Για πολλούς ένα προδιαγεγραμμένο ράλι, για λίγους έκπληξη. Αυτή είναι η αίσθηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, καθώς το Bitcoin, η κορωνίδα της αγοράς, βρίσκεται σε παρατεταμένη ανάκαμψη, φτάνοντας σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν όταν τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά.

Το bitcoin βρίσκεται πλέον πάνω από τα 68.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Και είναι κοντά στο υψηλό όλων των εποχών των 69.000 δολαρίων, οδηγώντας υψηλότερα κι άλλα κρυπτο-προϊόντα, όπως το ether, το solana και το dogecoin. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο, η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων επέστρεψε στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.

Bitcoin: Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά

Η αντίθεση με τα επιτόκια

Κι ενώ για πολλούς αναλυτές της αγοράς η πορεία των κρυπτονομισμάτων συνδέεται με το ύψος των επιτοκίων, η προσέγγιση των ιστορικών υψηλών έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών ενδέχεται να παραμείνει περιοριστική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αγορές έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός επιμένει και η οικονομία δείχνει ελάχιστα σημάδια αποδυνάμωσης.

Την τελευταία φορά, το ράλι οδηγήθηκε από χαμηλά επιτόκια που ενθάρρυναν την κερδοσκοπική συμπεριφορά. Όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό, η δυναμική εξαντλήθηκε και το bitcoin έπεσε στα 16.000 δολάρια λιγότερο από ένα χρόνο μετά το ρεκόρ.

Τώρα τα κρυπτονομίσματα ανεβαίνουν με τα επιτόκια να είναι ακόμα αυξημένα και χωρίς ξεκάθαρο μονοπάτι χαμηλότερα. Και φυσικά όλοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει…

«Αν και οι προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων της Fed έχουν περιοριστεί, η απειλή για αυξήσεις επιτοκίων έχει απομακρυνθεί προς το παρόν», δήλωσε στο Business Insider ο επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της Blue Chip Daily, Larry Tentarelli, προσθέτοντας: «Έτσι, το bitcoin έχει κάνει ράλι».

Ο ρόλος της προσφοράς

Υπάρχει επίσης μια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης που φαίνεται να υπερτερεί των ανησυχιών της πολιτικής. Μια σειρά εγκρίσεων ETF για το bitcoin έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση και το ενδιαφέρον λιανικής, ενώ οι αγορές προετοιμάζονται για το halving του bitcoin, σύμφωνα με το οποίο μειώνεται κατά το ήμισυ η ανταμοιβή για τους εξορύκτες (miners) και θα μειώσει τον όγκο που εκδίδεται καθημερινά στο μισό.

Η μείωση κατά το ήμισυ συμβαίνει μία φορά περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Μέχρι τώρα έχει συμβεί το 2020, το 2016 και το 2012. Στους 12 μήνες μετά τις τρεις προηγούμενες διαδικασίες halving, το bitcoin αυξήθηκε κατά 8.069%, 284% και 559%. Το γεγονός ασκεί πίεση στην προσφορά καθώς επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο εισέρχονται νέα bitcoin στην αγορά. Και το φετινό halving θα έρθει σε μια περίοδο που η ζήτηση αυξάνεται απότομα.

Επίσης, ο Tentarelli και άλλοι επαγγελματίες της αγοράς έχουν επισημάνει την εμφάνιση των ETFs bitcoin ως «τεράστια» κινητήρια δύναμη της ζήτησης κρυπτονομισμάτων, καθώς τα προϊόντα επιτρέπουν σε περισσότερους επενδυτές να έχουν έκθεση χωρίς να αγοράζουν άμεσα κρυπτονομίσματα.

Τα στοιχεία της CoinShares που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα (4/3) δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα τα ψηφιακά επενδυτικά προϊόντα είχαν τις δεύτερες μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εισροές που έχουν καταγραφεί, στα 1,84 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 94% αυτών των εισροών μετακινήθηκαν σε προϊόντα bitcoin. Οι όγκοι συναλλαγών στα επενδυτικά προϊόντα σημείωσαν ρεκόρ άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια έκταση.

Τα ETF από «τιτάνες» της Wall Street, όπως η BlackRock και η Fidelity, επενδύουν απευθείας στο bitcoin και αποκτούν όλο και περισσότερο από τη διαθέσιμη προσφορά. Μια έκθεση από το CoinDesk τον Φεβρουάριο, τον μήνα μετά τις εγκρίσεις του ETF, ανέφερε ότι τα 11 funds κατείχαν 192.000 bitcoins. Αυτός ο αριθμός είναι διαφορετικός από τους 420.000 που κατείχε η Grayscale, η οποία μετέτρεψε την καταπίστευσή της στο bitcoin σε ETF, και από τα σχεδόν 200.000 που ανήκουν στη MicroStrategy.

Η Standard Chartered έχει προβλέψει ότι οι εισροές ETF θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ώθηση της τιμής του bitcoin στα 200.000 δολάρια, ενώ ο Tom Lee της Fundstrat είναι ακόμη πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι το bitcoin μπορεί να φτάσει τα 500.000 δολάρια.

“Υπάρχει μια πεπερασμένη προσφορά και τώρα έχουμε μια δυνητικά τεράστια αύξηση στη ζήτηση” με την έγκριση spot bitcoin ETF, είπε ο Lee σε πρόσφατη συνέντευξή του, “έτσι νομίζω ότι σε πέντε χρόνια κάτι περίπου μισό εκατομμύριο θα ήταν δυνητικά εφικτό”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto