Ενώ η απότομη πτώση των τιμών δίνει ώθηση στους καταναλωτές, καθώς οι τιμές χονδρικής τροφοδοτούν τις τιμές των νοικοκυριών, τα χαμηλότερα επίπεδα μακροπρόθεσμα ενέχουν τον κίνδυνο επενδύσεων σε περισσότερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Φωτοβολταϊκά: Φρένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις «ταρίφες» για τα μικρά έργα

Kι όλα αυτά, τη στιγμή που η Ευρώπη επιδιώκει να κάνει την οικονομία της πιο πράσινη για να συμβάλει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η βουτιά στην ισπανική αγορά αυτή την εβδομάδα ήταν ακραία, αλλά υπάρχει σαφής πτωτική τάση τόσο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όσο και φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την ενεργειακή κρίση. Αυτό πλήττει τα κέρδη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και η ισπανική Endesa SA δήλωσε την Τετάρτη ότι τα κέρδη της για το 2023 μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο εν μέσω «εξομάλυνσης» των τιμών.

Πουλά στην Γαλλία η Ισπανία

Η πτώση επηρεάζει επίσης τις ροές ενέργειας στη νοτιοδυτική Ευρώπη, με την Ισπανία να πωλεί επί του παρόντος στη Γαλλία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ευρώπης. Το εμπόρευμα ρέει στην αγορά με φθηνότερες τιμές σε ωριαία βάση και τα στοιχεία του δικτύου δείχνουν ότι η Ισπανία εξάγει από τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι τιμές για την Παρασκευή διαμορφώθηκαν στα 2,14 ευρώ στην Ισπανία, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, και στα 67,21 ευρώ στη Γαλλία.

Aξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα νέα υποχώρηση στις τιμές των «πράσινων» τιμολογίων ρεύματος, που θα ανακοινώσουν αύριο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Μάρτιο, θα δουν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η τιμή της κιλοβατώρας στα «πράσινα» θα κυμανθεί γύρω στα 10 λεπτά, ενώ δεν αποκλείουν ορισμένοι πάροχοι να κινηθούν και χαμηλότερα. Το εύρος της μείωσης, ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του κάθε προμηθευτή ρεύματος, αναμένεται να κυμανθεί από 15% έως 28%.

Μάλιστα, με «σύμμαχο» τη ραγδαία αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος τον Φεβρουάριο κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, η πτώση των τιμών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και στα «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια. Τον Φεβρουάριο η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κινούνταν κάτω από τα 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh) _ την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ήταν στα 72,12 €/MWh _ ενώ τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στα 93,02 €/MWh,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια