Μεταξύ 3,7 ευρώ και 4 ευρώ ορίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες το εύρος τιμών, στο οποίο θα διατεθεί το 22% + 5% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς.

Πριν από λίγο το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τις αιτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών κυριότητας του ΤΧΣ και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όπως σημείωνε νωρίτερα σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, αυτό που περιμένει η αγορά είναι το εύρος της τιμής και το ακριβές ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο τις μετοχές της Πειραιώς. Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν ότι θα αποτελούσε έκπληξη εάν δεν διατεθεί τη συμμετοχής του Δημοσίου στο συστημικό όμιλο.

Τράπεζα Πειραιώς: Πού βάζουν τον πήχη οι αναλυτές μετά το placement [γράφημα]

Και αυτό για δυο βασικούς λόγους: πρώτον γιατί υπάρχει τεράστια ζήτηση από μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού και δεύτερον γιατί το μομέντουμ είναι ιδανικό για την πλήρη έξοδο του Κράτους από την τράπεζα.

«Η παρουσία του ΤΧΣ συνιστά ένα «βαρίδι», το οποίο κουβαλάει το τραπεζικό σύστημα από το παρελθόν. Η πλήρης απεμπλοκή του Δημοσίου θα στείλει ηχηρό μήνυμα πως οι τράπεζες γύρισαν σελίδα και αφήνουν οριστικά πίσω την κρίση», σημειώνουν τραπεζικές πηγές.

Κύκλοι πάντως εκτιμούν ότι η υπερκάλυψη θα είναι μεγάλη, δεδομένου του ισχυρού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια κατά τις επαφές με τους συμβούλους του ΤΧΣ τις προηγούμενες ημέρες.

Το επενδυτικό story

Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει να επιδείξει μία από τις εντυπωσιακότερες ιστορίες γυρίσματος όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας είχε βρεθεί με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κοντά στο 50%, χαμηλή οργανική κερδοφορία, προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακές αδυναμίες, που οδήγησαν στην πολλαπλή στήριξή της από το κράτος.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της ωστόσο, υπό τη διοίκηση του CEO Χρήστου Μεγάλου, οι προοπτικές της σήμερα είναι ευοίωνες.

Το 2023 εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 800 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο τριετίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα, το καθαρό αποτέλεσμα θα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ κατά την εφετινή χρήση και θα διαμορφωθεί στη ζώνη του 1 δισ. ευρώ τόσο το 2025, όσο και το 2026.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στις προβλέψεις για μέση ετήσια αύξηση του χαρτοφυλακίου των δανείων της κατά 5% – 6% στις επόμενες χρήσεις και για ενίσχυση των καθαρών της εσόδων από προμήθειες κατά 40% σε βάθος τριών ετών.

Υποστηρικτικά στην κερδοφορία της θα λειτουργήσει επίσης η σταθεροποίηση του λειτουργικού της κόστους, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού μοντέλου ανάπτυξης εργασιών, των επιτυχημένων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και της αναδιάταξης του δικτύου των καταστημάτων της.

Επιπλέον, σε χαμηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, μετά την εξυγίανση του ενεργητικού της. Στα τέλη της περυσινής χρονιάς, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 3,5% και αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα στο 2,5%.

Εξάλλου, η τράπεζα θα προχωρήσει, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εποπτικές εγκρίσεις, στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις, το ύψος του θα φτάσει έως και τα 79 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του καθαρού αποτελέσματος της περυσινής χρήσης.

Στόχο της διοικήσεις του ομίλου αποτελεί η αύξησή του στο 25% το 2024 και στο 50% το 2025 και το 2026.

Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα

Σημειώνεται ότι μετά την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ θα κατέχει μετοχές μόνο σε Εθνική Τράπεζα και Attica Bank.

Η συμμετοχή της στην πρώτη διαμορφώνεται μετά το επιτυχημένο placement του περασμένου Νοεμβρίου στο 18% και από τον ερχόμενο Ιούνιο δεν αποκλείεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες πώλησής του.

Υπενθυμίζεται το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε άλλη πώληση μετοχών της Εθνικής έως και το τέλος Μαΐου.

Η διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή πώληση της κρατικής συμμετοχής, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση.

Στο επικρατέστερο σενάριο, έως και το τέλος του 2024 το ΤΧΣ θα έχει αποχωρήσει και από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις