Είναι το πιο πρόσφατο μουσικό mashup: Οι κορυφαίες 40 επιτυχίες συναντούν τη χρηματοοικονομική μηχανική.

Μια νεοσύστατη εταιρεία προσφέρει τίτλους που υποστηρίζονται από τις ροές δικαιωμάτων από τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από καλλιτέχνες όπως η Beyoncé, η Taylor Swift και το ποπ-ροκ συγκρότημα OneRepublic. Και στόχος της είναι να φέρει τη μουσική επένδυση στις μάζες.

Η JKBX, προφέρεται «jukebox», έκανε το ντεμπούτο της μετά την έγκριση που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Οι μεμονωμένοι επενδυτές μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπό της για να αγοράσουν «μετοχές» από το εισόδημα που δημιουργείται από δεκάδες τραγούδια — ουσιαστικά, ομόλογα που υποστηρίζονται από beats.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, μεταξύ αυτών των τραγουδιών είναι η επιτυχία της Beyoncé του 2009 “Halo” και “Rumour Has It” της Adele., επιτυχίες των U2, του Stevie Wonder αλλά και των Major Lazer.

«Swift-lift»: Πόσο «ανεβάζει» η Τέιλορ Σουίφτ τις οικονομίες που επισκέπτεται

Πολλά από τα τραγούδια στην αρχική προσφορά της JKBX προήλθαν από έναν κατάλογο επιτυχιών που πουλήθηκαν το 2021 από τον ποπ παραγωγό Ryan Tedder . Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με το «Welcome to New York» της Swift, που γράφτηκε από τον Tedder και τη Swift, ο παραγωγός πούλησε τα δικαιώματα των δικαιωμάτων του, ενώ η ερμηνεύτρια δεν πούλησε τα δικά της. Το κομμάτι του 2014 είναι το μόνο τραγούδι της Swift που έχει καταχωρηθεί στο JKBX.

«Μουσικά» ομόλογα

Η Wall Street έχει μετατρέψει τα δικαιώματα μουσικής σε χρηματοοικονομικά προϊόντα εδώ και δεκαετίες, με τον ροκ σταρ Ντέιβιντ Μπάουι να κλείνει τη διάσημη συμφωνία του με Bowie Bonds το 1997. Μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως η Apollo Global Management καιKKRέχουν διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα μουσικής.

Η JKBX στοχεύει τώρα να φέρει τέτοιες προσφορές στον μικρούς επενδυτές. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2022, σχεδιάζει να συνεχίσει να καταχωρεί περισσότερες επενδύσεις και τελικά να δημιουργήσει δικαιώματα μουσικής σε μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Scott Cohen . Αναμένει ότι η JKBX θα απευθύνεται σε επενδυτές που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, καθώς και στους λάτρεις της μουσικής που τους αρέσει η ιδέα να αγοράσουν ένα μερίδιο από τα αγαπημένα τους τραγούδια.

«Είναι και οικονομικό προϊόν και προϊόν θαυμαστών», είπε ο Cohen.

Η JKBX λειτουργεί μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους κατόχους μουσικών δικαιωμάτων να εκδίδουν τίτλους βάσει των δικαιωμάτων τους και να πωλούν αυτούς τους τίτλους σε επενδυτές. Και κερδίζει χρήματα από την εκτέλεση συναλλαγών.

Πώς δουλεύει

Ας υποθέσουμε ότι αγοράζετε μετοχές στα δικαιώματα ηχογράφησης του “Halo” της Beyoncé, τα οποία είναι διαθέσιμα στο JKBX για 6,78 $ το ένα. Η κατοχή αυτών των μετοχών σάς δίνει το δικαίωμα σε τριμηνιαία διανομή των αμοιβών που καταβάλλονται στον κάτοχο των δικαιωμάτων. Τέτοιες χρεώσεις θα μπορούσαν να προέρχονται από διάφορες πηγές: έσοδα από υπηρεσίες ροής όπως το Spotify, πωλήσεις άλμπουμ, δικαιώματα εκμετάλλευσης δορυφορικού ραδιοφώνου ή χρεώσεις από χρήση σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Το μέγεθος αυτών των πληρωμών μπορεί να διαφέρει από τρίμηνο σε τρίμηνο. Πρόσφατα κατέληξαν σε ετήσια απόδοση περίπου 3% για τις μετοχές «Halo», σύμφωνα με τα στοιχεία της JKBX.

Οι αποδόσεις της τάξης του 3% έως 4% είναι κοινές στην αρχική συγκομιδή καταχωρίσεων της JKBX. Τέτοιες αποδόσεις δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές σε μια εποχή που τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς προσφέρουν αποδόσεις περίπου 5%.

Ωστόσο, ο Cohen επεσήμανε ότι οι πληρωμές που κερδίζονται από τα τραγούδια θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν ένα παλιό τραγούδι χρησιμοποιηθεί σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά ή γίνει viral στο TikTok, οδηγώντας σε άνοδο των τελών και των ροών.

Ο Cohen, ο Διευθύνων Σύμβουλος της startup, ήταν συνιδρυτής της The Orchard, μιας πρώιμης εταιρείας διανομής ψηφιακής μουσικής που αποτελεί πλέον μέρος της Sony, και εργάστηκε ως στέλεχος στην Warner Music Group πριν ενταχθεί στην JKBX.

«Κάθε φορά που παίζεται ένα τραγούδι, κάποιος πληρώνεται», είπε. «Λοιπόν, η σκέψη μας ήταν, γιατί δεν μπορείς να είσαι εσύ, ο λιανικός επενδυτής;»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης