Κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του Brent στις ασιατικές αγορές, μια ακόμη πτώση μετά το -1,1% της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, καθώς και τις εκθέσεις του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, για να δουν προς τα πού κινείται η ζήτηση.

Στην ίδια τροχιά, το αμερικανικόα αργό, West Texas Intermediate, έπεσε κάτω από τα 78 δολάρια.

Οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν σε στενό εύρος συναλλαγών, καθώς οι αγορές θεωρούν πιθανό ο αμερικανικός πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί αύριο Τρίτη να είναι υψηλότερος από το προσδοκώμενο, θολώντας το κλίμα για την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Οι τιμές του πετρελαίου βγαίνουν από τη λιγότερο ασταθή εβδομάδα τους από τα τέλη του 2021, καθώς η αγορά σταθμίζει ανταγωνιστικές ανοδικές και πτωτικές παραμέτρους.

Η χρονική επέκταση των περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αντισταθμίζονται από την αύξηση της προσφοράς εκτός του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και από τις ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές για τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα, που δεν λένε να κοπάσουν.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι οποίες μέχρι στιγμής βαίνουν σε αδιέξοδο.

«Βλέπουμε ότι το τρέχον επίπεδο τιμών είναι σχεδόν σωστό για την τρέχουσα δυναμική ζήτησης και προσφοράς», δήλωσε ο Han Zhong Liang, της Standard Chartered. «Εάν δεν υπάρξει μια σημαντική αλλαγή σε κάποια από τις παραμέτρους της εξίσωσης, όπως μια έξαρση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που επηρεάζει σημαντικά την προσφορά, το πετρέλαιο είναι πιθανό να διατηρήσει περιορισμένο εύρος διαπραγμάτευσης».

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ πρόκειται να δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεση της αγοράς την Τρίτη, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα εκδώσει την αντίστοιχη προοπτική του την Πέμπτη.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει επίσης αυτή την εβδομάδα τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ενέργειας.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, στο μεταξύ, έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 – όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις – είπε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities