Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για παραβίαση κανόνων, επεβλήθη στην Epic Games, τον δημιουργό του εξαιρετικά δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite.

Η εταιρεία καλείται να πληρώσει 520 εκατομμύρια δολάρια για την εν μέρει παραβίαση του Νόμου για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο, εξαπατώντας εκατομμύρια παίκτες να κάνουν ακούσιες αγορές εντός του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «Σκοτεινά μοτίβα».

Το Fortnite είναι ένα δωρεάν παιχνίδι και κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από αγορές εντός του παιχνιδιού, όπως ψηφιακά skins για χαρακτήρες παικτών και εποχιακά “Battle Passes” που παρέχουν χρήσιμα αντικείμενα καθώς ο χρήστης αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι.

Η Epic Games εξαγοράζει την μουσική πλατφόρμα Bandcamp

Σε μια έκδοση που αναλύει τις παραβιάσεις της Epic , η FTC είπε ότι η «αντιδιαισθητική, ασυνεπής και μπερδεμένη διαμόρφωση κουμπιών οδήγησε τους παίκτες σε ανεπιθύμητες χρεώσεις με βάση το πάτημα ενός κουμπιού», συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που οι παίκτες πίστευαν ότι το παιχνίδι ήταν σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας.

«Αυτές οι τακτικές οδήγησαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις για τους καταναλωτές», ανέφερε η FTC.

Το Fortnite επέτρεψε στα παιδιά να αγοράσουν «αντικείμενα» εντός του παιχνιδιού «χωρίς να απαιτείται ενέργεια ή συναίνεση γονέων ή κατόχου κάρτας».

Οι γονείς παραπονέθηκαν ότι τα παιδιά τους «μάζεψαν εκατοντάδες δολάρια σε χρεώσεις πριν συνειδητοποιήσουν ότι η Epic είχε χρεώσει την πιστωτική τους κάρτα χωρίς τη συγκατάθεσή τους».

Από το πρόστιμο των 520 εκατομμυρίων δολαρίων, τα 245 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για επιστροφές χρημάτων στους πελάτες.

Ποιοι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από το Fortnite;

  • Γονείς των οποίων τα παιδιά έκαναν μη εξουσιοδοτημένες αγορές στο Epic Games Store μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Νοεμβρίου 2018
  • Οι παίκτες που χρεώθηκαν στο νόμισμα του Fortnite εντός παιχνιδιού για αντικείμενα που δεν σκόπευαν να αγοράσουν μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2022
  • Παίκτες που αμφισβήτησαν μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις με τις εταιρείες πιστωτικών καρτών τους και, ως εκ τούτου, οι λογαριασμοί τους κλειδώθηκαν

Βιντεοπαιχνίδια «χρυσωρυχεία»

Η Epic Games, με έδρα στη Βόρεια Καρολίνα, αναπτύσσει μια από τις δημοφιλέστερες μηχανές βιντεοπαιχνιδιών (ουσιαστικά ο πυρήνας του λογισμικού), όπως επίσης και τα εξαιρετικά δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια Fortnite, Gears of War και Infinity Blade. Το Fortnite θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία της αφού είχε περίπου 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες το 2021 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά και τους εφήβους.

Η FTC ισχυρίστηκε σε καταγγελία που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι η Epic παραβίασε τον COPPA συλλέγοντας πληροφορίες από παιδιά χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους και παραβίασε την απαγόρευση αθέμιτων πρακτικών, επιτρέποντας από προεπιλογή την επικοινωνία με φωνή και κείμενο σε πραγματικό χρόνο για παιδιά και εφήβους.

Σε ανακοίνωσή της η Epic γνωστοποίησε μια σειρά από βήματα που έχει ήδη λάβει και πρόσθετα που θα λάβει στο μέλλον για να διορθώσει τα σφάλματα που έχει εντοπίσει η FTC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα