Ο διευθύνων σύμβουλος της ALLIANZ, Όλιβερ Μπέτε, δήλωσε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσετε ακίνητα σε τιμές ευκαιρίας, καθώς ορισμένοι προβληματικοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πουλήσουν.

«Κοιτάξτε τις συνέπειες για ορισμένους από τους μεγιστάνες  ακινήτων – πρέπει τώρα να πουλήσουν κορυφαία περιουσιακά στοιχεία σε τεράστιες εκπτώσεις», δήλωσε ο Μπέτε την Παρασκευή (23 Φεβρουαρίου). «Είναι η ώρα να αγοράσεις και όχι να πουλήσεις».

Ακίνητα: Έπιασε πάτο η πτώση των παγκόσμιων τιμών

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω αναταραχής στις αγορές ακινήτων, ειδικά για εμπορικά ακίνητα όπως κτίρια γραφείων και καταστήματα λιανικής, καθώς οι ραγδαίες αυξήσεις στα επιτόκια σημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος δανεισμού και βυθισμένες αποτιμήσεις σημειώνει το Bloomberg. Η πιστωτική κρίση που ακολούθησε ανάγκασε ορισμένους να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο όμιλος εταιρειών Signa που ιδρύθηκε από τον Αυστριακό μεγιστάνα ακινήτων Ρενέ Μπένκο, ο οποίος έχει υποστεί μια από τις μεγαλύτερες καταρρεύσεις ακινήτων στην Ευρώπη από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μερικά από τα πιο εκλεκτά περιουσιακά στοιχεία της Signa έχουν διατεθεί στην αγορά καθώς οι διαχειριστές κόκκινων δανείων αγωνίζονται για την εξόφληση των πιστωτών.

Οι αγοραστές τώρα κερδίζουν

«Αν είσαι επενδυτής και πρέπει να πουλήσεις αυτή τη στιγμή, έχεις πρόβλημα», είπε στο Bloomberg ο Μπέτε, προσθέτοντας ότι η Allianz είναι πιθανός αγοραστής. «Παραμένουμε πολύ επιθετικοί στον τομέα μακροπρόθεσμα», είπε.

Η εταιρεία με έδρα το Μόναχο είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ακινήτων της Γερμανίας. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ανήλθε σε 58,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση κερδών του τέταρτου τριμήνου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Αυτό μειώθηκε κατά 6,2% από 62,3 δισεκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία επανεκτίμησε ορισμένες συμμετοχές και πούλησε άλλες.

Η Allianz αντιμετωπίζει πίεση χαρτοφυλακίου τόσο στην εγχώρια αγορά της όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι τιμές και η ζήτηση για εμπορικά ακίνητα μειώνονται απότομα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά σε ποιο βαθμό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα ταμεία και άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων αναθεωρούν τις αξίες των συμμετοχών τους ή πωλούν καθώς η αγορά πέφτει.

Το μερίδιο του χαρτοφυλακίου της Allianz που διατίθεται σε κτίρια γραφείων μειώθηκε στο 49% από 52% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, πέφτοντας κάτω από το 50% για πρώτη φορά σε τουλάχιστον μια δεκαετία. Το 2013 διαμορφωνόταν στο 62%.

Κρίση ακινήτων στη Γερμανία

Ταυτόχρονα, η κατανομή του χαρτοφυλακίου της στη Γερμανία –η οποία διέρχεται τη σοβαρότερη κρίση ακινήτων εδώ και δεκαετίες– μειώθηκε στο 17%, σε σύγκριση με 18% το 2022 και 29% το 2013.

Η κατανομή του στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης μειώθηκε ελαφρά.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της Allianz, τα καθαρά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν από έτος σε έτος. Η εταιρεία είπε ότι οι τριμηνιαίες επιδόσεις βοηθήθηκαν από την ασφάλιση ζωής και υγείας, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ιταλία.

Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους αυξήθηκαν στα 2,15 δισεκατομμύρια ευρώ από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ήταν μόλις λιγότερα από μια πρόβλεψη 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο βοήθησε την εταιρεία να αυξήσει τα καθαρά κέρδη ολόκληρου του έτους κατά 33% στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Allianz παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 14,75 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 και είπε ότι στόχευε μεταξύ 13,8 και 15,8 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή