Ένα γιοτ που κατάσχεσαν οι αμερικανικές αρχές από Ρώσο ολιγάρχη κοστίζει στην κυβέρνηση σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια το μήνα για να συντηρηθεί, σύμφωνα με νέες δικαστικές καταθέσεις.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε άδεια να πουλήσει το γιοτ Amadea μήκους 348 ποδιών, το οποίο κατέσχεσε το 2022, ισχυριζόμενο ότι ανήκε στον υπό κυρώσεις Ρώσο δισεκατομμυριούχο Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Η κυβέρνηση είπε ότι θέλει να πουλήσει το γιοτ αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω του «υπερβολικού κόστους» συντήρησης και αμοιβών πληρώματος, το οποίο, όπως είπε, μπορεί να ανέλθει σε 922.000 δολάρια το μήνα.

Ρωσία: Εγκαταλείπουν τη Μόσχα πολιτικοί και ολιγάρχες

«Είναι υπερβολικό για τους φορολογούμενους να πληρώνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια τον μήνα για να συντηρούν το Amadea όταν αυτά τα έξοδα θα μπορούσαν να μειωθούν στο μηδέν μέσω [μιας] πώλησης», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Σχεδόν $1 εκατομμύριο μηνιαίως για συντήρηση

Οι μηνιαίες χρεώσεις για το Amadea, το οποίο είναι τώρα αγκυροβολημένο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, περιλαμβάνουν $600.000  ανά μήνα σε λειτουργικά έξοδα: $360.000  για το πλήρωμα, $75.000  για καύσιμα και $165.000  για συντήρηση, απομάκρυνση απορριμμάτων, φαγητό και άλλα έξοδα. Περιλαμβάνουν επίσης 144.000 δολάρια σε μηνιαία αναλογικά έξοδα ασφάλισης και ειδικές χρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τελών ελλιμενισμού, στα 178.000 δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 922.000 δολάρια, σύμφωνα με τις καταθέσεις.

Η μάχη για το Amadea και το κόστος για την κυβέρνηση υπογραμμίζουν τις οικονομικές και νομικές προκλήσεις της κατάσχεσης και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κέρδη από περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Τα σχόλιά της απηχούσαν τις κυβερνητικές εκκλήσεις την άνοιξη του 2022 να παγώσουν τα γιοτ, τα ιδιωτικά τζετ και τις επαύλεις των Ρώσων δισεκατομμυριούχων με την ελπίδα να ασκηθεί πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να συγκεντρωθούν χρήματα για την πολεμική προσπάθεια.

Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, η νομική διαδικασία για την ιδιοκτησία ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και την πώλησή τους έχει αποδειχθεί πολύ πιο χρονοβόρα και δαπανηρή. Η μάχη για την Amadea ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, όταν κατασχέθηκε στα Φίτζι μετά από αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις.

Το γιοτ είναι δικό μου ισχυρίζεται άλλος ολιγάρχης

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι του Εντουάρντ Κουνταϊνάτοφ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Rosneft στον οποίο δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, λένε ότι αυτός είναι ιδιοκτήτης του γιοτ και προσπάθησαν να ανακτήσουν την κατοχή του σκάφος.

Οι δικηγόροι του Κουνταϊνάτοφ έχουν αντιταχθεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πουλήσει το γιοτ και αρνούνται να πληρώσουν τα τρέχοντα έξοδα συντήρησης όσο η κυβέρνηση επιδιώκει την πώληση και την κατάσχεση. Ωστόσο, λένε ότι ο πελάτης τους θα επιστρέψει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη συντήρηση του γιοτ, εάν του.

Στα δικαστικά έγγραφα, η κυβέρνηση λέει ότι ο Κερίμοφ έκρυψε την ιδιοκτησία του Amadea μέσω μιας σειράς εταιρειών κέλυφος και άλλων ιδιοκτητών. Τα μέλη του πληρώματος δείχνουν ότι ο Κερίμοφ «ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης του γιοτ, ανεξάρτητα από τον κάτοχο του τίτλου του σκάφους».

Μεταξύ 2021 και 2022, όταν κατασχέθηκε το σκάφος, «δεν υπήρχαν ταξίδια επισκεπτών στο Amadea που να μην περιλάμβαναν είτε ο Κερίμοφ είτε τα μέλη της οικογένειάς του», σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση λέει επίσης ότι ο Κερίμοφ προσπαθεί να πουλήσει την Amadea εδώ και χρόνια, επομένως μια πώληση θα ήταν σύμφωνη με την πρόθεσή του.

Ακόμα κι αν το Amadea πωλούνταν γρήγορα, τα έσοδα δεν θα πήγαιναν αυτόματα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νόμο, τα χρήματα θα κρατούνται ενώ ο Κουνταϊνάτοφ και η κυβέρνηση συνεχίζουν τη δικαστική μάχη τους για την ιδιοκτησία και την κατάσχεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση