Καθώς ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη σαρώνει τη Wall Street, ορισμένοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες σε πιο συμβατικούς τομείς της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κρυπτονομίσματα: Η συγκίνηση του… τζόγου επιστρέφει στις αγορές με αναμνήσεις από το 2021

Όπως σημειώνει το Reuters, οι μετοχές αξίας, οι οποίες συνήθως αφορούν εταιρείες των οποίων η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση ως προς τη λογιστική αξία ή τον λόγο τιμή προς κέρδη, έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό πίσω, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε σε έκρηξη της αξίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν.

Ωστόσο, τα κέρδη σε ορισμένους κλάδους με μεγάλη αξία, όπως οι βιομηχανικές μετοχές και οι πρώτες ύλες, έχουν επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό. Γεγονός που ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ως σημάδι ότι το ράλι του δείκτη αναφοράς S&P 500 διευρύνεται, και σύντομα δεν θα αφορά μόνο μια χούφτα ονόματα του τεχνολογικού τομέα.

Κινητικότητα

Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 7,7% το 2024, ευρισκόμενος πλέον σε επίπεδο ρεκόρ. Ο δείκτης S&P 500 Value Index έχει αυξηθεί κατά 3,3% από την αρχή του έτους, υπολειπόμενος της αύξησης 11,6% του δείκτη S&P 500 Growth Index. Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι με μεγάλη αξία έχουν παρουσιάσει κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο βιομηχανικός τομέας του S&P 500 σημείωσε άνοδο 7,1% τον περασμένο μήνα, χάρη στην άνοδο της General Electric και της Howmet Aerospace. Ο ευρύτερος δείκτης κέρδισε 5,8% σε αυτό το διάστημα. Ο τομέας των υλικών κέρδισε 6,7% τον Φεβρουάριο, με επικεφαλής τις Vulcan Materials και Ecolab. Ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών σημείωσε άνοδο σχεδόν 9%.

Ο Michael Hunstad, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων και επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών της Northern Trust Asset Management, εκτιμά ότι η αξιολόγηση του S&P 500 και εταιρειών όπως αυτές που ανήκουν στην ομάδα των Magnificent Seven είναι εν μέρει υπερβολική. Η υποχώρηση της μετοχής της Tesla κατά σχεδόν 20% φέτος δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να αντιστραφεί η εικόνα στην αγορά, υπογράμμισε. Επισημαίνει δε ότι είναι πιθανό να δούμε εντονότερες καθοδικές κινήσεις στους κόλπους των Magnificent Seven.

Ο Hunstad πιστεύει ότι οι μετοχές αξίας θα μπορούσαν να αντέξουν καλύτερα μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένων επιτοκίων, καθώς οι ταμειακές ροές τους είναι βραχυπρόθεσμες και λιγότερο επηρεαζόμενες από το κόστος δανεισμού.

Τι θα κάνει η Fed;

Σημειώνεται ότι ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες αναφορικά με το πόσο ταχύς και βαθύς θα είναι ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Και αυτό γιατί μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό εάν η νομισματική πολιτική χαλαρώσει πολύ γρήγορα.

Η κατάθεση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να ρίξει φως στις απόψεις των φορέων χάραξης πολιτικής. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα δημοσιευθούν την επόμενη Παρασκευή.

Παρά τους φόβους για ενδεχόμενη απότομη αντιστροφή της θετικής πορείας που παρουσιάζουν οι μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη παραγωγικότητας που υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα «να σηκώσουν όλες τις βάρκες», ωφελώντας εταιρείες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

Ο Robert Robotti, επικεφαλής επενδύσεων της Robotti & Company, πιστεύει ότι οι μετοχές αξίας είναι πιθανό να δουν μεγαλύτερα κέρδη αποδοτικότητας από την υιοθέτηση της AI, κάτι που θα ενίσχυε τα περιθώρια κέρδους τους και θα ανέβαζε τις αποτιμήσεις. Ως εκ τούτου, έχει αυξήσει το μερίδιό του σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας και της υγείας.

«Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης θα επηρεάσει πολλές εταιρείες, όχι μόνο αυτές που πουλούν τα τσιπ», εξηγεί. «Θα ωφεληθούν και οι εταιρείες που αγοράζουν τσιπ και έτσι αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]