Όλο και περισσότεροι σκιέρ επιλέγουν αντί των ‘Αλπεων να ταξιδέψουν στα ψυχρότερα βουνά της Σκανδιναβίας, διοργανώνοντας μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας αποδράσεις. Οι λόγοι είναι δύο, σύμφωνα με το Bloomberg. H κλιματική αλλαγή που έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία στις Άλπεις και η εξασθένηση της σουηδικής κορώνας που καθιστά το ταξίδι πιο φθηνό.

Πάνω από το ένα τέταρτο των θέρετρων των Άλπεων έχουν ήδη κλείσει και η Αυστρία έχει τον πιο ζεστό χειμώνα στην ιστορία της. Το Stöten, από την άλλη πλευρά, είχε σχεδόν ένα μέτρο χιόνι μόνο τον Οκτώβριο και οι νιφάδες δεν σταμάτησαν ποτέ να πέφτουν από τον ουρανό.

Σκι: Πώς τα οικονομικά του κλάδου αλλάζουν στην Αμερική

Ο Johan Thorn, ο διευθύνων σύμβουλος του θέρετρου Stöten, το βλέπει ως μια ευκαιρία που αξίζει να εκμεταλλευτεί. Ξεκίνησε νωρίς την καριέρα του, οργανώνοντας ταξίδια σε πίστες στη Σουηδία και τη Νορβηγία ως έφηβος. Αυτή τη σεζόν επέβλεψε τα εγκαίνια ενός νέου Ski Lodge με 49 διαμερίσματα που θα φιλοξενήσει περισσότερους επισκέπτες των διακοπών. Υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις των πάσο του σκι, βασική μονάδα μέτρησης στον κλάδο του, αυξήθηκαν κατά 22% αυτή τη σεζόν.

Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι στο σκι στη Σκανδιναβία, η σχετικά μικρή κλίμακα των βουνών μπορεί να αποτελέσει έκπληξη. Μόνο μερικά από αυτά μπορούν να συναγωνιστούν την εμπειρία των Άλπεων Ενώ ορισμένες τοποθεσίες βρίσκονται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου—προκαλώντας εικόνες ακραίων συνθηκών, τα περισσότερα θέρετρα είναι διάσπαρτα γύρω από την κεντροδυτική Σουηδία και τη νότια Νορβηγία, όπου το έδαφος είναι σε μεγάλο βαθμό πιο ήπιο με οροπέδια στην κορυφή των βουνών, που απευθύνεται σε μεσαίους, αρχάριους καθώς και σε σκιέρ αντοχής. Ορισμένα θέρετρα έχουν μονοπάτια περιπέτειας στο δάσος και το συνηθισμένο πάρκο χιονιού με κουτιά, ράγες και άλματα.

Το έδαφος του Stöten δεν αποτελεί εξαίρεση. Κορυφώνεται στα 948 μέτρα (3.109 πόδια). Οι 50 περίπου διαδρομές του είναι ένας συνδυασμός μπλε, πράσινου, κόκκινου και μαύρου, που εξυπηρετούνται από περισσότερους από 20 ανελκυστήρες, συμπεριλαμβανομένων δύο γρήγορων αναβατικών καρεκλών που συμπληρώνονται από ράβδους T και κουμπιά.

Κατά τη διάρκεια ενός παραδοσιακού σουηδικού μεσημεριανού γεύματος με μπιφτέκια και πατάτες στο εστιατόριο Stöten’s Brasseriet, ο Thorn λέει ότι η ώθηση στις επιχειρήσεις έχει να κάνει πολύ με τον καιρό, καθώς και με το αδύναμο νόμισμα. «Το Stöten έχει περισσότερους επισκέπτες λόγω της έλλειψης χιονιού στις Άλπεις», λέει στο Bloomberg.

Ο Thorn ανέλαβε τη διαχείριση του θερέτρου, που ανήκε σε δύο Νορβηγούς αδερφούς μέσω του στενού τους ομίλου Adolfsen, πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, όταν ήταν στα 30 του. Τα έσοδα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 300% από τότε, λέει. Ένας από τους λόγους είναι το κοντινό αεροδρόμιο Scandinavian Mountains, στο οποίο το θέρετρό του κατέχει μειοψηφικό μερίδιο. Άνοιξε στα τέλη του 2019 και έχει απευθείας πτήσεις από πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Λονδίνο και η Κοπεγχάγη

«Έχουμε φτιάξει μια μηχανή ανάπτυξης στη μέση της ερημιάς», εξηγεί.

Με το αεροδρόμιο προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της σκηνής διαμονής του Stöten για να ταιριάζει σε μια πιο διεθνή πελατεία. Μεταξύ των έργων είναι το Ski Lodge, αξίας 250 εκατομμυρίων κορωνών, το οποίο άνοιξε τον Δεκέμβριο και θεωρείται το κόσμημα στο στέμμα του Stöten. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση του θέρετρου μέχρι σήμερα, είπε ο Thorn, με τα διαμερίσματα να είναι σχεδιασμένα σε σκανδιναβικό, μοντέρνο και πολυτελές στυλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή