Στην τελική ευθεία για την τρίτη πλήρη ιδιωτικοποίηση τράπεζας βρίσκεται πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την Πειραιώς να παίρνει τη σκυτάλη από τη Δευτέρα και να τρέχει το δικό της, επί της ουσίας, market test για την προσέλκυση μιας ισχυρής επενδυτικής βάσης, με τη συμμετοχή μεγάλων funds.

Και όπως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως θα είναι ένα επιτυχημένο τεστ επιβεβαίωσης μιας επίπονης αλλά επιτυχούς πορείας προς την εξυγίανση και του άλματος που έκανε η τράπεζα, η οποία άρχισε από την πιο αδύναμη βάση σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές.

Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για το placement – Όλα τα σενάρια που εξετάζονται

Άλλωστε, και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2023 αποτύπωσαν αυτήν την πρόοδο, με τους ξένους να της δίνουν περιθώρια ανόδου που φτάνουν εως και το +30% λόγω του εξελισσόμενου re-rating που υπάρχει με βάση τα νέα δεδομένα. Και αυτό διότι οι υψηλές επιδόσεις αναμένεται να συνεχιστούν, τουλάχιστον έως το 2026, τον ορίζοντα δηλαδή του guidance που έδωσε η διοίκηση, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις.

Το επικαιροποιημένο business plan της Τρ. Πειραιώς κρίθηκε θετικό, με καταλύτες για την επίτευξη των στόχων να θεωρούνται η αύξηση των προμηθειών, ο «σφιχτός» έλεγχος του κόστους και ο περιορισμός του κόστους κινδύνου. Παράλληλα δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoTE θα διαμορφωθεί κοντά 12% το 2026, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η πρόθεση της τράπεζας για διανομή μερίσματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αν και το ενδιαφέρον έχει περιστραφεί γύρω από το εύρος των τιμών στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το placement για το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές είναι ότι τα περιθώρια ανόδου εντός του 2024 θα είναι μεγάλα, παρά το γεγονός ότι η μετοχή έχει ήδη διανύσει ένα εντυπωσιακό δρόμο από τα 1,68 ευρώ τον Μάρτιο του 2023, πάνω από τα 4 ευρώ σήμερα, τον Μάρτιο του 2024.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η μετοχή θα κινηθεί μεταξύ 4,6 – 4,7 ευρώ το τρέχον δωδεκάμηνο, με την ανώτατη τιμή να είναι στα 5,5 ευρώ και την κατώτατη στα 3,65 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών