Περισσότερη διάρκεια θα μπορούσε να έχει το τελευταίο ράλι του bitcoin σε σχέση με το προηγούμενο πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Ο λόγος είναι ότι όλο και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, μετά την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ETFs που επενδύουν σε bitcoin και των προσδοκιών για τη μείωση των επιτοκίων από την Fed φέτος.

Δεδομένου ότι το bitcoin έχει λιγότερο από δύο δεκαετίες παρουσία ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, η πρόβλεψη της τροχιάς της τιμής του παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Λίγους μήνες αφότου η έξαρση του λιανικού εμπορίου βοήθησε να φτάσει το bitcoin στο προηγούμενο ρεκόρ του τον Νοέμβριο του 2021, το κρυπτονόμισμα κατέρρευσε, παίρνοντας μαζί του τη μισή βιομηχανία κρυπτογράφησης.  Την Τρίτη ωστόσο κατέκτησε ένα ακόμα υψηλό επίπεδο και ανήλθε στα 69.202 δολάρια. Πλέον περισσότερα ιδρύματα που τοποθετούν κεφάλαια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κρυπτονόμισμα να διατηρήσει τα υψηλά του επίπεδα αυτή τη φορά, υποστηρίζουν αναλυτές και στελέχη.

Cryptos: Γιατί επέστρεψε η φρενίτιδα – Πόσο ψηλά μπορεί να φθάσει το Bitcoin;

«Τα παραδοσιακά ιδρύματα κάποτε ήταν έξω. Σήμερα, είναι εδώ σε πλήρη ισχύ ως οι κύριοι μοχλοί της αγοράς κρυπτογραφικών ταύρων» εξηγεί ο Nathan McCauley, διευθύνων σύμβουλος της Anchorage Digital, μιας πλατφόρμας κρυπτογράφησης. Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, η εταιρεία λογισμικού MicroStrategy ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει περίπου 3.000 bitcoin για 155 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Reddit αποκάλυψε ότι είχε αγοράσει μικρές ποσότητες bitcoin και ether.

«Η αγορά ωθείται από μερικές από τις φάλαινες της βιομηχανίας κρυπτογράφησης» τονίζει  ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers, προσθέτοντας ότι περίμενε μια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση στην τιμή του bitcoin καθώς οι επενδυτές αποκομίζουν κέρδη.

Τα ETF

Ένας άλλος παράγοντας που προσελκύει κεφάλαια είναι τα 10 νέα ETF bitcoin των ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν μια επιλογή που βρίσκεται υπό ρύθμιση και εποπτεία και ως εκ τούτου οι πιο παραδοσιακοί επενδυτές αισθάνονται  πιο ασφαλείς να επενδύσουν στο κρυπτονόμισμα.

Η τιμή του Bitcoin έχει σημειώσει άλμα που έχει ξεπεράσει το 50% μόνο φέτος, με τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη να συμπίπτουν με τις εισροές στα νέα ETF. Οι καθαρές εισροές έφτασαν τα 7,9 δισ. δολάρια τη Δευτέρα, σύμφωνα με την BitMex Research. Ο Sui Chung, διευθύνων σύμβουλος της CF Benchmarks, η οποία παρέχει το δείκτη για έξι από τα ETF,  είπε ότι γνωρίζει εγγεγραμμένους επενδυτικούς συμβούλους και άλλα μεγάλα ιδρύματα που αγοράσαν μερίδια ETF αλλά δεν τους κατονομάζει. «Για τα ιδρύματα, η βασική απήχηση του bitcoin είναι η δυνατότητα διαφοροποίησης που προσφέρει», πρόσθεσε.

Ο διαχειριστής περιουσίας Gerber Kawasaki επένδυσε στο spot bitcoin ETF της BlackRock μέσω του AdvisorShares ETF  το κατάστημα κρυπτογράφησης σύμφωνα με το The Block, τον περασμένο μήνα. Τέτοιοι επενδυτές είναι συνήθως λιγότερο ευαίσθητοι στις τιμές, έγραψαν οι αναλυτές της Bitfinex. «Οποιαδήποτε πτώση μετά την κορυφή του τρέχοντος κύκλου θα μπορούσε να είναι λιγότερο δραστική από τις προηγούμενες πτώσεις. Είδαμε μια παρόμοια σταθερή τροχιά στην τιμή μετά από μια τεράστια αύξηση μετά την έναρξη των ETF χρυσού», πρόσθεσαν.

Το Bitcoin εμφανίστηκε το 2008 και παραμένει ένα κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο που κυριαρχείται από ιδιώτες επενδυτές. Το σύντομο ιστορικό του καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των συναλλαγών σε πολλούς οικονομικούς κύκλους. Σε αντίθεση με εμπορεύματα όπως ο χρυσός, δεν έχει θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, επομένως δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος πρόβλεψης της τιμής του, προειδοποιούν οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, όπως και με τα εμπορεύματα, ο παράγοντας προσφορά  διαδραματίζει ρόλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto