Σε μια επίσκεψη-αστραπή στην Αττάλεια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και αποχώρησε αφού παρακολούθησε μέρος μόνο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας και μάλιστα χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Μια λακωνική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών ανέφερε ότι οι δυο υπουργοί συζήτησαν για Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συντόνισαν τις θέσεις τους για τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με τον πολιτικό διάλογο και την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Επαφές Μπλίνκεν με Ερντογάν, Φιντάν

Στάση αναμονής Λαβρόφ

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, πηγές ανέφεραν ότι ο Φιντάν τόνισε ότι η Τουρκία ελπίζει σε μια διπλωματική λύση με τη συμμετοχή όλων των πλευρών στο Ουκρανικόκαι ότι υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες για μια περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Ωστόσο ο Ρώσος διπλωμάτης φέρεται να απάντησε ότι «οι συνθήκες που προκάλεσαν τον πόλεμο παραμένουν αμετάβλητες» επιλέγοντας δηλαδή μια διπλωματική άρνηση, ή καλύτερα μια στάση αναμονής, πριν ενεργοποιηθούν και άλλοι διεθνείς παράγοντες, κυρίως οι ΗΠΑ.

Η Τουρκία επιδιώκει διακαώς να αναβιώσει μια ειρηνευτική προσπάθεια του 2022, όταν κορυφαίοι διαπραγματευτές των εμπόλεμων πλευρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες διμερείς συναντήσεις Τουρκίας και Ρωσίας και μάλιστα μετά από την μετάβαση του Φιντάντην ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν με τη Γάζα και το ουκρανικόστο τραπέζι των συζητήσεων.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στρατηγικού Διαλόγου Τουρκίας-ΗΠΑ, και σε ένα μάλλον θετικό διμερές κλίμα ύστερα από την ένταξη της Σουηδίαςστο ΝΑΤΟκαι τη συμφωνία για τα F-16.

Έχει σημασία λοιπόν ότι η συνάντηση Φιντάν-Λαβρόφ στην Αττάλεια γίνεται πριν την συνάντηση Φιντάν-Μπλίνκεν. Στην ομιλία του Χακάν Φιντάν αύριο με την ολοκλήρωση του Διπλωματικού Φόρουμ θα διαφανούν τα αποτελέσματα των τουρκικών προσπαθειών στο ουκρανικό και τη Γάζα, που έχουν αναχθεί πλέον στις πιο σοβαρές προκλήσεις για την σύγχρονη διεθνή  διπλωματία.

Δεν έκοψε το διάλογο με τη Ρωσία

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 η Άγκυρα διατηρεί προσεκτικούς δεσμούς με τους δύο γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα. «Η Τουρκία, μαζί με την Ουγγαρία, παραμένει μία από τις τελευταίες χώρες του ΝΑΤΟ που διατηρούν διάλογο με τη Μόσχα», δήλωσε ο Σινάν Ουλγκέν, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Edam με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο που έχει μεταβληθεί από τον πόλεμο η Τουρκία φροντίζει να διατηρήσει αυτόν τον ρόλο για το μέλλον ελπίζοντας να τον εκμεταλλευτεί κατά τη διάρκεια πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε. Η Άγκυρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό της, απέφυγε να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας και κατηγορείται συχνά από τη Δύση ότι τις παρακάμπτει. Δεκαέξι τουρκικές οντότητες βρέθηκαν στο στόχαστρο του τελευταίου γύρου κυρώσεων που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος.

Ο Λαβρόφ συμμετείχε στο Φόρουμ της Αττάλειας το 2022, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της χώρας του. Συναντήθηκε δε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή