Ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε χθες Παρασκευή (8 Μαρτίου) στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την εξέλιξη του πολέμου και τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών να τίθενται στο επίκεντρο της συνάντησης.

Καθώς φαίνεται, «η συνέχιση της συμφωνίας μοιάζει απίθανη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η Ρωσία απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η Ουκρανία εξάγει τα προϊόντα της μέσω των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Αυτήν την οδό εξαγωγών στηρίζει και η Τουρκία , συνεργαζόμενη με τις δύο αυτές χώρες για την απομάκρυνση των θαλάσσιων ναρκών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πώς τα ουκρανικά σιτηρά «άναψαν το φιτίλι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ταυτοχρόνως, με τη ρητορική του προσήλωση στη συμφωνία για τα σιτηρά ο Ερντογάν θέλει να υπενθυμίσει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιτέλεσε στην αρχική συμφωνία που συνήψαν Ρωσία και Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να απολαμβάνει της διεθνούς και εγχώριας αναγνώρισης που του προσέφερε αυτός του ο ρόλος».

Ο Ζελένσκι με εκπροσώπους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Όσον αφορά την ουκρανική πλευρά, «το γραφείο του προέδρου Ζελένσκι ανέφερε πως επιδιώκεται και η συνεργασία σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα. […] Γι’ αυτό και ο Ζελένσκι θέλει να συναντηθεί και με εκπροσώπους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας».

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «τον Φεβρουάριο η κορυφαία εταιρεία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η Baykar, είχε ανακοινώσει πως σκοπεύει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο Κίεβο. Πρόκειται δε για μία εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρέθηκε χθες στο λιμάνι της Λάρνακας για να ανακοινώσει την έναρξη της υλοποίησης της επιχείρησης «Αμάλθεια».

Πηγή Deutsche Welle / Γιώργος Πασσάς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή