Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την εκτόξευση του πληθωρισμού και την άνοδο των επιτοκίων στις περισσότερες χώρες του κόσμου, κάνοντας δύσκολη τη ζωή για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των μέσων νοικοκυριών, κάποιοι το βίωσαν ακριβώς ανάποδα: συσσώρευσαν ακόμα περισσότερο πλούτο.

Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα της Knight Frank, σύμφωνα με την οποία το 2023 κάθε μέρα το club των υπερπλούσιων του πλανήτη  κατέγραφε 70 νέες αφίξεις.

Τα νεοσύστατα μέλη αύξησαν τον παγκόσμιο αριθμό των ατόμων εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας, ή UHNWI, κατά 4,2% σε περίπου 627.000, ανέφερε ο όμιλος ακινήτων στην τελευταία του Έκθεση Wealth που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Oxfam: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

Για να χαρακτηριστεί κάποιος UHNWI, απαιτείται καθαρή αξία τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά θα χρειάζονταν μόνο 5,8 εκατομμύρια δολάρια για να καταταγούν στο κορυφαίο 1% των πλούσιων Αμερικανών, είπε ο Knight Frank.

Η Βόρεια Αμερική είχε την ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των περιοχών του κόσμου, με τους UHNWI της να αυξάνονται κατά 7,2%. Αυτό αντανακλά το ράλι στη Wall Street και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε, οι ελπίδες για πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκαν και οι προσδοκίες για μειώσεις στα επιτόκια ενισχύθηκαν, η ανάπτυξη αποδείχθηκε ανθεκτική και η ανεργία παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, όπως σχολίασε ο Liam Bailey, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Knight Frank.

Οι εύποροι αυτού του κόσμου επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων: ο χρυσός κέρδισε 15%, το bitcoin εκτινάχθηκε 155%, οι αξίες των κατοικιών στις κορυφαίες αγορές του κόσμου αυξήθηκαν κατά 3,1% και τα ενοίκια αυξήθηκαν με τριπλάσιο μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης Knight Frank Luxury Investment Index υπέστη σπάνια υποχώρηση κάτω του 1%. Ενώ οι τιμές για την τέχνη, τα κοσμήματα και τα ρολόγια αυξήθηκαν, η αξία του ουίσκι, των αυτοκινήτων, των τσαντών και των επίπλων μειώθηκε.

Οι επόμενοι πλούσιοι

Η Knight Frank προέβλεψε επίσης αύξηση 28% στον συνολικό αριθμό των πλούσιων ανθρώπων τα επόμενα πέντε χρόνια, με επικεφαλής την Ινδία και την ηπειρωτική Κίνα.

Προανήγγειλε επίσης τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από παλαιότερες γενιές σε millennials τις επόμενες δύο δεκαετίες, κάτι που εκτιμά ότι θα  δημιουργήσει «την πλουσιότερη γενιά στην ιστορία».

Ανισότητες

Είναι εντυπωσιακό ότι οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόλις το 11% των UHNWI παγκοσμίως, 8% λιγότερο από ό,τι 10 χρόνια πριν.

Ακόμη, το 52% των πλούσιων boomers προβλέπει ότι ο πλούτος του θα αυξηθεί το επόμενο έτος, σε σύγκριση με το 7% των εκπροσώπων της Gen Z που συμμετείχαν στην έρευνα.

Λιγότερο από το 10% των boomers δήλωσε ότι περίμενε να αγοράσει ένα σπίτι φέτος, σε σύγκριση με περισσότερο από το 20% των millennials.

Η διαφορά μπορεί να αντικατοπτρίζει ότι περισσότεροι boomers έχουν ήδη σπίτια, φοβούνται περισσότερο να φορτωθούν ένα στεγαστικό δάνειο, όταν τα επιτόκια πλησιάζουν σε υψηλό 20 ετών ή ανησυχούν περισσότερο για ένα κραχ ή ύφεση της χρηματιστηριακής αγοράς και επομένως διστάζουν να κάνουν τυχόν μεγάλες δαπάνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή