Για χρόνια, η Tracy Britt Cool και οι συνεργάτες της αναζητούσαν τον τύπο εταιρειών που κάποτε ενθουσίαζαν τον διάσημο επενδυτή Warren Buffett, σύμφωνα με την WSJ.

CEOs: Γιατί πoτέ δεν κόβουν τους μισθούς τους και απολύουν χωρίς δισταγμό;

Πρόκειται για μεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή «τάφρο», για να χρησιμοποιήσουμε ένας από τους αγαπημένους όρους του Buffett. Η Cool πέρασε μια δεκαετία δουλεύοντας για τον Buffett πριν συνιδρύσει μια εταιρεία που ονομάζεται Kanbrick πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Στόχος του είναι να είναι προσφέρει εναλλακτική λύση στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για οικογενειακές ή ιδρυτικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αξιοποιηθούν και αναπτυχθούν. Ποια είναι όμως η Tracy Britt Cool που έκοψε τους δεσμούς με τον Buffett;

H ιστορία της

Με σπουδές στο Χάρβαρντ και μία επιτυχημένη δεκαετή θητεία στο πλευρό του Warren Buffett, η Tracy Britt Cool στα 40 της χρόνια στοχεύει να προσπαθήσει να χτίσει μία μικρογραφία της Berkshire, του επενδυτικού κολοσσού του μεγαλοεπενδυτή που έχει αφήσει εποχή.

Στόχος της είναι να αγοράζει εταιρείες που θα κέντριζαν το ενδιαφέρον του διάσημου επενδυτή 30 ή 40 χρόνια πριν. Πρόκειται συνήθως για οικογενειακές επιχειρήσεις τις οποίες διαχειρίζονται οι ιδρυτές τους, έχουν σταθερή απόδοση και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αλλά δεν είναι κολοσσοί για να τραβήξουν την προσοχή της Berkshire Hathaway σήμερα.

Όχημα για την επίτευξη των στόχων της Britt Cool είναι η εταιρεία private equity Kanbrick που ίδρυσε προ τετραετίας, με τον Brian Humphrey. Το 2020 έκλεισε την πρώτη της συμφωνία, με την εξαγορά της Thirty-One Gifts.

Συνάντησε για πρώτη φορά τον Buffett σε ένα ταξίδι στην Ομάχα της Νεμπράσκα, όπου εδρεύει η Berkshire, με μια φοιτητική ομάδα που συνίδρυσε για γυναίκες επενδυτές. Εργάστηκε μαζί του το καλοκαίρι το 2009, αλλά τα κεντρικά γραφεία της Berkshire δεν είχαν ελεύθερη θέση. Αργότερα εκείνο το έτος, ο Buffett προσέλαβε την 25χρονη τότε Britt Cool ως  βοηθό οικονομικών, για να επιβλέπει αρχικά την συμμετοχή της Berkshire στην Berkadia Commercial Mortgage, μια κοινοπραξία της Berkshire και της Jefferies Financial Group.

Η Kanbrick  έχει ήδη αγοράσει έναν κατασκευαστή καλυμμάτων σκαφών με έδρα την λίμνη Ozarks του Μιζούρι και έναν διαχειριστή βιομηχανικού εξοπλισμού στη Λουιζιάνα. Τώρα έχει περισσότερα μετρητά για να επιδιώξει τέτοιες συμφωνίες. Η Kanbrick έχει συγκεντρώσει 220 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για να αγοράσει μία ή δύο εταιρείες ετησίως και στη συνέχεια να τις διατηρήσει μακροπρόθεσμα. Η νέα εταιρεία έχει ακόμη δρόμο για να αποχωρήσει από οποιαδήποτε από τις πρώιμες επενδύσεις της.

«Θέλουμε να είμαστε πραγματικά επιλεκτικοί», δήλωσε η Cool σε συνέντευξή της. «Θα είμαστε σε συνεργασία με αυτές τις εταιρείες για 10 και πλέον χρόνια».

Η Kanbrick αξιολογεί περίπου 150 έως 200 εταιρείες ετησίως, εστιάζοντας στον καταναλωτή, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανικές ή επιχειρηματικές υπηρεσίες με περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια έως 50 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη προ τόκων και φόρων. Αποκλείει τις εταιρείες σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη, ακίνητα και πολλές άλλες βιομηχανίες όπου η εταιρεία δεν αισθάνεται ότι έχει εμπειρία.

Aνταγωνιστικό πλεονέκτημα

«Ψάχνουμε για επιχειρήσεις που μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», είπε η Cool.

Κατά την αξιολόγηση εκατοντάδων εταιρειών, η Cool είπε ότι βλέπει παραλληλισμούς και κοινά σημεία μεταξύ των επιχειρήσεων. Πολλές οικογένειες και ιδρυτές είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι από τη διαχείριση των εταιρειών τους μέσα από την πανδημία, τις εργασιακές προκλήσεις, τον πληθωρισμό.

Για όσους δεν θέλουν να πουλήσουν σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, η Kanbrick δίνει μια άλλη επιλογή. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν πραγματικά να συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα για επιχειρήσεις και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα», ανέφερε η Cool.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή