Η Ινδία και μία ομάδα τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) υπέγραψαν σήμερα μία οικονομική συμφωνία με στόχο την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, τερματίζοντας μία περίοδο διαπραγματεύσεων διάρκειας 16 ετών, όπως δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εμπορίου Πίγιους Γκόγιαλ.

Πρόκειται για μία δεσμευτική συμφωνία σε πλαίσιο υλοποίησης ένωσης ελεύθερου εμπορίου με την συμμετοχή της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτεστάιν, που προβλέπει την επένδυση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε περίοδο 15 ετών στην ταχεία αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τον Γκόγιαλ.

Ινδία: Στο Νέο Δελχί ετοιμάζονται να διαδηλώσουν οι αγρότες

«Πρόκειται για μια σύγχρονη εμπορική συμφωνία, δίκαιη, ισότιμη και επωφελής και για τις πέντε χώρες», δήλωσε ο Γκόγιαλ σε συνέντευξη Τύπου.
Η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα 21 γύρων διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων της Ελβετίας, Γκυ Παρμελέν (Guy Parmelin), χαρακτηρίζοντας την Ινδία μια αγορά με τεράστιες ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις.

Η Ινδία τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αξιωματούχοι λένε ότι μια συμφωνία με τη Βρετανία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, όλα στο πλαίσιο του στόχου του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να επιτύχει ετήσιες εξαγωγές ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2030.

Η Ευρωπαϊκή  Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών σχηματίστηκε το 1960 ως αντίβαρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο 10ος μεγαλύτερος έμπορος αγαθών στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος στις υπηρεσίες. Έχει υπογράψει περίπου 30 εμπορικές συμφωνίες με 40 χώρες και εδάφη εκτός της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή