Ιδιαίτερα καυστικό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν το σχόλιο του Alastair Ryan της Bank of America, ο οποίος σύγκρινε την δραστηριότητά τους με την «σταθερότητα ενός νεκροταφείου». Και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αρχές δεν το ήθελαν αυτό.

Όπως διαπιστώνει ο Ryan, οι τράπεζες προσφέρουν στους μετόχους 12% απόδοση σε ισολογισμούς υψηλής κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας. Αλλά πλέον δεν κάνουν και πολλά. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταφέρει ελάχιστη έως καθόλου αύξηση δανείων τα τελευταία 15 χρόνια, δημιουργώντας τη «σταθερότητα ενός νεκροταφείου» που οι αρχές δεν επεδίωκαν.

Θετικοί για τις αγορές 249 διαχειριστές κεφαλαίων

Ο μη τραπεζικός δανεισμός έχει αυξηθεί και το υψηλό ρεκόρ του 16-18% στο κόστος κεφαλαίου (Cost of Equity) κάνει τις απαιτούμενες αποδόσεις των νέων δανείων πολύ υψηλές για να τις αντέχουν οι δανειολήπτες.

Κατά την άποψη του Alastair, τρεις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν ώστε οι τράπεζες να αξιολογήσουν εκ νέου και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ευρώπης:

1) Τα κατώτατα όρια βάσει των οποίων κρίνεται μια Παγκόσμια Συστημικά Σημαντική Τράπεζα (G-SIB) πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Τα αποθέματα ασφαλείας ορίστηκαν πριν από μια δεκαετία, πριν από την οικονομική ανάπτυξη και η αλλαγή μπορεί να κοστίσει στις τράπεζες το 8% της κεφαλαιοποίησης τους.

2) Οι Δείκτες Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) θα πρέπει να επανέλθουν από το τρέχον 158% στο απαιτούμενο 100% για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να κινητοποιηθούν δυνητικά 1,8 τρισ. ευρώ παγιδευμένης ρευστότητας μόνο στη ζώνη του ευρώ

3) Τα πιο ισορροπημένα stress tests θα απελευθέρωναν περισσότερα κεφάλαια για δανεισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή