Μειωμένα κέρδη κατά 25% ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ανέφερε για το 2023, αυξάνοντας την καταβολή μερίσματος, παρά τις «οικονομικές αντιξοότητες».

Τα κέρδη της σαουδαραβικής πετρελαϊκής διαμορφώθηκαν στα 121,3 δισ. δολάρια έναντι 161,1 δισ. δολάρια το 2022, ωστόσο παρά τη βουτιά που σημείωσαν, παραμένουν τα δεύτερα υψηλότερα στην ιστορία της και πολύ πάνω από τα αντίστοιχα των διεθνών ανταγωνιστών της.

Η Aramco αύξησε το βασικό της μέρισμα για το τέταρτο τρίμηνο κατά 4% στα 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια και το μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση κατά 9% στα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα την απόδοση 31 δισ. δολαρίων στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και στους μετόχους της εταιρείας.

LNG: Επενδύσεις στις ΗΠΑ από Saudi Aramco και ADNOC

Η εταιρεία με ανακοίνωσή της αποδίδει την ετήσια μείωση των κερδών στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και στους όγκους πωλήσεων, καθώς και στα μειωμένα περιθώρια διύλισης και χημικών προϊόντων, εν μέρει αντισταθμισμένα από τη μείωση των δικαιωμάτων παραγωγής κατά τη διάρκεια του έτους και χαμηλότερους φόρους εισοδήματος.

Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν επίσης κατά 17% στα 440,88 δισεκατομμύρια δολάρια, από 535,19 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Οι δωρεάν ταμειακές ροές μειώθηκαν επίσης στα 101,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σε σύγκριση με 148,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ο CEO της πετρελαϊκής, Αμίν Νάσερ, σχολίασε ότι το 2023 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ παρά τη γεωπολιτική αστάθεια, τους αντίθετους ανέμους της οικονομίας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Αναμένουμε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει υγιής στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και αναμένουμε να είναι αρκετά ισχυρή με ανάπτυξη περίπου 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών», πρόσθεσε.

Άλλαξε χέρια

Τα οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μετά τη μεταβίβαση από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιπλέον ποσοστού 8% των μετοχών της Aramco, αξίας 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF). Ο Γιάσιρ Αλ Ρουμαγιάν είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του ΔΣ της Aramco και διοικητής του PIF.

Η Aramco κατέβαλε μερίσματα 97,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, αυξημένα κατά 30% από το 2022.

Το μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση ολόκληρου του έτους για το 2024 αναμένεται να είναι 43,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μεταβίβαση μετοχών «δεν αλλάζει τίποτα», είπε ο Οικονομικός Διευθυντής της Aramco, Ziad Al-Murshed.  «Είμαστε υγιείς και δεν χρειάζεται να εκδίδουμε νέες μετοχές», είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με εικασίες για δευτερεύουσα ή πρόσθετη δημόσια προσφορά μετοχών.

Η PIF κατείχε ήδη το 4% της Aramco και ελέγχει τη Sanabil, την εταιρεία χρηματοοικονομικών επενδύσεων, η οποία κατέχει επίσης το 4% της Aramco. Η συμμετοχή του κρατικού PIF με 16% στην Aramco, αξίας περίπου 328 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ενισχύσει την οικονομική θέση του ταμείου και την ικανότητά του να χρησιμοποιεί κεφάλαια για επενδύσεις για λογαριασμό του κράτους, το οποίο σταδιακά διαφοροποιεί την οικονομία του από το πετρέλαιο.

Το νέο ποσοστό στην Aramco φέρνει επίσης το PIF πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του στο τέλος του 2025 για 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Στροφή στις επενδύσεις

Η Aramco επιβεβαίωσε ότι θα σταματήσει τα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας πετρελαίου από 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – μια κίνηση που αναμένεται να μειώσει τις επενδύσεις κεφαλαίου κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2024 και 2028.

«Η πρόσφατη οδηγία της κυβέρνησης για διατήρηση της μέγιστης βιώσιμης δυναμικότητάς μας στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παρέχει αυξημένη ευελιξία, καθώς και μια ευκαιρία να επικεντρωθούμε στην αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και στην ανάπτυξη της επιχείρησής μας από υγρά σε χημικά», είπε ο Νάσερ.

Η μέση παραγωγή υδρογονανθράκων της Aramco ήταν 12,8 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το 2023, συμπεριλαμβανομένων 10,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως συνολικών υγρών.

Η Aramco στοχεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στο φυσικό αέριο για να ενισχύσει την παραγωγή κατά περισσότερο από 60% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή