Σημαντική αύξηση των εισαγωγών απο τη Χιλή προέβλεψε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για λίθιο, ένα βασικό συστατικό που απαιτείται στις μπαταρίες για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Γέλεν ξεναγήθηκε στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής λιθίου Albemarle στη βόρεια Χιλή το Σάββατο, καθώς ολοκλήρωσε μια επίσκεψη στη Χιλή που περιελάμβανε συναντήσεις με τον πρόεδρο Γκάμπριελ Μπόριτς , τον υπουργό Οικονομίας Μάριο Μαρτσέλ και στελέχη επιχειρήσεων στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της χώρας.

Γέλεν: Ταξίδι στη Χιλή με το βλέμμα στραμμένο στο… λίθιό της

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή της στο εργοτάξιο της Albemarle στη περιοχή La Negra, περίπου 30 λεπτά νοτιοανατολικά της Αντοφαγάστα, ότι η αυξανόμενη ζήτηση για καθαρή ενέργεια θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες επενδυτικές ευκαιρίες μέχρι το 2050.

Η επέκταση των δεσμών ΗΠΑ-Χιλής θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλει στην επίτευξη βασικών κλιματικών στόχων, είπε, σημειώνοντας ότι ένας βασικός στόχος του νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού είναι η μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από στρατηγικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων ορυκτών, από την Κίνα.

Η Γέλεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να επεκτείνουν την εγχώρια παραγωγή και να βρουν άλλες πηγές κρίσιμων ορυκτών, όπως το λίθιο που απαιτείται για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών οχημάτων.
«Θέλουμε οπωσδήποτε να αποκτήσουμε ορυκτά από τους εταίρους μας στο ελεύθερο εμπόριο, ειδικά μια χώρα όπως η Χιλή που παράγει με μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία και έχει τη δική της ισχυρή ατζέντα για το κλίμα», δήλωσε η Γέλεν.
Είπε ότι οι αυξημένες αγορές λιθίου θα αυξήσουν πιθανότατα τις εισαγωγές των ΗΠΑ από τη Χιλή και θα αυξήσουν το μερίδιό τους στις εξαγωγές της Χιλής. Η Κίνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Χιλής.

Δεν μπορώ να σας πω αριθμούς, αλλά φαντάζομαι ότι θα επεκτείνουμε σημαντικά τις αγορές μας από τη Χιλή”, είπε.

Η επίσκεψη της Γελεν στη Χιλή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που ονομάστηκε “friendshoring” για τη διαφοροποίηση των αμερικανικών αλυσίδων εφοδιασμού με την ενίσχυση των δεσμών με βασικούς συμμάχους και εταίρους όπως η Χιλή.
Η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται έντονα για τη Χιλή, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου, και τα δύο στοιχεία είναι κρίσιμα για την πράσινη μετάβαση.

Η υπουργος Οικονομικών των ΗΠΑ με τον Χιλιανό ομόλογό της Μ Μαρτσέλ

Επέκταση των εμπορικών δεσμών

Την Παρασκευή η υπουργος Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επεκτείνουν τις δικές τους εμπορικές ροές με τη Χιλή και όχι να την αποτρέψουν από το εμπόριο με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, προσθέτοντας: Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό.

Η Γελεν δήλωσε ότι ο ηγετικός ρόλος της Χιλής στην παραγωγή χαλκού είναι κρίσιμος, σημειώνοντας ότι η ζήτηση προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2035, καθώς το μέταλλο απαιτείται για τα πάντα, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και τα δίκτυα μεταφοράς.

Με μερίδιο 30% της παγκόσμιας αγοράς και τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου, η Χιλή είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου παγκοσμίως, για το οποίο αναμένεται τριπλασιασμός της ζήτησης έως το 2030, δεδομένου του βασικού ρόλου του στην αποθήκευση ενέργειας, όπως για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Είπε ακόμα ότι η επένδυση της Albemarle στη Χιλή δείχνει το όφελος των διευρυμένων δεσμών μεταξυ των δυο χωρών, σημειώνοντας ότι η εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα έχει δύο εγκαταστάσεις στη Χιλή που απασχολούν 1.000 άτομα: μια μονάδα παραγωγής στο Salar de Atacama και ένα εργοστάσιο μετατροπής στη La Negra.

Θα υπάρξουν μετατοπίσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή λιθίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η Yellen, αναφέροντας ένα σχεδιαζόμενο ορυχείο λιθίου της Albemarle που πρόκειται να ανοίξει στη Βόρεια Καρολίνα έως το 2030 και ένα ξεχωριστό ορυχείο και εγκατάσταση επεξεργασίας στη Νεβάδα που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

Η Γέλεν δήλωσε ότι η Χιλή επεξεργάζεται συστάσεις στο πλαίσιο μιας νέας εθνικής στρατηγικής για το λίθιο και δήλωσε ότι στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι «δεν θα καταλήξουν σε μια κατάσταση όπου κάποια χώρα θα κυριαρχεί πλήρως στην παραγωγή».

Είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του αναδυόμενου ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά σημείωσε ότι εταιρείες όπως η Albemarle βλέπουν «ένα πολύ λαμπρό μέλλον» μπροστά τους στη Χιλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή