Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αποκάλυψη πως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς διατηρεί ένα εντυπωσιακού μεγέθους αρχοντικό στο Fuschlsee έχει εξελιχθεί σε μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που προσελκύει τα μέσα και τους Αυστριακούς ακτιβιστές.

Με τις σαρωτικές κυρώσεις της ΕΕ να έχουν τεθεί σε ισχύ κατά πολλών Ρώσων, εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί και ακτιβιστές της χώρας που προσπαθούν να εκθέσουν -και σε ορισμένες περιπτώσεις να εκδιώξουν- τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τους – κι ο Αμπράμοβιτς είναι ένας εξ αυτών.

Αμπράμοβιτς: Έχασε προσφυγή κατά των κυρώσεων της ΕΕ

Αυτή η προσπάθεια ενισχύθηκε ύστερα και από την αποκάλυψη στοιχείων τον Νοέμβριο για τις λεπτομέρειες μιας μυστηριώδους αγοράς, το 2007, του επονομαζόμενου και «Fisherman’s House/ Σπίτι του ψαρά» στο Fuschlsee – μια σμαραγδένια αλπική λίμνη ακριβώς ανατολικά του Σάλτσμπουργκ- που έδειξαν ότι ο αγοραστής του ακινήτου – μια Βρετανίδα που οι ντόπιοι πίστευαν ότι εργαζόταν ως τραπεζίτης – ήταν στην πραγματικότητα «αχυράνθρωπος» του Αμπράμοβιτς.

Ο σάλος που έχει δημιουργηθεί, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, αποτέλεσε και την αφορμή για να πέσει φως στο πώς η Αυστρία έγινε «παιδική χαρά» για δισεκατομμυριούχους που συνδέονται με το Κρεμλίνο, με ορισμένους από τους πιο πιστούς υπαρχηγούς του Βλαντιμίρ Πούτιν να εκμεταλλεύονται την κακή εποπτεία και τις υπεράκτιες δομές για να αποκτήσουν κρυφά παμπάλαια ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Στον Αμπράμοβιτς επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 για τους «μακροχρόνιους και στενούς δεσμούς» του με τον Ρώσο πρόεδρο. Τα μέτρα σημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του 57χρονου σε όλο το μπλοκ έχουν παγώσει.

Το Fisherman’s House

Όχι όμως και το συγκεκριμένο σπίτι που ανήκει στην κόρη του Άννα από το 2017.

Το ταπεινό όνομα του ακινήτου -σπίτι του ψαρά- διαψεύδει την αξία του. Αγοράστηκε σε κακή κατάσταση για 11 εκατ. ευρώ πριν από 16 χρόνια και έκτοτε έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια για την ανακατασκευή ενός συμπλέγματος ξύλινων και πέτρινων κτιρίων, τα οποία χρονολογούνται από το 1637.

Το μέγεθός του είναι τόσο εντυπωσιακό που, μόνο το κοντινό Schloss Fuschl, ένα πολυτελές ξενοδοχείο που στεγάζεται σε ένα μεσαιωνικό φρούριο, έχει μεγαλύτερη προκυμαία.

Οι αντιδράσεις

Τώρα το τοπικό κόμμα των Πρασίνων διεξάγει εκστρατεία για να το πάρει πίσω – και πιστεύει ότι θα το καταφέρει, παρόλο που η Άννα Αμπράμοβιτς δεν υπόκειται σε κυρώσεις, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές λεπτομέρειες της τοπικής νομοθεσίας περί ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι βουλευτές των Πρασίνων ισχυρίστηκαν σε πρόσφατες συζητήσεις στο κρατικό κοινοβούλιο ότι οι νόμοι που ρυθμίζουν αυστηρά τις πωλήσεις ακινήτων σε πολίτες εκτός ΕΕ και που απαιτούν τη γνωστοποίηση της ιδιοκτησίας και της χρήσης, καταστρατηγήθηκαν κατά την απόκτηση του σπιτιού. Ο νόμος, είπαν, απαιτούσε την ακύρωση της πώλησης.

Έχουν μόνο ένα πρόβλημα: τα επίσημα έγγραφα από το 2007, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τι ειπώθηκε για τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, έχουν καταστραφεί.

«Τα χαρτιά μπορεί να πετάχτηκαν κατά λάθος όταν το τμήμα μετακόμισε», δήλωσε ο Martin Zauner, ένας ακροδεξιός πολιτικός που είναι μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης συνασπισμού του Σάλτσμπουργκ και αρμόδιος για θέματα ακίνητης περιουσίας, προς έκπληξη των βουλευτών τον περασμένο μήνα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, νομικοί και πολιτικοί της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την ασυμφωνία και επισήμαναν «μυστηριώδεις» ασυνέπειες στις επακόλουθες εξηγήσεις της περιφερειακής κυβέρνησης σχετικά με το γιατί καταστράφηκαν τα αρχεία.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι η Βρετανίδα που αγόρασε το σπίτι, δεν το έκανε στην πραγματικότητα για τον εαυτό της. Της είχαν δανείσει χρήματα τα καταπιστεύματα του Αμπράμοβιτς και ενεργούσε πάντα μόνο ως αντιπρόσωπός του», δήλωσε ο Simon Heilig-Hofbauer, τοπικός Πράσινος βουλευτής. Πρόσθεσε όμως ότι, για να πάρουν πίσω το ακίνητο, θα έπρεπε να αποδείξουν ότι έγιναν τότε ψευδείς δηλώσεις στα πρακτικά.

Και δεν είναι το μόνο ακίνητο

Το Fisherman’s House δεν ήταν καν το πιο πλούσιο ακίνητο σε τοπικό επίπεδο που συνδεόταν με Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, σημείωσε ο Heilig-Hofbauer.

Στο Attersee, άλλα 10 χιλιόμετρα ανατολικά, βρίσκεται το Waldschlössl, ένα μικροσκοπικό παλάτι που ανήκει στον πρώην πρώτο αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Igor Shuvalov.

Ο καλά δικτυωμένος πολιτικός ήταν από τους πρώτους Ρώσους στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ αμέσως μετά την ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία. Η ΕΕ αναφέρει ότι ως πρόεδρος της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας VEB, ο Shuvalov διαδραματίζει βασικό ρόλο στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης του ρωσικού αμυντικού τομέα.

Τεχνικά, η ιδιοκτησία του Shuvalov στο Attersee ανήκει σε καταπίστευμα του Λιχτενστάιν, το οποίο, όπως εξηγεί ο Heilig-Hofbauer, «εκμεταλλεύεται μια ιδιορρυθμία του αυστριακού δικαίου περί ιδιοκτησίας. Κατατάσσεται ως πρόσωπο της «ΕΕ» και, ως εκ τούτου, εξαιρείται από τους περιορισμούς στην ιδιοκτησία. Τίποτα από αυτά δεν εμποδίζει όμως ακόμη και τον Putin, να το επισκέπτεται«, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.