Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Διοικητής της  Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνου Ηροδότου. Τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος συνοδεύει η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Κατά την επίσκεψη θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών σε τομείς όπως η Εποπτεία (επιτόπιοι έλεγχοι, cyber resilience, ICT risks), η οικονομική έρευνα, τα Συστήματα Πληρωμών, η πρόληψη ξεπλύματος χρήματος, η κλιματική αλλαγή, οι δράσεις χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού κ.α.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια αντίστοιχης επίσκεψης εργασίας της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνας Παπακωνσταντίνου τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά την οποία είχε συμφωνηθεί η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

Τα διδάγματα της κρίσης

Στα διδάγματα που αποκόμισαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την παρατεταμένη περίοδο των μηδενικών επιτοκίων και εν γένει των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής αναφέρθηκε πρόσφατα σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Liverpool ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων

Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε εισαγωγικά ότι οι κεντρικές τράπεζες τα τελευταία 15 χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις: παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση δημόσιου χρέους στη ζώνη του ευρώ, παρατεταμένη περίοδος πολύ χαμηλού πληθωρισμού, πανδημία, γεωπολιτικές κρίσεις, παράλληλα με μια σειρά διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς. «Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά καθεμία με διαφορετικό τρόπο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης