Ολλανδοί υπουργοί προσπαθούν να αποτρέψουν την μετακίνηση της εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών αιχμής ASML στο εξωτερικό λόγω φόβων περιορισμού στην πρόσβαση σε ξένο εργατικό δυναμικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ASML, η οποία έχει προειδοποιήσει για τη στάση κατά των μεταναστών.

Ημιαγωγοί: Η Ευρώπη έχει επιτέλους την απάντηση στη Silicon Valley – Τα επιτεύγματα της ολλανδικής ASML

Η ολλανδική κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών ASML, δεν θα μετακινηθεί ή δεν θα επεκταθεί στο εξωτερικό, αφού εξέφρασε ανησυχίες για την σκληρή στάση της χώρας απέναντι στους μετανάστες.

Επιχείρηση Μπετόβεν

Την Τετάρτη, η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf ανέφερε ότι η ολλανδική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μια διυπουργική προσπάθεια, με την ονομασία «Επιχείρηση Μπετόβεν», για να ενθαρρύνει την ASML να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα.

Για μήνες, η ASML, η οποία προμηθεύεται ανταλλακτικά από όλο τον κόσμο, αλλά συναρμολογεί τις μηχανές της στο Veldhoven στα νότια της Ολλανδίας, προειδοποιεί για τυχόν κινήσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ικανότητά της να προσελκύει εξειδικευμένο ξένο εργατικό δυναμικό.

Η ASML κατατάσσεται μεταξύ των πιο πολύτιμων εταιρειών τεχνολογίας της Ευρώπης. Περίπου το 40% των 23.000 υπαλλήλων της στην Ολλανδία δεν είναι Ολλανδοί.

Τον Ιανουάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Πέτερ Βένινκ, δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. «Τελικά, μπορούμε να αναπτύξουμε αυτήν την εταιρεία μόνο εάν υπάρχουν αρκετοί καταρτισμένοι άνθρωποι», είπε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL.

«Προτιμούμε να το κάνουμε αυτό εδώ, αλλά αν δεν μπορούμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ, θα τους φέρουμε στην Ανατολική Ευρώπη ή στην Ασία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι προειδοποιήσεις ήρθαν σε ένα πλαίσιο κυβερνητικών πολιτικών που στοχεύουν τους μετανάστες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη φορολογική ελάφρυνση για μετανάστες υψηλής ειδίκευσης, και εξετάζει τον περιορισμό του αριθμού αλλοδαπών φοιτητών σε ολλανδικά πανεπιστήμια.

Οι κινήσεις της ακροδεξιάς

Περαιτέρω κινήσεις για τον περιορισμό της μετανάστευσης θα διαφανούν καθώς μετά τις εκλογές του περασμένου φθινοπώρου το ακροδεξιό, αντιισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) αναδείχτηκε το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Ενώ το PVV, το οποίο κέρδισε 37 έδρες, εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπονες διαπραγματεύσεις με στόχο να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης στο κοινοβούλιο των 150 εδρών, ο ηγέτης του, Γκεέρτ Βίλντερς Geert Wilders, είπε ότι οι προτεραιότητές του περιλαμβάνουν την εισαγωγή αυστηρότερης μετανάστευτικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με επενδυτές τον Ιανουάριο, ο Βένινκ αποκάλυψε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την ASML. «Να είστε προσεκτικοί, γιατί σύντομα θα πάρετε αυτό ακριβώς που ζητάτε», είπε. «Οι συνέπειες του περιορισμού της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού είναι μεγάλες – χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους να καινοτομούν. Εάν δεν μπορούμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ, θα πάμε κάπου όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε».

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Την Τετάρτη, η De Telegraaf ανέφερε ότι ο Βένινκ επρόκειτο να συναντήσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε. Η εταιρεία είχε υποβάλει πολλά αιτήματα στην κυβέρνηση και είχε αναφέρει τη Γαλλία ως πιθανό προορισμό για επέκταση.

Ο υπουργός οικονομικών, Μίκι Αντριάνσεν, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε συνομιλίες με την εταιρεία.

Φέτος, οι μετοχές της ASML, η οποία κυριαρχεί στην αγορά των συστημάτων λιθογραφίας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κυκλωμάτων σε τσιπ, ανέβηκαν σε υψηλά ρεκόρ, εδραιώνοντας τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης.

Οι κατασκευαστές τσιπ σε όλο τον κόσμο έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε νέα εργοστάσια, ωθούμενη από την αυξανόμενη χρήση ημιαγωγών σε καθημερινές συσκευές καθώς και από επιδοτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ με στόχο να κρατήσουν τη Δύση μπροστά από την Κίνα στην κούρσα τεχνολογίας αιχμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης