Ο γερμανικός κολοσσός με ιστορία 160 χρόνων βρίσκεται σε δεινή θέση, είπε το αφεντικό της Bayer, Μπιλ Άντερσον. Αντιμέτωπη με την απώλεια της αποκλειστικότητας μερικών από τα φάρμακά της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, εγκλωβισμένη στην εσωτερική γραφειοκρατία, πνιγμένη από ένα βαρύ φορτίο χρέους και κυνηγημένη από δαπανηρές δικαστικές διαμάχες μετά την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto, η Bayer «θραύστηκε άσχημα σε τέσσερα σημεία», σύμφωνα με τους Financial Times.

Οκτώ χρόνια μετά την… άτυχη συμφωνία των 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Monsanto, την οποία ο προκάτοχός του Βέρνερ Μπάουμαν προώθησε παρά την αντίθεση των μεγαλομετόχων, ο Άντερσον έχει επιφορτιστεί με μια σχεδόν αδύνατη αποστολή: να αναστήσει αυτό που κάποτε ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χημικούς ομίλους στον κόσμο και το καμάρι της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας, με 100.000 υπαλλήλους και αξία που κορυφώθηκε στα 121 δισ. ευρώ.

Bayer: Σταματά τη δοκιμή νέου αντιπηκτικού φάρμακου λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη δουλειά, ο Τεξανός Μπιλ Άντερσον πρέπει να έχει κάποια πειστικά επιχειρήματα: μετά τη μείωση των μερισμάτων και την εγκατάλειψη των σχεδίων άμεσης διάσπασης αυτή την εβδομάδα, η μετοχή έπεσε σχεδόν 8% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών, δίνοντας στην εταιρεία αγοραία αξία 26 δισ. ευρώ.

«Ο χρόνος τελειώνει για τον Μπιλ Άντερσον», δήλωσε ο Τόμας Σβεπ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας 7 Square με έδρα τη Φρανκφούρτη. Αν και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος δεν έφταιγε για την πρόκληση των προβλημάτων, φαινόταν να του λείπει η «αίσθηση του επείγοντος» για την αντιμετώπισή τους, είπε ο Σβεπ, προσθέτοντας ότι τα επιχειρήματα του Άντερσον κατά της διάσπασης ήταν «παλιά μιας δεκαετίας και απλώς δεν πείθουν».

Η παγίδα της Monsanto

Η Bayer έχει παγιδευτεί σε νομική διαμάχη στις ΗΠΑ για το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, του οποίου το ενεργό συστατικό glyphosate έχει κατηγορηθεί από δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς για πρόκληση καρκίνου. Στο φαρμακευτικό τμήμα, η Bayer αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια τελευταία δοκιμή για το πλέον υποσχόμενο φάρμακό της πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει πολλές πιθανές επιτυχίες στα σκαριά: θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, χρόνια νεφρική νόσο και συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Ο Άντερσον λέει ότι δεν τον ενοχλεί η κριτική των επενδυτών και αντ’ αυτού εστιάζει στο «να κάνει πράγματα που θα έχουν αξία για τους πελάτες και τους μετόχους στο μέλλον». Την Πέμπτη, μπορούσε να βρει παρηγοριά σε τουλάχιστον μία δημόσια εκδήλωση υποστήριξης από έναν από τους τρεις κορυφαίους μετόχους την Harris Associates, που είπε ότι «ακολουθούσε απολύτως τον σωστό δρόμο για να ενισχύσει τη δημιουργία αξίας».

Ο Άντερσον σπούδασε χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και στο MIT. Εντάχθηκε στην αμερικανική εταιρεία Biogen και στη συνέχεια στην Genentech. Μετά την αγορά της τελευταίας από τον ελβετικό φαρμακευτικό όμιλο Roche το 2009, ανέβηκε στις τάξεις και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Genentech το 201 7 και επικεφαλής της φαρμακευτικής Roche δύο χρόνια αργότερα.

Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης

Παγιδευμένος ανάμεσα σε ομολογιούχους που απορρίπτουν την ιδέα διάσπασης και μετόχους που αρνούνται την ιδέα της αύξησης κεφαλαίου, ο κύριος μοχλός του για τη μείωση του χρέους 34,5 δισ. ευρώ της Bayer είναι μια εκτεταμένη εσωτερική αναδιοργάνωση, γνωστή ως «δυναμική κοινή ιδιοκτησία» και βασίζεται σε μια ιδέα του συμβούλου Γκάρι Χάμελ, που συνίσταται στην περικοπή μεσαίων στελεχών για την ενδυνάμωση των επιστημόνων και των ειδικών πωλήσεων και αναμένεται να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2026.

Οι γνώστες αναγνωρίζουν ότι το έργο μπορεί να ακούγεται μεγαλεπήβολο. Αλλά ο Αλεξάντερ Χάρντι, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioMarin, που σε ένα παρόμοιο σχέδιο με τον Άντερσον στην Genentech, επιμένει ότι «πραγματικά λειτουργεί». Το κέρδος ανά εργαζόμενο αυξήθηκε σχεδόν κατά 70% μέσα σε πέντε χρόνια, είπε ο Χάρντι.

Ενώ ο Άντερσον έχει προειδοποιήσει ότι η ανανέωση θα οδηγήσει σε «σημαντικές» περικοπές θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι της Bayer ήταν υποστηρικτικοί. Σε μια εσωτερική εφημερίδα που είδαν οι FT, εκπρόσωποι των εργαζομένων έγραψαν ότι «μπορεί εμπνεύσει ενθουσιασμό στους ανθρώπους και ξέρει πώς να τους πάρει μαζί του».

Ο Χάικε Χάουσφελντ, επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου εργαζομένων της Bayer και αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας, τον περιέγραψε ως «πολύ ανοιχτό και προσιτό», προσθέτοντας ότι «ενεργεί με πολλή διαφάνεια και ακούει προσεκτικά».

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με την αναδιοργάνωση. Την Τρίτη προσπάθησε να δώσει μια ελπιδοφόρα νότα για την ομάδα που διευθύνει τώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή