Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ αποτέλεσε «κινητήριο μοχλό» για την καλύτερη από την αναμενόμενη παγκόσμια ανάπτυξη, τονίζει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνάντησης των οικονομικών αξιωματούχων της G20 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Σε αποσπάσματα της ομιλίας της που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών, η Γέλεν τονίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι αναλυτές είχαν προβλέψει μια ευρεία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, κάτι που δεν συνέβη. Αντίθετα, η ανάπτυξη έφτασε στο 3,1%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και ο πληθωρισμός μειώθηκε, με τις τιμές να αναμένεται να συνεχίσουν να πέφτουν φέτος στο 80% περίπου των οικονομιών, αναφέρει:  «Στο μέλλον, παραμένουμε ενήμεροι για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια προοπτική και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά τις οικονομικές προκλήσεις σε ορισμένες χώρες, αλλά η παγκόσμια οικονομία παραμένει ανθεκτική».

Τζάνετ Γέλεν: Είναι δύσκολο να είσαι εργαζόμενος γονιός στις ΗΠΑ

Καταλύτης ανάπτυξης

Η Γέλεν υποστηρίζει ότι η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ υποστήριξε την παγκόσμια ανάπτυξη, τροφοδοτούμενη από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία COVID-19 και τις επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή, την καθαρή ενέργεια και τις υποδομές.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ είχε επίσης υποχωρήσει σημαντικά από την κορύφωσή του και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν ιστορικά ισχυρή, αναφέρει, με το εργατικό δυναμικό της πρώτης ηλικίας να βρίσκεται πάνω από το προ πανδημίας επίπεδο και το ποσοστό ανεργίας κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

«Αν ερχόταν μια ύφεση στις ΗΠΑ το 2023, όπως πολλοί προέβλεπαν, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είχε εκτροχιαστεί. Αν και υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές μας, η ανάπτυξη της Αμερικής ξεπερνάει σταθερά τις προβλέψεις» αναφέρει η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.

Επισημαίνει επίσης, ότι η ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, η οποία προεδρεύει της G20, συνέβαλε επίσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, αν και άλλες οικονομίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Δεν διευκρίνισε ποιες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή