Νέα σελίδα άνοιξε στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με σαφή πλέον τα σημάδια της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Και μάλιστα σε ένα πεδίο που μέχρι πρότινος η ΔΕΗ κατείχε σχεδόν ολιγοπωλιακή θέση. Ο λόγος για την υψηλή τάση και την παροχή ηλεκτροδότησης στις βαριές βιομηχανίες.

Σε νέα «πίστα» ο πόλεμος των παρόχων ρεύματος – Τα μπλε τιμολόγια 6μηνης διάρκειας

Τα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που αφορούν στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας για τον Ιανουάριο καταγράφουν για πρώτη φορά το μερίδιο της ΔΕΗ στην υψηλή τάση, απ’ όπου και ηλεκτροδοτείται η βαριά βιομηχανία, κάτω από το 50%. Και όχι απλά λίγο, αλλά πλέον τα φορτία που εκπροσωπεί αντιστοιχούν στο 31,7% του συνόλου.

Η βαριά βιομηχανία

Το άνοιγμα της αγοράς στην υψηλή τάση σηματοδότησε η ίδια η ΔΕΗ υπό την διοίκηση Στάσση, όταν σταδιακά από το 2022 και το 2023 έληγαν τα εδραιωμένα εδώ και δεκαετίες συμβόλαια παροχής ρεύματος με τις βιομηχανίες.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παρείχε όλα τα προηγούμενα χρόνια η δημόσια εταιρεία ήταν ουσιαστικά επιδοτούμενες προκαλώντας τεράστιο οικονομικό κόστος στους ισολογισμούς της εισηγμένης.

Η ΔΕΗ δε, διατηρώντας σχεδόν ολιγοπωλιακή θέση στην υψηλή τάση βρισκόταν αντιμέτωπη με την Κομισιόν. Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής είχε ανοίξει πολλές φορές τον φάκελο της δημόσιας εταιρείας, με κορυφαία εκείνη του λιγνίτη. Υπόθεση για την οποία η ελληνική εταιρεία υποχρεώθηκε σε διορθωτικά μέτρα.

Μάλιστα, λίαν προσφάτως η αρμόδια αρχή ερευνά μία άλλη υπόθεση της ΔΕΗ αν και τα δεδομένα όπως προκύπτουν και από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ έχουν αλλάξει.

Από την άλλη μεριά η βαριά βιομηχανία έχοντας συνηθίσει όλες αυτές τις δεκαετίες τις χαμηλές τιμές ρεύματος από τον κρατικό ενεργειακό όμιλο δεν αναζητούσε εναλλακτικές πηγές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές τιμές.

Η Mytilineos

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2024 έπαψε πια να έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο εκπροσώπησης φορτίων κατανάλωσης στην υψηλή τάση.

Πρώτη έρχεται η Mytilineos με μερίδιο 35,6%. Το μερίδιο της εταιρείας που δραστηριοποιείται και στην ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια αλλά και στη βαριά βιομηχανία ανέβηκε σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Τον μήνα εκείνο αθροιστικά με τη Watt and Volt (ενσωματώθηκε πια στη θυγατρική Protergia) είχε ποσοστό στο 15,4%.

Η ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2023 κατείχε μερίδιο 51,1% και όπως προαναφέρθηκε υποχώρησε τον Ιανουάριο 2024 στο 31,7%.

Οι συσχετισμοί άλλαξαν καθώς πλέον τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» – ο μεγαλύτερος στη χώρα ενεργοβόρος καταναλωτής – καλύπτει η ίδια η μητρική Mytilineos.

Μάλιστα πρόσφατα ο πρόεδρος και CEO κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε αυτήν την αλλαγή αλλά υπαινίχθηκε και τη διαμόρφωση ανταγωνιστικότερων τιμών για το εργοστάσιο μέσα από το πλούσιο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο που διαθέτει (μονάδες φυσικού αερίου και φωτοβολταϊκά).

Ο ΗΡΩΝ

Τρίτος ισχυρότερος παίκτης στην υψηλή τάση είναι ο επίσης καθετοποιημένος όμιλος στην ηλεκτρική ενέργεια ΗΡΩΝ.

Το μερίδιο είναι στο 20,4% σταθερό σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023,

Η εταιρεία μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε με μακροχρόνια διμερή συμβόλαια (PPAs) την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλα εργοστάσια που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση και ήταν μέχρι πρότινος πελάτες της ΔΕΗ.

Σημαντικό ατού του ιδιωτικού ομίλου είναι η εταιρεία Optimus Energy, η οποία εκπροσωπεί μεγάλα χαρτοφυλάκια ηλεκλτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Η συνέργεια με την ΗΡΩΝ δίνουν τη δυνατότητα της παροχής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε βιομηχανίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια