Τη συνέχιση των μέτρων εξοικονόμησης φυσικού αερίου συστήνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να λαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για τη διατήρηση της συλλογικής μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%, σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση για το διάστημα από Απρίλιο 2017 έως Μάρτιο 2022.

Η πρόταση θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και της Επιτρόπου για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Φυσικό αέριο: Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές

Μείωση κατά 18%

Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εξοικονόμηση φυσικού αερίου από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Συλλογικά, η ΕΕ μείωσε τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 18% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, εξοικονομώντας περίπου 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτές οι προσπάθειες υπερβαίνουν τον στόχο εξοικονόμησης 15% που συμφωνήθηκε βάσει της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2022 και ήταν απαραίτητες για τη διατήρηση του σταθερού εφοδιασμού, τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας στην ΕΕ και την επίδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία.

Καθώς η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου και η κατάσταση είναι πιο σταθερή από ό,τι ήταν τα δύο τελευταία χρόνια, η Επιτροπή προτείνει τώρα την υιοθέτηση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη συνέχιση των μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, χάρη στο ευρύ φάσμα μέτρων έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ενεργειακές προοπτικές της ΕΕ έχουν βελτιωθεί: οι προμήθειες είναι πιο διαφοροποιημένες, έχει εγκατασταθεί περισσότερη ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει γίνει εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας, με τις αποθήκες αερίου τώρα να βρίσκονται σε ένα πιο υγιές επίπεδο. Αυτό συνέβαλε στη μείωση και τη σταθεροποίηση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Απαραίτητη η εξοικονόμηση ενέργειας

Ωστόσο, δεδομένης της εμμονής των γεωπολιτικών εντάσεων, των πιέσεων που δέχονται οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και του στόχου της ΕΕ να απαλλαγεί πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η συνεχιζόμενη εξοικονόμηση ενέργειας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Η συνεχής εξοικονόμηση αερίου θα συμβάλει στη διατήρηση και στη βελτίωση της τρέχουσας σταθερότητας της αγοράς, μεταξύ άλλων με τη διευκόλυνση της αναπλήρωσης της αποθήκευσης αερίου την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η σημερινή σύσταση βασίζεται στα πορίσματα μιας έκθεσης που εξετάζει τον κανονισμό για τη μείωση της ζήτησης αερίου και της δεύτερης έκθεσης για τον κανονισμό της ΕΕ για την αποθήκευση αερίου. Εκτός από τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού, και τα δύο μέτρα συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ και στη μείωση των λογαριασμών για τους πολίτες από τις κορυφές που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια