Μόλις δύο χρόνια πέρασαν από την στιγμή που η Katie Bickerstaffe ανέλαβε μαζί με τον Stuart Machin τα ηνία της βρετανικής Marks & Spencer ο οποίος μένει και ο μόνος κυρίαρχος πλέον στην εταιρεία.

Σύμφωνα με το πλάνο εξόδου που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την εταιρεία, η Bickerstaffe θα αποχωρήσει μετά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας τον Ιούλιο για να αναλάβει άλλους ρόλους στο διοικητικό συμβούλιο, έχοντας συμβάλει ενεργά και καθοριστικά στην αναζωογόνηση του retailer τους τελευταίους 24 μήνες.

Marks & Spencer: Αύξησε τους μισθούς στα καταστήματα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας

Και οι δύο -Bickerstaffe και Machin- προήχθησαν από κοινού ως διευθύνοντες σύμβουλοι του ομίλου από τον πρόεδρο Archie Norman, αφού ο πρώην επικεφαλής Steve Rowe ανακοίνωσε τα σχέδιά του να παραιτηθεί, ύστερα από μια εξαετία γεμάτη προκλήσεις, πανδημία και νέα καταναλωτικά ήθη, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που η Bickerstaffe ηγήθηκε των ψηφιακών, δεδομένων και τεχνολογικών πτυχών της επιχείρησης από το 2022 και αναφέρεται στον Machin, ο οποίος διευθύνει την επιχείρηση σε καθημερινή βάση. Τον Ιανουάριο, ο λιανοπωλητής ανακοίνωσε ότι η Rachel Higham θα ενταχθεί στην M&S από την WPP το νέο οικονομικό έτος ως επικεφαλής ψηφιακής και τεχνολογικής διεύθυνσης, αναφερόμενη στον Machin.

«Είμαι πολύ ευγνώμων στην Katie για την υποστήριξή της στην παρακολούθηση της M&S σε αυτή τη σημαντική περίοδο της αναδιαμόρφωσης της επιχείρησης. Τώρα έχουμε μια πολύ ισχυρότερη επιχείρηση και θα προχωρήσει με τις καλύτερες ευχές μας», δήλωσε ο Machin στους Financial Times.

Ποια είναι η γυναίκα που άλλαξε την ψηφιακή εικόνα της M&S

Η Bickerstaffe είναι μη εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου κρίκετ της Αγγλίας και της Ουαλίας και της εταιρείας κατασκευής κατοικιών Barratt Developments. Στο παρελθόν είχει επιτελέσει και εκτελεστική πρόεδρος της SSE Energy Services ενώ διηύθυνε την επιχείρηση της Dixons Carphone στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Εντάχθηκε στην M&S ως μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου το 2018 και ανέλαβε εκτελεστικό ρόλο το 2020, προτού γίνει συνδιευθύνων σύμβουλος το 2021. Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία της M&S.

Κατά τον διορισμό της ως συνδιευθύνουσα σύμβουλος, η M&S δήλωσε ότι θα καταβάλει στην Bickerstaffe μισθό 750.000 λιρών για μια τετραήμερη εργασία, κερδίζοντας στην πραγματικότητα σχεδόν 140.000 λίρες περισσότερες αναλογικά από τον Machin, ο οποίος είχε πλήρη απασχόληση.

Υπέρμαχος της ευέλικτης εργασίας, εξάλλου, η Bickerstaffe εργαζόταν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και σε προηγούμενες θέσεις της. «Κάποια στιγμή εξετάζεις πράγματα επτά ημέρες την εβδομάδα», είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή της. «Είμαστε η M&S, μια επιχείρηση που λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, και είναι η δουλειά μου. Αλλά οι οι τέσσερις ημέρες μού δίνουν την ελευθερία να περάσω λίγο χρόνο με τα παιδιά μου. Κι αυτό έχει πραγματικά σημασία για μένα».

Μια περίεργη εταιρική δομή

Την εποχή που αυτή και ο Machin διορίστηκαν συν-διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Nick Bubb, ανεξάρτητος αναλυτής λιανικού εμπορίου, χαρακτήρισε την κίνηση να διοριστούν συν-διευθύνοντες σύμβουλοι ως «μια μεγάλη απάτη».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της εταιρείας Norman υπερασπίστηκε την απόφασή του, λέγοντας ότι η εταιρεία λιανικής ήταν πολύ περίπλοκη για να διοικείται από έναν και μόνο «ναπολεόντειο» ηγέτη και ότι η εταιρεία είχε μια μακρά προγραμματισμένη διαδοχή.

«Η δομή του συν-διευθύνοντος συμβούλου είναι πάντα δύσκολο να διατηρηθεί, καθώς ενέχει τον κίνδυνο μιας μάχης για την εξουσία», σχολίασε στους FT και ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell.

«Παρόλο που η Katie είχε τον τίτλο του συν-Διευθύνοντος Συμβούλου, δεν είχε άμεσες αναφορές από το διοικητικό συμβούλιο και αναφερόταν στον… Διευθύνοντα Σύμβουλο», δήλωσαν οι αναλυτές της BNP Paribas. «Εκτιμάμε πως η είδηση αυτή δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη ούτε ότι η τιμή της μετοχής είναι ευαίσθητη. Η M&S βρίσκεται στην καλύτερη θέση που έχει βρεθεί εδώ και πολλά χρόνια από λειτουργική και οικονομική άποψη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή