χαμηλού εισοδήματος και οι φοιτητές μειοψηφίας που φοβούνται να πάρουν μεγάλα δάνεια μπορεί να φοβηθούν να ακολουθήσουν την ιατρική, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το μέσο κόστος  μιας ιδιωτικής ιατρικής σχολής ήταν 70.596 δολάρια για το σχολικό έτος 2023-2024, σύμφωνα με την Shemmassian Academic Consulting.

Ακόμη και ο γιος του πρώην προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, φορτώθηκε με χρέος περίπου 400.000 δολαρίων, όπως ο τελευταίος κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου πριν από 10 χρόνια.

Άλλοι δισεκατομμυριούχοι δωρητές, όπως ο συνιδρυτής της DreamWorks, David Geffen και ο συνιδρυτής της Home Depot, Ken Langone, έχουν επίσης καλύψει τα δίδακτρα για φοιτητές ιατρικής — στο UCLA και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή