Ο Chris Williams ήταν ο VP of HR στη Microsoft και τώρα είναι σύμβουλος σε εκτελεστικό επίπεδο. Λέει ότι τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη δεν δέχονται περικοπές μισθών επειδή δεν θα έκαναν αρκετά μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με το Business Insider.

CEOs: Γιατί επιλέγουν την πόρτα της εξόδου

Με όλες τις απολύσεις στις ειδήσεις που βλέπουμε, υπάρχει πάντα το ερώτημα: Γιατί τα υψηλά αμειβόμενα στελέχη δεν υφίστανται περικοπή μισθού; Δεν θα μπορούσαν να περικόψουν τα τεράστια πακέτα αμοιβών τους και να σώσουν κάποιες θέσεις εργασίας;

«Στα περισσότερα από 40 χρόνια μου στην επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του αντιπροέδρου ανθρώπινου δυναμικού για τη Microsoft, έχω δει περισσότερες από μερικές απολύσεις». Αυτή η παρατήρηση είναι δίκαιη. Τα υπεύθυνα στελέχη δεν φαίνεται ποτέ να πληρώνουν τίμημα για τον πόνο που προκαλούν, και εδώ είναι διάφοροι λόγοι.

Στο απυρόβλητο

1. Είναι απλά μαθηματικά

Ένας λόγος, ο λόγος που τα στελέχη χρησιμοποιούν πιο συχνά για να το δικαιολογήσουν στον εαυτό τους, είναι τα απλά μαθηματικά. Η περικοπή του μισθού τους δεν θα είχε σημαντικό αντίκτυπο.

Πάρτε για παράδειγμα την Google ή τη Microsoft, δύο εταιρείες με πολύ παρόμοια μαθηματικά. Αυτές οι εταιρείες έχουν και οι δύο περίπου 200.000 υπαλλήλους. Και οι δύο έχουν απολύσει περίπου 10.000 υπαλλήλους τον τελευταίο χρόνο περίπου. Και οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι πληρώνονται παρόμοια ποσά, με μισθούς περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Για αυτές τις εταιρείες, η περικοπή 10.000 υπαλλήλων τους εξοικονομεί περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε κόστος. Η πλήρης περικοπή του μισθού του διευθύνοντος συμβούλου θα εξοικονομούσε μόλις το 0,2% αυτού.

Τα μαθηματικά είναι τόσο μεγάλα που τα στελέχη αρέσκονται να επισημαίνουν ότι η περικοπή του μισθού τους δεν θα έβαζε καν ένα βαθούλωμα στο πρόβλημα.

2. Επιχορηγήσεις μετοχών

Αλλά περιμένετε, διαμαρτύρεστε, ο Sundar Pichai της Google κέρδισε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι! Και ο Satya Nadella της Microsoft κέρδισε σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια το 2022!

Δεν τους καταβλήθηκαν αυτά τα ποσά, σύμφωνα με τον Chris Williams. Τους δόθηκαν επιχορηγήσεις μετοχών. Επιχορηγήσεις που κατοχυρώνονται (γίνονται ασκήσιμες) για μια χρονική περίοδο.

Του Sundar, για παράδειγμα, πάνω από τρία χρόνια. Εάν η τιμή της μετοχής της Google έπεφτε κατακόρυφα, το ίδιο θα έκανε και η αποζημίωσή του. Αλλά εκτινάχθηκε, κατά περίπου 50% το περασμένο έτος. Ο Sundar τα πήγε εξαιρετικά καλά.

Αυτού του είδους οι επιχορηγήσεις είναι κοινές στις αμοιβές των στελεχών, επειδή οι εταιρείες αρέσουν. Η μετοχή δεν κοστίζει στην εταιρεία αυτά τα χρήματα από την τσέπη της. Η λογιστική μαγεία καθιστά αυτά τα είδη επιχορηγήσεων πολύ φθηνά για την επιχείρηση.

Εάν ο διευθύνων σύμβουλος δεν διορθώσει το πρόβλημα κόστους, η αποζημίωσή του δέχεται τεράστιο πλήγμα. Εάν αναλάβουν δράση που αυξάνει την αξία της εταιρείας και την τιμή της μετοχής της, όλοι κερδίζουν. Ή τουλάχιστον όλοι οι μέτοχοι κερδίζουν, συμπεριλαμβανομένης της εκτελεστικής εξουσίας, του διοικητικού συμβουλίου, πολλών υπαλλήλων και επενδυτών, σύμφωνα με όσα λέει ο Chris Williams στο Business Insider.

3. Ανταγωνισμός

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο έντονος ανταγωνισμός για ταλέντα για αυτές τις εκτελεστικές θέσεις.

Όπως και στον κόσμο του αθλητισμού, πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να παίξουν σε αυτό το επίπεδο. Πολύ λίγα στελέχη έχουν την εμπειρία να ηγηθούν εταιρειών σχεδόν τρισεκατομμυρίων δολαρίων με εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους και λειτουργίες σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως και οι αθλητές-αστέρια, εκείνοι που μπορούν να αποδώσουν σε αυτό το επίπεδο κοιτάζουν τους συνομηλίκους τους. Συγκρίνουν και αντιπαραβάλλουν, συχνά με φθόνο. Υπάρχει λόγος που η βασική αποζημίωση στο Fortune 500 είναι πολύ παρόμοια. Ο ανταγωνισμός ταλέντων είναι σφιχτός και όσοι παίζουν σε αυτό το επίπεδο γνωρίζουν την αξία τους.

Εάν η εταιρεία υφίσταται πίεση και εάν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, δεν θα έπρεπε οι διευθύνοντες σύμβουλοι να μοιραστούν τον πόνο;

Φυσικά και θα έπρεπε.

Λόγια παρηγοριάς

Ορισμένοι, υπό δημόσια πίεση, ανέλαβαν δημόσιες δεσμεύσεις ότι θα τα πάνε καλύτερα. Ο Sundar Pichai δεσμεύτηκε πριν από ένα χρόνο να μειώσει την αμοιβή του, αλλά όπως ήδη ανέφερα, η συνολική αποζημίωσή του πέρυσι ήταν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο Tim Cook στην Apple ζήτησε δημοσίως η επιχορήγηση μετοχών του να μειωθεί στο μισό – στα 40 εκατομμύρια δολάρια. Η βασική αμοιβή του ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων και το μπόνους των 6 εκατομμυρίων δολαρίων παρέμειναν αμετάβλητα.

Αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Θα κάνουν όλες τις παραπάνω δικαιολογίες, δικαιολογώντας το στον εαυτό τους, στα διοικητικά συμβούλιά τους και στους μετόχους τους.

Στη συνέχεια, θα στραφούν στην εταιρεία και θα κάνουν παθιασμένες ομιλίες για το πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό, πόσο λυπηρό είναι να βλέπεις ανθρώπους να φεύγουν και πόσο θα ήθελαν να υπήρχαν άλλες επιλογές.

Πάνω απ ‘όλα, θα μιλήσουν για το πώς είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, δουλεύοντας για μια ισχυρότερη εταιρεία αύριο, στη συνέχεια θα χαμογελάσουν ενώ θα εξαργυρώσουν τις επιταγές και θα πουλήσουν τις μετοχές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής