Η ανάκαμψη του Bitcoin πάνω από τα 60.000 δολάρια είναι και πάλι πρώτη είδηση καθώς τα κρυπτονομίσματα συσπειρώνονται εκ νέου. Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, το πνεύμα του τζόγου ξεπερνά κατά πολύ τα κρυπτονομίσματα. Η ζήτηση για ανοδικές επιλογές μετοχών, ένα άλλο στήριγμα της επενδυτικής εποχής του 2021, ανθεί. Πανδημικοί σούπερ σταρ όπως η Carvana  και η Beyond Meat έχουν εκτοξευθεί.

Αν και δεν είναι η επαρχία των μικρομεσαίων εμπόρων, το ριψοκίνδυνο χρέος που εκδίδεται από την επιχειρηματική Αμερική είναι σε άνοδο καθώς ο πιστωτικός υπερκύκλος συνεχίζεται. Και με τις αγαπημένες μετοχές της Big Tech να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους για τα κέρδη τους, οι βασικοί δείκτες αναφοράς μετοχών μόλις έκλεισαν την εβδομάδα σε νέα ρεκόρ.

Οι «φάλαινες» στα memecoins – Καλπάζει το dogecoin

Σίγουρα, δεν πρόκειται για τρέλα της εποχής της GameStop. Αλλά το γενικότερο θέμα είναι το εξής: Η παρόρμηση ανάληψης κινδύνου σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία αποδεικνύεται πιο δύσκολο να εξοντωθεί απ’ ό,τι περίμεναν οι παλιοί φύλακες της Wall Street μετά τις δοκιμασίες του 2022.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Management, Τόρστεν Σλοκ, διακινδυνεύει τον λαιμό του με μια συγκλονιστική έκκληση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να απέχει από τη μείωση των επιτοκίων φέτος τελικά.

«Η αγορά απλώς πολεμάει τη Fed και κερδίζει αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε συνέντευξή της η Έμιλι Ρόλαντ, συν-επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην John Hancock Investment Management. «Υπάρχει ακόμα ευφορία, παρόλο που η Fed τραβάει κατά κάποιο τρόπο το μπολ με το παντς».

Με την περίοδο των κερδών του τέταρτου τριμήνου να έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 σημείωσαν άλλο ένα ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα. Ένα μπουκέτο της Goldman Sachs Group με τις μετοχές με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σημείωσε άνοδο 9% αυτή την εβδομάδα, αιφνιδιάζοντας τις «αρκούδες». Οι αγαπημένες μετοχές λιανικής όπως η Carvana και η Beyond Meat σημείωσαν κέρδη 76% και 61% τον Φεβρουάριο.

Οι Mom and Pop επενδυτές, οι οποίοι χτυπήθηκαν στην bear market του 2022 και ήταν ως επί το πλείστον ήσυχοι πέρυσι, έχουν κάνει comeback. Η όρεξη μεταξύ των εμπόρων λιανικής για ανοδικές επιλογές αγοράς είναι κοντά στα επίπεδα των αρχών του 2022, σύμφωνα με την JPMorgan Chase που επικαλείται στοιχεία σχετικά με τις ροές από πελάτες δικαιωμάτων προαίρεσης με λιγότερα από 10 συμβόλαια.

«Όταν αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της μετά-Covid περιόδου, η δυναμική τείνει να γεννά δυναμική μέχρι κάποιο γεγονός εκκαθάρισης», δήλωσε η Έιμι Γου Σίλβερμαν, επικεφαλής στρατηγικής παραγώγων στην RBC Capital Markets.

Ο φόβος της απώλειας έχει επικρατήσει ακόμη και καθώς οι έμποροι ομολόγων περιορίζουν τις προσδοκίες τους σχετικά με τη μελλοντική νομισματική χαλάρωση για να ευθυγραμμιστούν πιο κοντά στις προβλέψεις της Fed για τρεις μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Ήταν μια εβδομάδα-κλειδί για το Bitcoin. Τα νέα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο ψηφιακό νόμισμα συγκέντρωσαν συνολικά δισεκατομμύρια από τότε που έκαναν το ντεμπούτο τους τον Ιανουάριο. Το iShares Bitcoin Trust της BlackRock έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας πλέον τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις επτά εβδομάδες. Αυτό είναι το ταχύτερο ETF που έχει φτάσει ποτέ ένα τέτοιο ορόσημο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Η μανία δεν περιορίστηκε στο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου. Τα νομίσματα meme όπως το Dogecoin, το Shiba Inu και το Pepe έχουν απολαύσει ένα μετεωρικό ράλι. Τέτοια ψηφιακά tokens επικεντρώνονται γύρω από δημοφιλή διαδικτυακά μιμίδια και ιογενείς διαδικτυακές τάσεις, αναδεικνύοντας την όρεξη για ανάληψη ρίσκου μεταξύ της αμερικανικής ταξιαρχίας του day-trading.

«Αυτό που βλέπω είναι απλώς ωμή κερδοσκοπία και δεν νομίζω ότι είναι καλό μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζιμ Μπιάνκο της Bianco Research. «Αν πρόκειται απλώς να το εμπορεύεστε ως μάρκα καζίνο, δεν πρόκειται να μπείτε στο Bitcoin για να γίνει μια εναλλακτική λύση στο σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Για ορισμένους, η τρέλα της λιανικής μπορεί να κοπεί σε φέτες και κύβους ως προειδοποίηση της αγοράς ταύρων που υποδηλώνει ότι η αγοραστική δύναμη εξαντλείται. Τον περασμένο Ιούλιο, όταν εμφανίστηκε παρόμοια συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου μεταξύ των εμπόρων, ο S&P 500 κορυφώθηκε αργότερα μέσα στο μήνα πριν πέσει σε μια διόρθωση 10%.

Η φρενίτιδα των μιμιδίων στις αρχές του 2021 δεν οδήγησε σε άμεση υποχώρηση της ευρύτερης αγοράς, καθώς το χρήμα στράφηκε προς τις τεχνολογικές μεγαλοαξίες. Ωστόσο, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη νομισματική σύσφιξη της Fed άρχισαν να αυξάνονται ερχόμενοι στο 2022, ο S&P 500 εισήλθε τελικά σε bear market.

Αυτή τη φορά, οι πιστοί των μετοχών επικαλούνται τις καλοπροαίρετες προοπτικές για τον νομισματικό και επιχειρηματικό κύκλο. Παρόλα αυτά, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να κυνηγούν την ανοδική δυναμική των ριψοκίνδυνων επενδυτικών στυλ, αυτό αρχίζει να κάνει ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να αισθάνονται λίγο άβολα.

«Είναι μια αγορά FOMO, YOLO και MOMO», δήλωσε ο Νταν Σουζούκι, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Richard Bernstein Advisors. «Είναι δύσκολο να πούμε από πού θα προέλθει το επόμενο σκέλος της ρευστότητας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News