Η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον ενεργειακό πόλεμο κατά της Ρωσίας, εάν η αμερικανική βοήθεια δεν φτάσει σύντομα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας της χώρας.

Οι προειδοποιήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο, ενισχύει τις ανησυχίες του Κιέβου για το πακέτο βοήθειας που μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, το οποίο ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι πρέπει να φτάσει «μέσα σε ένα μήνα» για να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να συγκρατήσουν τη ρωσική εισβολή.

«Μετά από δύο χρόνια από αυτές τις μάχες, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο», είπε ο Τιμτσένκο στους Financial Times. «Και υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουμε να χάνουμε μόνο και μόνο επειδή αυτό που είχε υποσχεθεί δεν παραδόθηκε», πρόσθεσε.

Όπως και το 2022, η Ρωσία ενέτεινε τις εναέριες επιθέσεις της στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας πριν από αυτόν τον χειμώνα, επιδιώκοντας να αφήσει τους ανθρώπους στο σκοτάδι και το κρύο.

Η νίκη της Ουκρανίας «εξαρτάται όχι μόνο από τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή, αλλά και από το πώς θα επιβιώσει η οικονομία μας. Πώς συνεχίζουν να λειτουργούν οι βιομηχανίες μας και οι κανονικές επιχειρήσεις μας», είπε ο Τιμτσένκο. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι «εξίσου σημαντική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα».

Τεράστιες ζημιές

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι η ζημιά στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήλθε σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερο από το 50% της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να έχει υποστεί ζημιές τον χειμώνα του 2022/2023.

Η Ουκρανία ήταν αρχικά πιο έτοιμη και ικανή να προστατεύσει την ενεργειακή της υποδομή τους πρώτους μήνες του χειμώνα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες «περισσότερα drones και περισσότεροι πύραυλοι φτάνουν στο στόχο τους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αποκαθιστούμε τον ηλεκτρικό μας εξοπλισμό κάθε εβδομάδα από τους βομβαρδισμούς. Και η αίσθηση ότι γινόμαστε πιο απροστάτευτοι, απλώς βλάπτει πολύ την αυτοπεποίθησή μας».

Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει περίπου το 20% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, έχει καταγράψει περισσότερες από 9.700 επιθέσεις στην υποδομή της από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022.  Και όπως ανέφερε η DTEK, σχεδόν 160 χτυπήματα έγιναν στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της εταιρείας.

Μόνο φέτος, η εταιρεία έχει υποστεί 150 επιθέσεις, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν υποστεί μπλακ άουτ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Ουκρανία θα μπορούσε να βελτιώσει την ανθεκτικότητά της στις ρωσικές επιθέσεις ήταν η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μια κρίσιμη έκρηξη εντός ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να αφαιρέσει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας εκτός σύνδεσης σε μια στιγμή, αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί με τα αιολικά πάρκα, όπου η ίδια ποσότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα κατανεμηθεί σε πολλαπλούς στρόβιλους, καθιστώντας δύσκολη την πλήρη καταστροφή.

Η DTEK άνοιξε την αιολική της μονάδα ισχύος 114 MW στην Tyligulska τον Μάιο του περασμένου έτους και σχεδιάζει να αυξήσει την ισχύ στα 500 MW τα επόμενα χρόνια. Στοχεύει επίσης να κατασκευάσει ένα άλλο έργο ισχύος 650 MW στα νότια του Κιέβου. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορούμε να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια. Εξάγουμε ενέργεια από την Ουκρανία τώρα, έτσι [περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν] να ενισχύσουν και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», υποστήριξε.

Παραδέχτηκε ότι θα ήταν δύσκολο για τις ξένες εταιρείες να ξοδέψουν εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ουκρανία τώρα, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, αλλά ότι θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το πότε «έχουμε περισσότερες [αεροπορικές άμυνες] και νιώθουμε ότι είμαστε προστατευμένοι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια