Μια πιθανή απαγόρευση του ρωσικού αλουμινίου στην ΕυρωπαϊκήΕνωση, πέραν της πίεσης που θα ασκήσει στις τιμές του πολύτιμου – για πολλούς κλάδους της βιομηχανίας – μετάλλου θα πυροδοτήσει εναν αγωνα δρόμου ανάμεσα σε ευρωπαίους και αμερικανούς για τις ποσότητες αλουμινίου που ελέγχονται απο τις χώρες της Μέσης Ανατολής όπως τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι οποίες (ποσότητες) εκτιμώνται στο 9% της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αγοραστές θα ανταγωνιστούν επιθετικά για το αλουμίνιο της Μέσης Ανατολής εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσει το ρωσικό μέταλλο τους επόμενους μήνες, προκαλώντας αυξήσεις τιμών που θυμίζουν το 2018, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Rusal, αναφέρει το Reuters.

EE: Γερμανία και Ιταλία τορπιλίζουν τον νόμο για τις αλυσίδες εφοδιασμού

Ο αγώνας δρόμου για το αλουμίνιο από χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό για τις δυτικές εταιρείες των κλάδων μεταφορών, συσκευασίας και κατασκευών, που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος πρώτων υλών και μισθοδοσίας.

Το αλουμίνιο είναι βασικό συστατικό για τα ηλεκτρικά οχήματα. Σημαντικά ελαφρύτερο από τον χάλυβα, αποτελεί πλέον το μέταλλο επιλογής σε ένα ευρύ φάσμα εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση συζητά εδώ και μήνες κυρώσεις που θα απαγόρευαν το ρωσικό αλουμίνιο. Δεν συμπεριλήφθηκαν νέες κυρώσεις για το αλουμίνιο στην τελευταία δέσμη μέτρων για τη δεύτερη επετείο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά όπως δήλωσαν πηγές (στο Reuters) η ΕΕ αναμένεται να προτείνει σύντομα ένα άλλο πακέτο με νέες απαγορεύσεις εισαγωγών.

Ελλειμμα 500.000 τόνων

Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής ήταν «υπεύθυνοι» για 6,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ή σχεδόν το 9% των παγκόσμιων προμηθειών πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου. Περίπου δύο εκατομμύρια από αυτά μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απώλεια του ρωσικού μετάλλου θα άφηνε την Ευρώπη με ένα έλλειμμα περίπου 500.000 τόνων, μέρος του οποίου θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με την επανεκκίνηση της αδρανούς παραγωγικής ικανότητας στην περιοχή. Αλλά όχι το σύνολο.

«Οι προμηθευτές της Μέσης Ανατολής δεν θα είναι σε θέση να υποκαταστήσουν πλήρως το έλλειμμα της Ευρώπης γρήγορα», δήλωσε ο Dmitri Ceres στην αμερικανική εταιρεία εμπορίας αλουμινίου PerenniAL.
Οι αγοραστές αλουμινίου στη φυσική αγορά πληρώνουν την τιμή του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) συν ένα ασφάλιστρο για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διακίνησης και των φόρων.
«Τα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα θα πρέπει να αυξηθούν για να προσελκύσουν μέταλλο μακριά από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ασφάλιστρα στις ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να αυξηθούν για να κρατήσουν τη ροή του μέταλλου », δήλωσε ο D. Ceres.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του της ρωσικής εταιριας  Rusal τον Απρίλιο του 2018 προκάλεσαν μια κρίση που οδήγησε το αλουμίνιο, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), να κάνει άλμα 35% μέσα σε λίγες ημέρες σε υψηλά επτά ετών.

Τα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα που πληρώνονται με δασμούς εκτοξεύτηκαν κατά 45% τον επόμενο μήνα, ενώ τα ασφάλιστρα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20% την ίδια περίοδο.

Το βλέμα στο LME

Οι αυξήσεις των τιμών σε περίπτωση νέας απαγόρευσης είναι απίθανο να επεκταθούν τόσο πολύ όσο εκείνες του 2018, λόγω των πλεονασμάτων στην Ασία, ενώ η ρωσική προσφορά είναι επίσης πιθανό να εκτραπεί προς την Κίνα, η οποία είναι ήδη σημαντικός αποδέκτης ρωσικού αλουμινίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η ισχύς της αντίδρασης θα εξαρτηθεί από το αν το London Metal Exchange (LME), ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ,  αποφασίσει να απαγορεύσει το αλουμίνιο ρωσικής προέλευσης, το οποίο περιλαμβάνει το 90% των αποθεμάτων στις καταγεγραμμένες αποθήκες της LME .

«Εάν οι ποσότητες (τόνοι) της Rusal δεν γίνονταν πλέον αποδεκτοί στις συναλλαγές στο LME, δεδομένης της έλλειψης μη ρωσικού μετάλλου στις αποθήκες, τα φυσικά ασφάλιστρα και οι τιμές του LME θα εκτοξευθούν κατά πάσα πιθανότητα βίαια», δήλωσε ο αναλυτής της Bank of America Michael Widmer.

Οι αυτοπαγίδευση και οι δασμοί 200% στις εισαγωγές των ΗΠΑ έχουν σημάνει ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν διαφοροποιηθεί από τη Ρωσία προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Οι αμερικανικές εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου μειώθηκαν σε 16.902 τόνους πέρυσι ή στο 0,4% του συνόλου, από 4% το 2022 και σχεδόν 9% το 2018, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Trade Data Monitor (TDM).

Ωστόσο, αν και οι εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου από την ΕΕ έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Σύμφωνα με το TDM, οι εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου από την ΕΕ ανήλθαν σε 512.122 τόνους το 2023 ή 8% του συνόλου από 12% το 2022 και 19% το 2018.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό αλουμίνιο θα σημάνουν υψηλότερα ασφάλιστρα στην Ευρώπη. Τα ασφάλιστρα των ΗΠΑ θα πρέπει στη συνέχεια να αυξηθούν επίσης για να παραμείνουν ανταγωνιστικά», δήλωσε ο αναλυτής της BNP Paribas David Wilson.
«Τα ευρωπαϊκά ασφάλιστρα είναι ήδη υψηλότερα, το κόστος ναυτιλίας για τη λήψη του μετάλλου από τη Μέση Ανατολή και άλλες ασιατικές χώρες έχει αυξηθεί λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα».

Το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών έχει ανέβει λόγω των επιθέσεων των μαχητών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο μια διαδρομή που επιτρέπει στο εμπόριο Ανατολής-Δύσης να χρησιμοποιεί τη διώρυγα του Σουέζ.

Οι εισαγωγές αλουμινίου της ΕΕ από τη Μέση Ανατολή ήταν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια τόνοι ή 18,8% του συνόλου πέρυσι, ενώ οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερους από 800.000 τόνους ή 19,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή