Με έναν απρόσμενο τρόπο αντέδρασε ο υπουργός Πληροφορικής της Ινδίας Ashwini Vaishnaw το Σάββατο, όταν η Google κοινοποίησε την απόφασή της να αφαιρέσει ορισμένες εφαρμογές που είναι ενεργές στη χώρα, από το κατάστημα εφαρμογών της.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί κάτι τέτοιο», φέρεται πως δήλωσε ο Vaishnaw σύμφωνα με το Reuters, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με τις πληρωμές τελών υπηρεσιών στην αμερικανική εταιρεία.

Ζητούν αποζημίωση 2,1 δισ.ευρώ – Αγωγή εναντίον της Google από 32 ομίλους ΜΜΕ

Η Google αφαίρεσε την Παρασκευή από το Play Store πολλές εφαρμογές της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς Matrimony.com και της εφαρμογής αναζήτησης εργασίας Naukri, επικαλούμενο ότι οι εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες πληρωμής εντός εφαρμογής.

Ο Vaishnaw είπε ότι είχε συνομιλίες με την Google και θα συναντήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονταν προστασία στην Ινδία. «Αυτό το είδος διαγραφής δεν μπορεί να επιτραπεί», επισήμανε και στο Reuters, ενώ ηυ Google αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κατάργηση έχει προκαλέσει κριτική από πολλές startups που για χρόνια διαμαρτύρονταν και αμφισβήτησαν νομικά πολλές από τις πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού, συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης εντός εφαρμογής. Η Google ισχυρίζεται ότι τα τέλη βοηθούν στην ανάπτυξη και προώθηση του οικοσυστήματος Android και Play Store.

Μια χρόνια διαμάχη

Η διαμάχη επικεντρώνεται στις προσπάθειες ορισμένων ινδικών νεοσύστατων επιχειρήσεων να εμποδίσουν την Google να επιβάλει τέλος 11%-26% στις πληρωμές εντός εφαρμογής, αφού οι αντιμονοπωλιακές αρχές της χώρας την διέταξαν να μην επιβάλει υποχρεωτικά ένα προηγούμενο σύστημα χρέωσης 15%-30%.

Ωστόσο, η Google έλαβε ουσιαστικά το «πράσινο» φως για να χρεώσει το τέλος ή να αφαιρέσει εφαρμογές μετά από δύο δικαστικές αποφάσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, μία από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Google είπε την Παρασκευή ότι ορισμένες ινδικές εταιρείες επέλεξαν να μην πληρώσουν για την «τεράστια αξία που λαμβάνουν στο Google Play».

Μεταξύ των χειρότερων που επλήγησαν από τις αφαιρέσεις είναι το Matrimony.com, το οποίο έχει δεχθεί περισσότερες από 150 απορρίψεις εφαρμογών του από το Play Store.

«Όλες οι εφαρμογές μας έχουν αφαιρεθεί και είμαστε εκτός Play Store και (αυτό) σημαίνει ότι ουσιαστικά έχουμε τεθεί εκτός λειτουργίας», δήλωσε στο Reuters ο ιδρυτής Murugavel Janakiraman το Σάββατο. «Αν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα έχουμε σημαντική πτώση στα έσοδά μας».

Η Info Edge, μια άλλη επηρεαζόμενη εταιρεία, είχε καταργήσει την εφαρμογή αναζήτησης εργασίας Naukri και μια άλλη εφαρμογή αναζήτησης ακινήτων. Πολλές από τις εφαρμογές της εταιρείας είχαν αποκατασταθεί, δήλωσε ο ιδρυτής της το Σάββατο στο X, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το 2020, η Google είχε αφαιρέσει για λίγο τη δημοφιλή εφαρμογή πληρωμών στην Ινδία Paytm από το Play Store της, επικαλούμενη ορισμένες παραβιάσεις πολιτικής. Η κίνηση οδήγησε τον ιδρυτή της εταιρείας και τον ευρύτερο κλάδο των startup να ενωθούν για να αμφισβητήσουν την Google εγκαινιάζοντας τα δικά τους καταστήματα εφαρμογών και υποβάλλοντας αγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης