Η Rhoé, έχοντας χαραγμένη την καινοτομία στο DNA της, είναι μια startup που δραστηριοποιείται στο χώρο των μεταφορών και της πράσινης τεχνολογίας στοχεύοντας στην διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στην εποχή της πράσινης μετάβασης, δίνοντας τα φώτα της σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να επιχειρήσουν το άλμα προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Loggerhead Ventures: Τονωτική ένεση σε startups με το βλέμμα σε κυκλική οικονομία, ενέργεια, AI

Για να το πετύχει αυτό, αναπτύσσει λογισμικά βελτιστοποίησης τα οποία «παντρεύουν» τις πράσινες μορφές ενέργειας με καινοτόμες τεχνολογίες στον χώρο της κινητικότητας.

Από το ΑΠΘ… χάραξαν ρότα επιτυχίας

«Η ιστορία μας ξεκινάει το 2016 μέσα στις αίθουσες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», επισημαίνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Αιμίλιος Μουχταρόπουλος, Co-founder & Chief Marketing Officer της Rhoé.

«Ήμασταν μια παρέα 6 συμφοιτητών, όπου μοιραζόμασταν ένα κοινό πάθος. Μας συνάρπαζε οτιδήποτε είχε να κάνει με τον χώρο της κινητικότητας και των  μεταφορών, όπως οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη ή έναν αστικό ιστό, καθώς  και νέες πιο έξυπνες και οικολογικές ιδέες-προτάσεις γύρω από αυτές. Σήμερα, 8 χρόνια μετά, φέρνουμε νέες τεχνολογίες κινητικότητας στην αγορά. Στόχος μας είναι να κάνουμε λύσεις και ιδέες του κλάδου που μπορεί να φαίνονται από μακρινές έως ακόμη και αδύνατες σε πολλούς, πραγματικότητα. Αυτό το κάνουμε συνδυάζοντας την εξειδίκευση μας στον συγκοινωνιακό κλάδο με αναδυόμενες  IT τεχνολογίες αναπτύσσοντας προηγμένες λύσεις βελτιστοποίησης», σημειώνει σκιαγραφώντας το πεδίο δράσης της εταιρείας.

«Παρέχουμε πλαίσια και αλγορίθμους που βοηθάνε νέες τεχνολογίες στο χώρο των μεταφορών να έρθουν και να μείνουν στην αγορά. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με δημόσιους φορείς, μεγάλες επιχειρήσεις και  ερευνητικά ιδρύματα παρέχοντας συμβουλές πάνω σε καινοτόμες υπηρεσίες  κινητικότητας. Τους βοηθάμε να αντιμετωπίζουν σύνθετες προκλήσεις του κλάδου, δίνοντας τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, παρέχοντάς τους στρατηγικές συμβουλές και εξατομικευμένες λύσεις», επισημαίνει.

Οι σταθμοί φόρτισης, η ναυτιλία και στο βάθος… ηλεκτρικό αυτοκίνητο

«Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με την Lever-Σύμβουλοι  Ανάπτυξης ΑΕ παρέχουμε σχέδια για τη τοποθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 43 δήμους στην Ελλάδα. Με την καινοτομία να είναι η βασική μας αξία, έχουμε επίσης καταφέρει να συμμετέχουμε και να ηγούμαστε σε μεγάλα διεθνή έργα στους κλάδους της αστικών και ναυτιλιακών μεταφορών. Aυτή τη στιγμή συμμετέχουμε σε 4 ευρωπαϊκά έργα όπου τα 3 από αυτά αποσκοπούν στην ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας και ειδικότερα στην ηλεκτροκίνηση πλοίων μικρών αποστάσεων και το 1 στη δημιουργία ενός νέου τύπου ηλεκτρικού οχήματος, πιο απλού, πιο οικονομικά αποδοτικού και φιλικού προς τον χρήστη», αναφέρει.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

«Εκείνο που μας διακρίνει πηγάζει από τον στρατηγικό συνδυασμό τριών βασικών στοιχείων: μεγάλη εξειδίκευση στον κλάδο των μεταφορών,  διεθνείς συνεργασίες μέσα από έργα έρευνας και ανάπτυξης και εσωτερική  ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Παρέχουμε εξατομικευμένες υπηρεσίες που βασίζονται σε βαθιά κατανόηση της  πολυπλοκότητας του κλάδου της κινητικότητας, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των αναγκών του εκάστοτε φορέα. Επιπρόσθετα, εστιάζουμε σημαντικά και στον σχεδιασμό και την  ανάπτυξη νέων ιδεών – προϊόντων που ανταποκρίνονται στις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πόλεις και εταιρείες. Τέλος, συμμετέχοντας σε  διεθνείς συνεργασίες μέσα από έργα έρευνας και ανάπτυξης, έχουμε πρόσβαση  σε ένα δίκτυο πόρων προωθώντας έτσι την καινοτομία και ενισχύοντας την ικανότητά μας να παρέχουμε αποτελεσματικές λύσεις σε ευρύτερη κλίμακα», σημειώνει ο κ. Μουχταρόπουλος

Το χάσμα

«Κοιτώντας στο αύριο, στόχος μας είναι να είμαστε μία εκ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας που εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνολογίες κινητικότητας στην αγορά. Θέλουμε να είμαστε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της εξαιρετικής έρευνας που εκπονείται και της μετάβασης της στην αγορά, καθότι εκεί παρατηρείται ένα πολύ μεγάλο χάσμα. Όπως έχουμε πει ξανά, για εμάς η έρευνα είναι το μέλλον, αλλά και το μέλλον μας είναι η έρευνα. Στοχεύουμε  επίσης σε επέκταση των συνεργασιών μας τόσο σε Ελλάδα όσο και εξωτερικό και πάνω από όλα στην δημιουργία νέων ιδεών», τονίζει.

«Ευέλικτο, με αξιοσημείωτη δυναμική το ελληνικό οικοσύστημα»

«Το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα παρουσιάζει μία αξιοσημείωτη δυναμική, παρά τα μειωμένα επίπεδα χρηματοδότησης που εμφάνισε μέσα στο 2023», επισημαίνει ο κ. Μουχταρόπουλος.

«Παρά τις όποιες δυσκολίες – αναφέρομαι σε συγκυρίες όπως τη μεγάλη  οικονομική κρίση που είχαμε διανύσει σαν χώρα ή την πανδημία – οι ελληνικές  startups κατάφεραν όχι μόνο να προσαρμοστούν στις αλλαγές των δεδομένων  και στις προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιήσουν τις ανάγκες-ευκαιρίες που  δημιουργούσαν οι εκάστοτε κρίσεις για ανάπτυξη. Η ευελιξία αλλά και η προσαρμοστικότητα που έχει δείξει μέχρι στιγμής το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση της ενίσχυσης που παρατηρείται τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, μας αφήνει  με αρκετές υποσχέσεις για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον», προσθέτει.

«Γεφύρωση με την αγορά»

«Κοιτώντας μπροστά, ένα από τα βασικά μειονεκτήματα του οικοσυστήματος  που θεωρώ ότι πρέπει να λυθεί για να υπάρξει επιπλέον εξέλιξη είναι η σωστή  γεφύρωσή του με τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο. Τα πανεπιστήμια και η  ίδια η έρευνα είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η καινοτομία και η  δημιουργία νέων λύσεων. Σίγουρα, βλέπουμε βήματα προόδου και σε αυτό μέσα από τη δημιουργία επιταχυντών, γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας και άλλων υποστηρικτικών μηχανισμών μέσα στα πανεπιστήμια, παρόλα αυτά  υστερούν ακόμη στη σύνδεσή τους με την αγορά», αναφέρει.

«Πάθος, αφοσίωση, επιμονή, τόλμη και… θυσίες»

Υπάρχει άραγε μυστικό της επιτυχίας και αν ναι ποιο είναι αυτό; «Η έναρξη ενός τέτοιου ταξιδιού για έναν νέο είναι ένα ιδιαίτερα τολμηρό άλμα  στον χώρο της επιχειρηματικότητας, ωστόσο αποτελεί μία καλή στρατηγική  επιλογή. Τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι είναι εργατικότητα και αφοσίωση. Αν με ρωτάτε για μυστικό της επιτυχίας, θα πω ότι δεν υπάρχει μία απλή απάντηση. Αυτό όμως που μπορώ να πω σίγουρα είναι πως πρέπει να σε συνοδεύουν χαρακτηριστικά όπως πάθος για αυτό που πας να κάνεις, αφοσίωση στον στόχο σου, επιμονή και τόλμη», υποστηρίζει.

«Προφανώς, η δημιουργία μιας δικής σου startup, είναι ένα ταξίδι που απαιτεί  θυσίες, αλλά αν πετύχει τότε το αποτέλεσμα σίγουρα δικαιώνει αυτόν που το τόλμησε. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής, ακόμη και στον σενάριο που δεν  πετυχαίνει, πάλι κερδισμένος βγαίνει όποιος το τόλμησε, μόνο και μόνο από τα  εφόδια που πήρε (π.χ., γνώσεις, εμπειρία στο να ξεκινάς μία επιχειρηματική  πρωτοβουλία, δίκτυο και γνωριμίες κ.α.)», καταλήγει.

Τη Rhoé στελεχώνουν, πέρα από τον κ. Μουχταρόπουλο, οι Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, Ιωάννης Καλεντερίδης, Κωνσταντίνος Γκρίζος, Δημήτριος Κοντοσφύρης, Γιώργος Κωστάλας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups