Με την αξία των περιουσιακών στοιχείων, από τις μετοχές έως τα crypto και την κρίση με τα σπίτια, να αυξάνονται συνεχώς, τον πληθωρισμό να θεωρείται ακόμη πολύ υψηλός και τις ανησυχίες για το μέλλον να κυριαρχούν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ θα ενημερώσει την Τετάρτη τους Αμερικανούς νομοθέτες για την οικονομία και τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων σε μια πολιτικά φορτισμένη εκλογική χρονιά.

Σύμφωνα με το Reuters, το τοπίο στο οποίο θα αναφερθεί, είναι από πολλές απόψεις ενθαρρυντικό, με το ποσοστό ανεργίας να είναι χαμηλό 3,7%, τον πληθωρισμό με ορισμένες μετρήσεις σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο της Fed για 2% και την οικονομία να εξακολουθεί να αναπτύσσεται παρά τις αυστηρές πιστωτικές συνθήκες που έχει επιβάλει η κεντρική τράπεζα.

ΕΚΤ: Πέντε διαφορετικά σενάρια για τη συνεδρίαση της Πέμπτης [γραφήματα]

Tα επόμενα βήματα ωστόσο παραμένουν αβέβαια, με τις πρόσφατες μετρήσεις να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και με ορισμένους αξιωματούχους της Fed και εξωτερικούς αναλυτές να ανησυχούν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει πολύ ισχυρή για να υποχωρήσουν πλήρως οι πιέσεις στις τιμές – ένα επιχείρημα για να καθυστερήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Το παράθυρο

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε το διήμερο αναφορών του Πάουλ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα εξηγήσει στους νομοθέτες που αντιμετωπίζουν ψηφοφόρους που είναι επιφυλακτικοί με τον πληθωρισμό αυτόν τον Νοέμβριο, γιατί είναι βέβαιος ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν χωρίς να ανατρέψουν την αγορά εργασίας ή αντίθετα γιατί το παράθυρο για μια «ήπια προσγείωση» μπορεί να στενεύει.

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα «δεν είναι τόσο σίγουρο», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Ράφαεκλ Μπόστικ, στα τελευταία σχόλια των φορέων χάραξης πολιτικής πριν από την κατάθεση του Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Μπόστικ ανησυχούσε ότι η «συσσωρευμένη πληθωρικότητα» μεταξύ των επιχειρήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών και αναζωπύρωση του πληθωρισμού, εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια πολύ σύντομα.

Το σχόλιο απηχούσε κάπως τον Άλαν Γκρίνσπαν, τον πρώην πρόεδρο της Fed, ο οποίος πριν από τρεις δεκαετίες κατήγγειλε την «παράλογη υπερβολή» που οδηγούσε σε μια αναπτυσσόμενη φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας.

Τώρα το δίλημμα της Fed είναι ότι, ακόμη και ενώ έχει κρατήσει το επιτόκιο πολιτικής της σταθερό από τον Ιούλιο στο 5,25%-5,5%, το υψηλότερο των τελευταίων 20 και πλέον ετών, οι συνολικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν αυξηθεί λόγω των προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων της Fed, μια δυναμική που θα μπορούσε να κάνει τον πληθωρισμό πιο δύσκολο να τιθασευτεί.

Στην εμφάνισή του στη Βουλή και σε μια επόμενη ακρόαση την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, οι επενδυτές θα ακούσουν προσεκτικά για οποιαδήποτε προσπάθεια του Πάουελ να μετατοπίσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων που σήμερα δείχνουν μια έναρξη τον Ιούνιο και να τονίσει εκ νέου ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού είναι ατελής.

Περί περικοπών ο λόγος

Από τη συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιανουαρίου, οι εκθέσεις που ενισχύουν την αφήγηση περί ήπιας προσγείωσης, όπως τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις τιμές των υπηρεσιών την Τρίτη ή οι ενδείξεις επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών, έχουν εξισορροπηθεί από άλλες που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει κολλήσει με διάφορους τρόπους, όπως από το ακόμα αυξανόμενο κόστος στέγασης, ή από ενδείξεις απροσδόκητης οικονομικής ισχύος, όπως η υπερμεγέθης αύξηση του Ιανουαρίου κατά περισσότερες από 350.000 θέσεις εργασίας.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στις προοπτικές της Fed είναι πιθανό να είναι προς την κατεύθυνση λιγότερων και μεταγενέστερων μειώσεων των επιτοκίων. Οι αναλυτές της Citi σημείωσαν την Τρίτη «ένα πολύ λιγότερο καλοπροαίρετο περιβάλλον, όπου ο υψηλός πληθωρισμός είναι όλο και πιο πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής σε υψηλά επίπεδα έως ότου η δραστηριότητα επιβραδυνθεί πιο απότομα».

Παρόλα αυτά, οι ακροάσεις αυτής της εβδομάδας θα έρθουν σε αντίθεση με την προηγούμενη εμφάνιση του Πάουελ στο Κογκρέσο τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πληθωρισμός ήταν ακόμη διπλάσιος από τον στόχο της Fed για 2% και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέμεναν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Αυτή που ήταν πιθανότατα η τελευταία αύξηση των επιτοκίων εγκρίθηκε τον επόμενο μήνα.

Με την επόμενη κίνηση της Fed να θεωρείται πλέον μείωση των επιτοκίων, η αλλαγή στο ύφος της ακρόασης θα είναι αξιοσημείωτη.

Το στίγμα του Πάουελ

Ο Πάουελ έχει φροντίσει ως πρόεδρος να καλλιεργήσει δεσμούς τόσο με τους Δημοκρατικούς όσο και με τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες. Σε αυτό βοήθησε η φήμη του ως κεντρώου με ρεπουμπλικανικές ρίζες, ο οποίος διορίστηκε διοικητής της Fed από τον πρώην Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αναβαθμίστηκε σε πρόεδρο από τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έναν Ρεπουμπλικάνο, και του δόθηκε δεύτερη τετραετής θητεία ως πρόεδρος από τον επίσης Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει το Reuters και ενώ το βαθύ πολιτισμικό χάσμα των ΗΠΑ για θέματα όπως η άμβλωση και η μετανάστευση μπορεί να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία, οι αποφάσεις της Fed θα μπορούσαν να καθορίσουν αν η πιθανή ρεβάνς μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ θα λάβει χώρα σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, χαμηλής ανεργίας και μειωμένων επιτοκίων που συνήθως ευνοεί έναν εν ενεργεία πρόεδρο ή σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Τα μέλη μιας στενά διαιρεμένης αλλά ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής των Αντιπροσώπων αντιμετωπίζουν τους ψηφοφόρους τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ενώ μόνο ορισμένα μέλη της επιτροπής της Γερουσίας που διοικείται από τους Δημοκρατικούς είναι προς επανεκλογή, σε αυτά περιλαμβάνεται ο πρόεδρος Σέροντ Μπράουν από το Οχάιο, ο οποίος έχει ήδη παροτρύνει τον Πάουελ να δρομολογήσει μειώσεις των επιτοκίων, δεδομένης της μείωσης του πληθωρισμού.

Από τα τέλη του περασμένου έτους ο Πάουελ έχει θέσει τις βάσεις για να αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, αλλά ήταν επίσης προσεκτικός και δεν δεσμεύτηκε.

«Έχουμε μια ισχυρή οικονομία. Η ανάπτυξη συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή με την ανεργία στο 3,7%», είχει δηλώσει ο Πάουελ σε συνέντευξή του στην ενημερωτική εκπομπή 60 Minutes του CBS στις αρχές Φεβρουαρίου, σχολιάζοντας τη νομισματική πολιτική. «Το πιο συνετό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2% με βιώσιμο τρόπο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή