Άνοδο που ξεπέρασε το 2% κατέγραψαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, μετά την καθιερωμένη εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου της Fed στο Κογκρέσο, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα κινείται προσεκτικά και θα μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος.

Το West Texas Intermediate, συμβόλαιο για τον μήνα Απρίλιο, ενισχύθηκε κατά 1,79 δολάρια ή 2,29%, στα 79,94 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο κατά 1,40 δολάρια ή 1,71% στα 83,44 δολάρια το βαρέλι.

Bitcoin: ΕTF και θεσμικοί επενδυτές οδηγούν το ράλι

Ο Πάουελ είπε στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Fed πρέπει να δει «λίγα περισσότερα δεδομένα» πριν προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων, αν και αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική φέτος καθώς αποκτά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. Επεσήμανε ότι το πιο πιθανό είναι τα επιτόκια να έχουν φθάσει στο αποκορύφωμα αυτού του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως τονώνουν την οικονομία, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη ζήτηση για αργό.

Ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM εκτιμά ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων είναι ο «δημόσιος εχθρός Νο. 1» ενός παρατεταμένου πετρελαϊκού ράλι. «Η κατάθεση του προέδρου της Fed και η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια την Πέμπτη θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τις ελπίδες για μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο».

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η συσσώρευση αποθεμάτων μειώνεται σημαντικά από τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς τα διυλιστήρια επεξεργάζονται περισσότερο αργό σε τελικά προϊόντα. Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια κατά την ίδια περίοδο, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση αυξάνεται. Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται υψηλότερα φέτος, σημειώνοντας κέρδη για δύο συνεχόμενους μήνες, καθώς ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να μαίνονται στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities