Πλήρη απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και του LNG, ζητά ένας ευρύς συνασπισμός μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επιστολή που απέστειλε προς τους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ώρα για τα ημίμετρα έχει παρέλθει», γράφουν χαρακτηριστικά στην επιστολή, την οποία υπογράφει ένας συνασπισμός 60 βουλευτών της ΕΕ, και την οποία αποκαλύπτει το Euractiv, ζητώντας σκληρότερα μέτρα κατά του Κρεμλίνου και των εξαγωγών ενέργειας του.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πλήρη απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών εμπορευμάτων στην αγορά της ΕΕ», αναφέρει η επιστολή, την πρωτοβουλία για την οποία ξεκίνησε ο βουλευτής Ville Niinistö από τη Φινλανδία.

Ποια νησιά θα εξαιρεθούν από τον ενεργειακό φόρο – Τα οφέλη για την Ελλάδα

Συνυπογεγραμμένη από νομοθέτες από πολλές χώρες της ΕΕ που ανήκουν στην κεντροδεξιά, την κεντροαριστερά, τους κεντρώους φιλελεύθερους, τους εθνικούς συντηρητικούς και τους Πράσινους, η επιστολή απευθύνεται σε ηγέτες της ΕΕ και υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας.

Πελάτης…

Η Ευρώπη «παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου μέσω αγωγών και ρωσικού LNG», σημειώνουν οι νομοθέτες, με βάση την έρευνα του Ιανουαρίου 2024 από τη μη κερδοσκοπική CREA με έδρα τη Φινλανδία. Οι έρευνες εκτιμούν ότι η ΕΕ έχει πληρώσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της από τη Ρωσία από την απαγόρευση του πετρελαίου το 2022, που επιβλήθηκε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι νομοθέτες τονίζουν ότι με δεδομένη την «απίστευτα άκαρδη, κυνική δολοφονία του πιο γενναίου μαχητή της Ρωσίας για την ελευθερία», του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «άσεμνο, ηθικά λάθος και στρατηγικά μυωπικό» να συνεχίζει κανείς τις συναλλαγές με το Κρεμλίνο.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου, κηδεύτηκε στη Μόσχα την Παρασκευή (1 Μαρτίου).

Ένας ευρωπαϊκός νόμος που θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή αυτή τη φιλοδοξία εγκρίθηκε ανεπίσημα τον Δεκέμβριο του 2023 ως μέρος του «πακέτου υδρογόνου και αερίου» που εξουσιοδοτεί τις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν πόση ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου και LNG επιτρέπονται στις χώρες τους.

Όπως επισημαίνει το Euracitv, όταν αυτός ο νόμος τεθεί σε ισχύ, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί περίπου στα μέσα του 2024, θα εναπόκειται σε κάθε χώρα της ΕΕ να λάβει αυτήν την απόφαση – αν και χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία παραμένουν ανίκανες ή απρόθυμες να μειώσουν τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η στροφή της Βιέννης

Η αυστριακή κυβέρνηση πάντως, συμφώνησε να παράσχει ένα μέρος των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή αγωγού, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να εισάγει φυσικό αέριο μέσω της Γερμανίας, εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής πίεσης για μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η κατασκευή ενός βασικού αγωγού που συνδέει την Αυστρία με τη Γερμανία έχει σταματήσει εδώ και χρόνια, αλλά η Βιέννη –που παλεύει με τη συνεχιζόμενη εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία– έχει πλέον υποσχεθεί χρηματοδότηση.

«Το ποιος επιβαρύνεται με τα έξοδα έχει διευκρινιστεί. Τώρα πρόκειται στην πραγματικότητα για την εφαρμογή», ​​είπε ο Καγκελάριος Karl Nehammer στο APA, προσθέτοντας ότι το έργο βρίσκεται στη γραμμή του τερματισμού. Δεν αποκάλυψε ωστόσο τι μέρος των 200 εκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθεί από τη Βιέννη.

Η επέκταση του αγωγού West-Austria-Gas, γνωστός στην καθομιλουμένη ως WAG Loop 1, θα ενισχύσει την ικανότητα της Αυστρίας να εισάγει φυσικό αέριο από τη Γερμανία κατά 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως – περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής ετήσιας ζήτησης.

Θα χρειαστεί να κατασκευαστεί απλώς ένας αγωγός μήκους 40 χιλιομέτρων και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2027 – ακριβώς εγκαίρως για να τηρηθεί η προθεσμία της ΕΕ για έξοδο από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θα επέτρεπε στην Αυστρία να εισάγει όλο το αέριο που χρειάζεται από τους τερματικούς σταθμούς LNG κατά μήκος των ακτών της Ευρώπης μέσω της γερμανικής επικράτειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια