Την ώρα που η Τράπεζα της Αγγλίας δίνει μάχη για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και εκατομμύρια Βρετανοί στενάζουν κάτω από την αβάσταχτη ακρίβεια μη μπορώντας να τα φέρουν βόλτα, μια οικονομική ελίτ που δεν έχει πρόβλημα με τις πιέσεις που ασκούν τα υψηλά επιτόκια μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια μείωσης τιμών.

Μιλώντας σε εκδήλωση των FT η Κάθριν Μαν, αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) έκανε λόγο για «έλλειψη επιβολής από την πλευρά των καταναλωτών» για να χαλιναγωγηθεί η τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων σε τομείς του τομέα των υπηρεσιών όπου οι τιμές ήταν συχνά «επίμονες» και αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες στο εσωτερική οικονομία παρά τις παγκόσμιες κρίσεις.

Γαλλία: Σε χαμηλό 2,5 ετών ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Πώς οι πλούσιοι κάνουν τη ζημιά

Οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα, που εξακολουθούσαν να έχουν χρήματα για αγορές πέραν των απαραίτητων, ακόμη και με υψηλότερο κόστος στεγαστικών δανείων, ξόδευαν «δυσανάλογα» σε ταξίδια, φαγητό έξω και διασκέδαση, είπε η ίδια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός των υπηρεσιών να μην πέφτει αρκετά γρήγορα ώστε να επανέλθει ο γενικός δείκτης στον στόχο του 2%, παρόλο που οι τιμές της ενέργειας υποχωρούσαν και οι τιμές των αγαθών ήταν ουσιαστικά σταθερές.

Όπως εξήγησε, οι καταναλωτές επιβάλλουν στις επιχειρήσεις πώς να τιμολογήσουν: ή δεν μπορούν να πληρώσουν για την υπηρεσία ή επιλέγουν να μην αγοράσουν. Αυτό, λοιπόν, που παρατηρείται είναι ότι δεν επιβάλλουν αρκετά οι καταναλωτές σε ένα μεγάλο ποσοστό των υπηρεσιών να μειώσουν τις τιμές όσο χρειάζεται για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η Κάθριν Μαν είναι εδώ και καιρό ένα από τα πιο επιθετικά από τα εννέα μέλη της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής, ψηφίζοντας τον περασμένο μήνα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, ενώ η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της διατήρησής τους στο 5,25%.

Ωστόσο, σχεδόν όλα τα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν σθεναρά ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα πρέπει να μειωθεί πριν αισθανθούν σίγουροι ότι θα κάνουν μια πρώτη κίνηση για τη μείωση των επιτοκίων από το υψηλό 16 ετών.

Επιμένει ο πληθωρισμός των υπηρεσιών

Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών παρέμενε στο 6,5% τον Ιανουάριο, παρόλο που ο γενικός πληθωρισμός ήταν 4%.

Ο Charlie Nunn, διευθύνων σύμβουλος της Lloyds, είπε στην ίδια εκδήλωση ότι ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στους πελάτες διέφερε σαφώς «ανάλογα με το ποιος είσαι» από οικονομική άποψη.

Τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της κλίμακας περιουσιακών στοιχείων «αγωνίζονταν να τα βγάλουν πέρα» και «προσάρμοζαν σημαντικά τις δαπάνες τους».

Αλλά το κορυφαίο 20%, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται τα τελευταία δύο χρόνια, είπε ο Nunn – και γι’ αυτό οι δαπάνες σε τομείς διακριτικής ευχέρειας, όπως τα ταξίδια και η φιλοξενία, ήταν υψηλότερες σε πραγματικούς όρους ακόμη και από ό,τι πριν από την πανδημία, εξήγησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή