Κατά 6,3% αυξήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιανουάριου σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, δίνοντας μια ανάσα στην επιβαρυμένη ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας και ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι τα δύσκολα για τη βιομηχανία της χώρας είναι πίσω.

Οι αποστολές στο εξωτερικό ξεπέρασαν κατά πολύ κάθε εκτίμηση στη δημοσκόπηση του Bloomberg.

Ταυτόχρονα, όμως, περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν και οι εισαγωγές, με το εμπορικό πλεόνασμα στα 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι πιθανό να ισοδυναμεί με ρεκόρ.

Γερμανία: Ταμείο 200 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των συντάξεων- Θα επενδύει σε μετοχές

Από τους καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση των εξαγωγών ήταν η αύξηση κατά 8% περίπου των αποστολών στην Κίνα.

Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Robin Winkler, είπε ότι πρόκειται για μια «συγκεκριμένη αχτίδα ελπίδας» προσθέτοντας ότι «παρά τη γενικότερη ζοφερή εικόνα, το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας ξεκινά δυναμικά το 2024».

Εάν η τάση ανάκαμψης των εξαγωγών συνεχιστεί, θα μπορούσε να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει μια ύφεση που προσδιορίζεται από διστακτικούς καταναλωτές και αδύναμη εξωτερική ζήτηση.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 και το Kiel Institute for the World Economy την Τετάρτη προέβλεψε άλλη μια ελαφρά συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg Economics είναι εξίσου ζοφερές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2024 σε μόλις 0,2%, από προηγούμενη πρόβλεψη 0,4% και είπε ότι η ασθενής παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να συνεχίσει να επιβαρύνει το εμπόριο.

Πάντως, ενθαρρυντικά ήταν και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021  τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,5% τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2021 (+2,4%). Ο εναρμονισμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,7%, έναντι 3,1% τον Ιανουάριο, φθάνοντας ακόμα πιο κοντά στον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ρυθμός πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, που συχνά αναφέρεται ως δομικός πληθωρισμός εκτιμάται στο 3,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή