Να ενισχύσει το το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών του υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνοντας μια σειρά από μεγάλα νέα σχέδια που θα υλοποιηθούν τα επόμενα έξι χρόνια.

Υπάρχει απλώς — τουλάχιστον — ένα σημαντικό πρόβλημα: οι υποσχέσεις του δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Ρωσία: Οι προεκλογικές υποσχέσεις Πούτιν μπορεί να κοστίσουν 130 δισ. δολ.

Ο Πούτιν προέβη στις συγκεκριμένες εξαγγελίες κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του ρωσικού έθνους την Πέμπτη. Μίλησε δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει έναντι τριών αντιπάλων, ανανεώνοντας έτσι την εξαετή προεδρική θητεία του.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Οι υποσχέσεις του Πούτιν θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Ρωσία 130 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις που υπόσχεται ο Πούτιν περιλαμβάνουν 4,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 49 δισεκατομμύρια δολάρια, για την αναβάθμιση της δημόσιας υποδομής και 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια για την κατασκευή και την ανανέωση υπαρχόντων νοσοκομείων, σύμφωνα με το Reuters.

Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο 75 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για την ενίσχυση των ποσοστών γεννήσεων και του προσδόκιμου ζωής. Ο Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους να κάνουν περισσότερα μωρά τον περασμένο μήνα για να «επιβιώσουν ως έθνος».

«Χρειαζόμαστε συνεχή δουλειά για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των οικογενειών με παιδιά», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters.

Δεν είναι σαφές από πού θα προέλθει ο επιπλέον προϋπολογισμός. Την Παρασκευή, πρότεινε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν σε περισσότερους φόρους από κατέχοντες και επιχειρήσεις υψηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τους Moscow Times.

Μια πρωτοφανής ανθεκτικότητα

Η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται να διατηρεί ανθεκτικότητα εν μέσω σαρωτικών κυρώσεων από τη Δύση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει τώρα στον τρίτο χρόνο.

Οι αναλυτές αποδίδουν την ανθεκτικότητα της Ρωσίας στις δαπάνες της εν καιρώ πολέμου, στις κρατικές επιδοτήσεις και στη μεγάλη, παγκοσμίως ενοποιημένη οικονομία της. Κι αυτά, παρά το γεγονός πως έχει καταγράψει δύο χρόνια δημοσιονομικών ελλειμμάτων από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πολεβόι, διευθυντής επενδύσεων στην Astra Asset Management με έδρα το Λονδίνο, είπε στο Bloomberg ότι η Ρωσία μπορεί να αντέξει οικονομικά τις πρόσθετες δαπάνες όπως υποσχέθηκε ο Πούτιν — εκτός εάν η οικονομία της πάρει μια στροφή προς το χειρότερο.

«Εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται αδύνατη μια τέτοια προοπτική, αν και αν η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι προβλέπουν οι αξιωματούχοι – σίγουρα οι εξαγγελίες θα απαιτήσουν αναζήτηση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης», συμπλήρωσεο Πολεβόι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή