Αίτηση για προσωπική πτώχευση κατέθεσε στην Αυστρία, ο μεγιστάνας ακινήτων Ρενέ Μπένκο, την ώρα που αυτοκρατορία του Signa, που εκτείνεται σε πολυτελή ακίνητα και πολυκαταστήματα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ  καταρρέει

Εκπρόσωπος του περιφερειακού δικαστηρίου του Ίνσμπρουκ είπε στους Financial Times ότι είχε λάβει αίτηση αφερεγγυότητας εκ μέρους του 46χρονου και επί του παρόντος την αξιολογεί.

Το δικαστήριο εξέταζε ήδη την προσωπική οικονομική κατάσταση του Benko , αφού η Αυστρία υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας εναντίον του νωρίτερα αυτό το έτος.

Δικηγόρος του πάλαι ποτέ μεγιστάνα του ευρωπαϊκού real estate επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε αίτηση εκ μέρους του πελάτη του το βράδυ της Τετάρτης.

Signa: «Σεισμός» στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων μετά την πτώχευση

Υπό διαχείριση

Βασικές εταιρείες του ομίλου Signa βρίσκονται ήδη υπό διαχείριση, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης και πιο περίπλοκης διαδικασίας αφερεγγυότητας στην ιστορία της Αυστρίας.

Η Signa, η οποία συσσώρευσε χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, κατέρρευσε στον απόηχο της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της πτώσης των αποτιμήσεων των ακινήτων και της αυξανόμενης απροθυμίας των δανειστών να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια.

Ο Μπένκο ήταν ένας από τους πιο επιφανείς κατασκευαστές ακινήτων στην Ευρώπη, χτίζοντας μια σύνθετη αυτοκρατορία διασυνδεδεμένων θυγατρικών που κατείχαν μερίδια στο Chrysler Building της Νέας Υόρκης, στο Selfridges του Λονδίνου, ακόμη και στο κτίριο που στεγάζει το συνταγματικό δικαστήριο της Αυστρίας στη Βιέννη.

Πριν από την κατάρρευσή της πέρυσι, η Signa είχε στη διάθεση του Μπένκο ένα ελικόπτερο και ένα εταιρικό τζετ και απασχολούσε σχεδιαστές πάρτι, κυνηγούς και πλήρωμα ιδιωτικών τζετ για να διασκεδάσει τους πελάτες του και να εξευμενίσει τη φήμη του ομίλου.

Ο όμιλος δεν δημοσίευσε ποτέ ενοποιημένους λογαριασμούς και δεν αποκάλυψε το συνολικό επίπεδο του χρέους του.

Τον περασμένο μήνα, οι πιστωτές της Signa υπέβαλαν μήνυση κατά του πρώην συνεταίρου τους, καλώντας τους εισαγγελείς της Αυστρίας να ερευνήσουν τα γεγονότα.

Το story της κατάρρευσης

Έρευνα από αναλυτές της αυστριακής Raiffeisen Bank International, ενός από τους μεγαλύτερους δανειστές της Signa, προειδοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι δυσκολίες της θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων εάν αρχίσει να ξεφορτώνεται ακίνητα.

Η Signa ανήκε και ελεγχόταν κατά πλειοψηφία από τον Benko, αν και ορισμένα μεμονωμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού βιομήχανου Hans Peter Haselsteiner, είχαν μικρότερα μερίδια.

Άλλοι επενδυτές μειοψηφίας περιλαμβάνουν τον Γερμανό δισεκατομμυριούχο της βιομηχανίας Klaus-Michael Kuehne, το γερμανικό ίδρυμα RAG και τη γαλλική οικογένεια Peugeot.

Η μονάδα εστιάζει σε επενδύσεις σε ακίνητα σε προνομιακές τοποθεσίες στο κέντρο πόλεων στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη βόρεια Ιταλία.

Ποιος είναι ο Μπένκο

Ο Μπένκο γεννήθηκε το 1977 σε ένα μέτριο νοικοκυριό. Πατρίδα του το Τιρόλο, του οποίου η περιφερειακή πρωτεύουσα είναι το Ίνσμπρουκ.

Ο πατέρας του εργαζόταν στο δημοτικό συμβούλιο και η μητέρα του ήταν νηπιαγωγός. Ο γιος τους δεν διέπρεψε στο σχολείο. Σε ηλικία 17 ετών, τα παράτησε και βρήκε δουλειά σε μια τοπική κατασκευαστική επιχείρηση. Τέσσερα χρόνια αργότερα χτύπησε μόνος του, με ένα τολμηρό παιχνίδι ανάπτυξης που θα έθετε το πρότυπο για την καριέρα του.

Μετέτρεψε μια σειρά από σοφίτες σε μια τοπική πολυκατοικία σε πολυτελή ρετιρέ διαμερίσματα, πείθοντας τους απρόθυμους κατοίκους των χαμηλότερων ορόφων να συμφωνήσουν με τα σχέδιά του, προσφέροντας να εγκαταστήσουν ανελκυστήρες με έξοδα του. Απέφυγε την αντίθεση κάνοντας τη συμφωνία να λειτουργήσει για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το τελευταίο συστατικό για την άνοδο του Μπένκο – το κεφάλαιο – ακολούθησε σύντομα. Ένας εκατομμυριούχος φίλος ενός νέου κατοίκου ρετιρέ διέθεσε μια μικρή περιουσία για να στηρίξει την επιδρομή του Μπένκο στην ανάπτυξη ακινήτων.

Πέντε χρόνια αργότερα, μετά από μια σειρά επικερδών μετατροπών, ο 27χρονος τότε Ρενέ  αγόρασε το Kaufhaus Tyrol, ένα εμπορικό κέντρο στο Ίνσμπρουκ. Το γκρέμισε και ο Άγγλος αρχιτέκτονας Sir David Chipperfield ήρθε να το επανασχεδιάσει. Τα ενοίκια και η αποτίμηση του ακινήτου εκτοξεύτηκαν. Για κάποιον τόσο νέο, ειδικά στη συντηρητική Αυστρία, φαινόταν ένα εκπληκτικά τολμηρό βήμα.

Ακολούθησαν χρόνια άνθησης, καθώς η Signa απέκτησε κορυφαία ακίνητα σε όλη την Αυστρία καθώς και στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της KaDeWe.

Το 2013 προέκυψε το πρώτο σοβαρό πρόβλημα για τον Μπένκο. Ένα αυστριακό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία, κρίνοντας ότι είχε πληρώσει τον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας, Ίβο Σανάντερ, για να παρέμβει στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να ακυρώσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο ο Signa ευθυνόταν στο Μιλάνο.

Η καταδίκη τον ανάγκασε να αποχωρήσει επίσημα από την καθημερινή λειτουργία της Signa. Στο παρασκήνιο, όμως, είχε παραμείνει επικεφαλής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ