Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερις μήνες, καθώς τα σημάδια δείχνουν μια σύσφιγξη της αγοράς εν όψει της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για νέες περικοπές στην παραγωγή.

Το συμβόλαιο του WTI για τον Απρίλιο σημείωσε άνοδο σχεδόν 3%, ή 2,31 δολάρια, στα 80,57 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου Brent σημείωσαν αύξηση 2,5%, ή 2,03 δολάρια, στα 83,94 δολάρια το βαρέλι.

ΟΠΕΚ: Εμμένει στην περιορισμένη παραγωγή – Ποιες χώρες δεν συμμορφώνονται

Το αμερικανικό αργό και το Brent κατέγραψαν άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, καθώς τα συμβόλαια του προσεχούς μήνα διαπραγματεύονταν με premium σε σχέση με τους επόμενους μήνες, συνήθως ένδειξη σύσφιγξης της αγοράς πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μειώσεις της παραγωγής κατά το δεύτερο τρίμηνο και πιθανώς στο τέλος του έτους, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές του οργανισμού αυτή την εβδομάδα. Ο οργανισμός και οι σύμμαχοί του αναμένεται να λάβουν απόφαση για τις μειώσεις την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η επόμενη επίσημη συνεδρίαση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 3 Απριλίου.

«Βλέπουν» το Brent ακόμα και στα 95 δολάρια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το εύρος των 95 δολαρίων ανά βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο, όπως εκτιμά ο Paul Ciana, τεχνικός αναλυτής στην Bank of America.

Μια άνοδος σε επίπεδο αντίστασης κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι για το Brent θα επιβεβαίωνε μια αλλαγή προς τα πάνω, αλλά ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς της αγοράς πετρελαίου θα πρέπει να διατηρήσει ένα επίπεδο στήριξης περίπου 80 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο, είπε ο Ciana. Εάν το Brent πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο, το σημείο αναφοράς θα μπορούσε να πέσει μέχρι το κάτω μέρος του εύρους του στα 73-75 δολάρια το βαρέλι, πρόσθεσε.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς βρίσκονται σε κίνδυνο αφού δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας ενώ περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια. Ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι απορρίπτει τη διεθνή πίεση να τερματιστεί ο πόλεμος «προτού επιτύχουμε όλους τους στόχους του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities